1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupat varautuvat sairausaaltoihin: "Sijaiset riittävät pitämään pienetkin myymälät auki", vakuuttaa johto

Päivittäistavaraketjut kertovat tekevänsä kaikkensa, jotta syrjäseutujenkin kaupat pysyvät epidemian edetessä auki.

Tarvittaessa kauppojen aukioloaikoja lyhennetään, mutta sulkemista ei suunnitella. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pienetkään päivittäistavarakaupat eivät ole Suomessa menossa kiinni, vaikka koronavirus kaataisi ison osan henkilökunnasta sairasvuoteelle. Näin vakuutetaan S-ryhmän ja K-ryhmän johdosta.

Molemmilla päivittäistavaraketjuilla on suunnitelmat epidemian etenemisen varalta. Niiden ansioista sijaisten pitäisi riittää, ja syrjäseuduillakin olevien markettien pitäisi pysyä auki.

– Meillä on tärkeä tehtävä kriisitilanteessa ruokahuollon ylläpitäjänä. Teemme kaiken voitavan, jotta kaupat pysyvät auki, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjujohtaja Ari Sääksmäki.

K-ryhmä on varautunut poikkeustilanteen etenemiseen laatimalla kauppakohtaiset suunnitelmat siitä, miten roolit jakautuvat osan sairastuessa ja mistä saadaan tarvittaessa lisähenkilöstöä.

S-ryhmä puolestaan saa kauppoihinsa lisää henkilökuntaa hotelli- ja ravintola-alan työntekijöistä, jotka eivät tällä hetkellä työskentele normaaleissa tehtävissään rajoitusten vuoksi.

– Sijaisia pitäisi riittää tilanteessa kuin tilanteessa, meillä on siinä mielessä onnellinen asema, sanoo S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Jos pienen paikkakunnan kaupasta koko henkilökunta sairastuu, siirretään henkilöstöä Lyytikäisen mukaan muualta tai lyhennetään aukioloaikoja niin, että koko maan ruokahuolto pystytään turvaamaan kattavasti. Toistaiseksi aukioloaikoja on kuitenkin pääosin pidennetty.

Molemmat päivittäistavaraketjut kertovat huolehtivansa ensisijaisesti työntekijöidensä ja asiakkaidensa turvallisuudesta kiinnittämällä voimakkaasti huomiota hygieniaan ja esimerkiksi turvavälien säilymiseen kaupassa asioimisen ajan.