1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuka johtaa Britanniaa, kun pääministeri on teho-osastolla? Tässä kuusi näkökulmaa monimutkaiseen tilanteeseen

Sijaistuskäytäntö vaihtelee, kun kirjoitettuja sääntöjä ei ole.

Britannia
Kaksi poliisia sairaalarakennuksen edessä
Poliiseja vartiossa St. Thomasin sairaalan edessä tiistaina. Sairaalan teho-osastolla hoidetaan koronavirustautiin sairastunutta pääministeri Boris Johnsonia.EPA / Andy Rain

Britannian pääministeri Boris Johnson on sairaalan tehohoito-osastolla koronaviruksen takia, mutta maata on silti johdettava, ei vähiten samaisen viruksen synnyttämän kriisin takia.

1. Kuka Britannian hallitusta siis johtaa?

Britannian pääministerin kanslia tiedotti maanantaina, että Johnsonia sijaistaa tarvittaessa ulkoministeri Dominic Raab.

Raab kantaa hallituksessa myös ensimmäisen valtiosihteerin titteliä eli hän on hierarkiassa muita ministereitä korkeammalla. Titteli ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti pääministerin sijaisuutta.

Periaatteessa yhtä hyvin sijaisena voisi toimia vaikkapa pääministerin kansliaa kabinettiministerinä johtava Michael Gove. Hänen historiansa Johnsonin kanssa on kuitenkin ollut mutkikas, kun taas entinen brexit-ministeri Raab on ollut Johnsonin uskollinen tukija.

Pääministerin kanslia kertoi Raabin olevan Johnsonin sijainen jo ennen kuin Johnsonin koronatartunnasta tiedotettiin.

2. Onko sijaisella samat valtuudet?

Raab ei varsinaisesti ole virkaatekevä pääministeri, vaan hän hoitaa pääministerin tehtäviä tarvittaessa. Se tarkoittanee, että hän sijaistaa pääministeriä parlamentin istunnoissa ja hoitaa käytännön asioita, kuten koronaviruskriisiä, sovittujen linjausten mukaan.

Hän ei kuitenkaan voi tehdä kovin merkittäviä uusia linjauksia tai vaikkapa vaihtaa hallituksen ministereitä kysymättä Johnsonilta.

BBC:n arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Raabin olisi sijaisena erittäin vaikeaa tehdä päätöksiä esimerkiksi sotatoimiin osallistumisesta tai ydinaseiden käytöstä. Raab itse ei ole halunnut kommentoida valtuuksiaan turvallisuuskysymyksissä.

Lähikuva Dominic Raabin kasvoista
Britannian ulkoministeri Dominic Raab.Rex Features / AOP

3. Eikö Britanniassa ole virallista sijaistusjärjestystä?

Monissa maissa valtion ylimpien tehtävien sijaistamisesta on säädetty laissa. Esimerkiksi Suomen perustuslakiin on kirjattu, että valtioneuvosto määrää pääministerille sijaisen. Sanna Marinin hallituksessa sijaiseksi on määrätty valtiovarainministeri Katri Kulmuni. Muutkin Suomen hallituksen ministerit on sijoitettu sijaistusjärjestykseen (siirryt toiseen palveluun).

Britanniassa ei ole yhtenäistä kirjoitettua perustuslakia, eikä asiasta ole säädetty muissakaan laeissa. Näin jokainen Britannian hallitus ratkaisee asian erikseen.

4. Miten Johnson voi?

Johnsonin terveydentilasta ei tiistaina iltapäivällä tiedetty juuri muuta kuin, että hän on St. Thomasin sairaalan tehohoito-osastolla covid-19-taudin takia ja että hänelle on annettu ainakin jossain vaiheessa lisähappea. Hengityskoneessa Johnson ei mediatietojen mukaan ole ollut.

Johnsonin äkillinen siirto teho-osastolle kertoo kuitenkin hänen tilansa olleen tiedettyä vakavampi jo aiemmin tai heikentyneen hyvin nopeasti. Johnson oli itse kertonut sosiaalisessa mediassa olevansa hyvissä voimissa ja oireidensa olevan lieviä.

Viime perjantaina Johnson latasi Twitteriin videon, jossa hän sanoi olleensa viikon eristyksissä ja odottavansa "lieväksi oireeksi" kuvailemansa kuumeen laskemista. Sairaalahoitoon joutumistaan hän kommentoi maanantaina sanomalla menevänsä "rutiinikokeisiin".

5. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Boris Johnson on edelleen pääministeri ja konservatiivipuolueen johtaja. Brittiläinen politiikan ajatushautomo Institute for Government toteaa (siirryt toiseen palveluun), että pääministerin toimikausi päättyy vain eroon tai kuolemaan. Mikäli Johnson ei toipuisi työkykyiseksi tai jos hän eroaisi itse tehtävästään, kuningatar voisi pyytää Dominic Raabia hoitamaan pääministerin tehtävää, kunnes uusi saadaan valituksi.

Koska konservatiivipuolueella on enemmistö parlamentissa, se voisi esittää suoraan uutta pääministeriehdokasta. Uudet vaalit eivät liene keskellä koronapandemiaa monenkaan toivelistalla. Konservatiivipuolue kuitenkin todennäköisesti valitsisi ensin uuden johtajan Johnsonin tilalle.

6. Miten sijaistusta on aiemmin hoidettu?

Britanniassa aiemmissa hallituksissa on käytetty myös vara- tai apulaispääministerin titteliä (englanniksi Deputy Prime Minister), mutta sekään ei suoraan tarkoita pääministerin sijaista. Esimerkiksi konservatiivipääministeri David Cameronin johtamassa koalitiohallituksessa liberaalidemokraattien Nick Clegg sai varapääministerin tittelin, mutta hän tuskin olisi päässyt sijaistamaan Cameronia.

Työväenpuolueen Tony Blair kävi pääministeriaikoinaan kahdestikin sydänleikkauksessa, mutta toimi koko ajan pääministerinä. Silloin pidettiin kuitenkin selvänä, että sekä varapääministerinä että ensimmäisenä valtiosihteerinä toiminut John Prescott olisi sijaistanut häntä.

Winston Churchill ja Anthony Eden kävelevät rinnakkain kadulla.
Britannian pääministeri Winston Churchill ja ulkoministeri Anthony Eden matkalla pääministerin virka-asunnolle Lontoon Downing Streetillä syyskuussa 1954.Rex Features / All Over Press

Vuonna 1953 pääministeri Winston Churchillin vakava halvaus puolestaan salattiin jopa useilta ministereiltä. Samaan aikaan hänen vakavasti sairaana sattui olemaan ulkoministeri Anthony Eden, jota pidettiin Churchillin mahdollisena sijaisena ja josta myöhemmin tulikin hänen seuraajansa. Churchill kuitenkin toipui ja pääsi palaamaan Downing Streetille vielä kahdeksi vuodeksi.

Jutussa käytetyt lähteet: BBC, The Guardian, Reuters, Institute for Government

Lue seuraavaksi