1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Pohjois-Savon päästöt ja hiilinielut lasketaan tarkasti – maakunnan ilmastotyö ei pysähdy koronavirukseen

Maakunnallisen ilmastofoorumin ensimmäiset tapahtumat järjestetään verkossa.

ilmastonmuutos
Kuusentaimi metsässä
Metsät ovat suuri hiilivarasto. Jotta ne toimivat hiilinieluna, täytyy puuston kasvun sitoa enemmän hiiltä kuin mitä hakkuut ja lahoaminen vapauttavat.Timo Sihvonen / Yle

Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöistä ja hiilinieluista tilataan tarkat laskelmat, Pohjois-Savon ely-keskuksesta kerrotaan.

Ely-keskuksen hallinnoimassa Hiilineutraali maakunta -hankkeessa määritellään Pohjois-Savon tärkeimmät tavoitteet ilmastoasioissa sekä aloitetaan maakunnallinen ilmastofoorumi.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa selvitetään maakunnan päästöt, hiilinielut sekä tarkastellaan hiilivarastojen muutoksia. Laskelmat valmistuvat juhannukseen mennessä.

Käynnissä on myös toinen ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävä KESTO -hanke, jossa laaditaan ilmasto-ohjelmat Keski-Savon ja Ylä-Savon seudulle sekä Siilinjärvelle.

– Meillä on käynnissä vähähiilisen liikkumisen kokeiluhaku, jossa toivotaan uusia tuotteita, palveluita tai toimintamalleja liikkumisen päästöjen vähentämiseksi, kertoo projektipäällikkö Laura Leppänen Navitas Yrityspalveluista.

KESTO-hankkeen budjetti on 776 000 euroa, josta 75 prosenttia katetaan Pohjois-Savon liiton myöntämällä Euroopan aluekehitysrahaston rahalla. Hiilineutraali maakunta -hanke on saanut EU-rahoitusta noin 160 000 euroa.

Ensimmäinen ilmastofoorumi huhti–toukokuussa

Pohjois-Savon ilmastotyöhön voi osallistua vastaamalla Hiilineutraali maakunta -hankkeen verkkokyselyyn (siirryt toiseen palveluun). Sen avulla kerätään toiveita, ideoita ja ajatuksia maakunnallista ilmastotyötä varten.

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin (siirryt toiseen palveluun) (Euroopan parlamentti).

Hiilinielu sitoo enemmän hiilidioksidia kuin päästää ilmakehään. Tärkeimmät luonnon omat hiilinielut ovat maaperä, metsät ja valtameret.

Ely-keskuksen mukaan ilmastotyötä jatketaan myös korona-aikana. Ilmastotietoa kootaan yhteen paikkaan ja maakunnallisen ilmastofoorumin ensimmäinen tapahtuma järjestetään huhti–toukokuussa verkkotilaisuutena.

– Avaustilaisuudessa luodaan katsaus siihen, ketkä maakunnan ilmastotyössä ovat mukana ja mitä ilmastotekoja jo tehdään esimerkiksi energiasektorilla ja maataloudessa, kertoo Hiilineutraali maakunta -hankkeen projektityöntekijä Saara Hanhela.

Lue myös:

Pitääkö hallitus kiinni kovista ilmastotavoitteistaan koronakriisin keskellä? Ministeri: “Ilmastonmuutos ei ole kadonnut eikä peruutettu”

Päästöt laskevat nyt rytinällä, mutta onko koronavirus hyvä uutinen ilmastonmuutoksen kannalta? Päinvastoin, sanoo tutkija: “Tämä on pelottava oppitunti”

Lue seuraavaksi