1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Autonrenkaiden kierrätys

Lopella aletaan kierrättämään autonrenkaita huipputeknologialla

Silmänkannon teollisuusalueelle nousevan kierrätyslaitoksen on määrä valmistua syksyllä 2022.

Tähän asti yritystoiminta Silmänkannon teollisuusalueella on ollut varsin hiljaista. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Silmänkannon teollisuusalue Lopella saa uuden toimijan. Suomen Rengaskierrätys Oy ja Lopen kunta ovat sopineet uuden tuotantolaitoksen rakentamisesta Silmänkantoon.

Lopelle rakennettavassa renkaiden kierrätyslaitoksessa aiotaan hyödyntää alan nykyaikaisinta teknologiaa.

Suomen Rengaskierrätys tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että käsittelylaitos vastaa EU:n kierrätysvelvoitteisiin, koska siellä pystytään jalostamaan kierrätysrenkaasta nykyisten materiaalien lisäksi aiempaa korkeamman lisäarvon materiaaleja.

Tällaisia ovat esimerkiksi äänieristysmattoihin ja kengänpohjiin käytettävä kumijauhe. Tähän asti teollisuuden kumipohjainen raaka-aine on tuotu pääasiassa ulkomailta.

Lopelle nousevassa laitoksessa voidaan käsitellä noin 20 000 tonnia renkaita vuodessa. Laitoksen on määrä valmistua vuoden 2022 syksyllä ja tuotanto voisi käynnistyä vuoden 2023 alussa.

Silmänkannon teollisuusalue valmistui Lopelle muutama vuosi sitten. Valmistuessaan Suomen Rengaskierrätys Oy:n tuotantolaitos on vasta toinen alueen teollisuuskiinteistöistä. Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmelan mukaan uudet teollisuusinvestoinnit ovatkin pienelle kunnalle merkittäviä.

– Uusia yrityksiä ei tule koputtelemaan ovea joka päivä. Kuntien kesken yritysten investoinneista on kova kilpailu, kertoo Salmela tiedotteessa.