Lue tästä Lapin koronapäivitykset 13.3.–5.4.

Lue tästä Lapin koronapäivitykset 27.3.–5.4.

Yleistä

5.4. klo 22.40 Varmistettuja tartuntapauksia on tullut illalla vielä lisää

Lapin tartuntamäärät kasvavat edelleen. Sunnuntaina noin klo 21:een mennessä laboratoriovarmistettujen tartuntojen määrä oli Lapin sairaanhoitopiirissä noussut jo 41:een.

Infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan testituloksia valmistuu koko ajan, joten lukumäärä muuttuu nopeastikin. Vielä iltapäivällä Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettujen tartuntojen määrä oli 39.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on varmistettu 16, joten koko Lapissa tartuntatapauksia on 57.

Tapausten määrä on perjantaista noussut 17:llä. Lapin piirissä uusia tapauksia on 11 ja Länsi-Pohjassa kuusi.

5.4. kello 17.00 Varmistettujen tartuntatapausten määrä teki Lapissa viikonloppuna harppauksen – tapauksia on nyt 55

Lapissa on perjantain jälkeen varmistunut 15 uutta koronavirustartuntaa. Nyt valmistuneet testitulokset ovat nostaneet tartuntatapausten lukumäärän 55:een.

Lapin sairaanhoitopiirissä varmistettuja tartuntatapauksia on nyt 39 eli yhdeksän enemmän kuin perjantaina. Länsi-Pohjassa varmistettuja tapauksia on nyt 16 eli määrä on kasvanut perjantaista kuudella.

Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila huomauttaa, että viikonvaihteen luvuissa on useana päivänä otettuja testejä, joiden tulokset on nyt saatu.

Taskilan mukaan epidemia on Lapissakin aivan kulman takana. Siksi viimeistään nyt on otettava tosissaan annetut suositukset, jotta tartunnat eivät pääsisi vapaasti leviämään.

– Kontakteja on syytä välttää ja toimintaa rajoittaa niin paljon kuin vain on mahdollista, johtajaylilääkäri Taskila kehottaa.

5.4. kello 15.00 Lapin koronavirustartuntojen määrä kasvaa – varmistettuja tapauksia on nyt 49

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntatapauksia oli sunnuntai-iltapäivään mennessä varmistunut 39. Lauantai-iltapäivästä määrä on noussut viidellä ja perjantaista yhdeksällä.

Länsi-Pohjan alueella varmistettuja tartuntoja oli lauantai-iltapäivään mennessä kymmenen. Sunnuntailta ei vielä ole päivitettyä tietoa.

Koko maakunnassa on siis vähintään 49 varmistettua tartuntatapausta.

5.4. klo 14.50 Infektiolääkäri Markku Broas: Lapin hiihtokeskusten kausityöntekijöiden on oltava tarkkoina

Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas kehottaa kotiin palanneita pohjoisen hiihtokeskusten kausityöntekijöitä tarkkaavaisuuteen.

– Meillä on todettu hiihtokeskuksissa tartuntoja sekä matkailijoilla että kausityöntekijöillä. Melkoinen osa kausityöntekijöistä on palannut kotipaikkakunnilleen. Jos heille tulee hengitystieoireita, taustalla voi olla koronainfektio ja heidän olisi syytä hakeutua arviointiin, Broas neuvoo.

5.4. klo 14.15 Hiihtokeskukset on suljettu, mutta kaikki laskettelijat eivät pysy poissa rinteistä

Hiihtokeskukset suljettiin koronavirusepidemian hidastamiseksi etuajassa, mutta kaikki eivät malta pysyä poissa rinteistä. Esimerkiksi Levillä, Rukalla ja Vuokatissa väkeä on kivunnut rinteeseen eri tavoin, esimerkiksi lumikengillä, karvapohjasuksilla, moottorikelkoilla ja jopa autolla.

Hiihtokeskuksissa toivotaan kaikkien ymmärtävän, että laskettelukausi on nyt ohi. Tämä olisi tärkeää sekä oman että muiden turvallisuudelle.

– Ei ole suotavaa olla rinnealueilla, sillä nyt rinteisiin tehdään huoltotoimenpiteitä isoilla koneilla muun muassa kesää varten, sanoo Levin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen.

Mustonen muistuttaa, että vaikka rinteiden pinta näyttää samalta, se on täysin erilainen kuin normaaliolosuhteissa, kun rinteitä ei huolleta.

5.4. kello 10.30 Lapin yöjunaliikenne keskeytyy kokonaan huomisesta alkaen

Lapin yöjunaliikenne loppuu koronavirustilanteen vuoksi kokonaan maanantaista alkaen ainakin seitsemäksi viikoksi, 24. toukokuuta asti. Kolarin yöjunat lakkasivat kulkemasta jo aiemmin, ja nyt myös Rovaniemen ja Kemijärven yöjunaliikenne jää tauolle.

Viimeiset Lapin yöjunavuorot lähtevät aikataulujen mukaisesti sekä etelän että pohjoisen suunnasta sunnuntai-iltana 5.4. ja saapuvat perille maanantaina 6.4. Maanantai-illasta eteenpäin yöjunavuorot eivät enää liikennöi.

4.4. kello 15.38 Lapissa 44 varmistettua koronatartuntaa

Lauantai-iltapäivään mennessä Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu neljä tartuntaa lisää eli kaikkiaan 34. Länsi-Pohjan alueella varmistettujen tartuntojen määrä ei ole noussut, vaan se on edelleen 10.

4.4. kello 14:44 Myös Lapissa pohditaan tehohoidon rajaamista, kun epidemiahuippu lähestyy

Suomen kunnissa on ryhdytty perkaamaan hoivakodeissa ja muissa palveluyksiköissä asuvien ikäihmisten hoivasuunnitelmia ja hoidon rajauksia.

Ylen tietojen mukaan hoitosuunnitelmia käydään parhaillaan läpi muun muassa Sodankylässä.

Sodankylän johtavan lääkärin Minna Jokisen mukaan kunta on muutaman viime viikon aikana tarkistanut tehostetussa palveluasumisyksikössä olevien vanhusten hoidon rajauksia, kuten elvytyskieltoja.

Tarkoituksena on muun muassa karsia turhia ambulanssikyytejä päivystykseen ja välttää tehohoitoa tilanteissa, joissa siitä ei ole hyötyä.

3.4. kello 20.43 Lapin kauppakamari ja kuntajohtajat vaativat rajaa tiukemmin kiinni

Lapin kauppakamarin ja kuntajohtajien mielestä Ruotsin valitsema linja on riski Lapille. Kuntajohtajien mielestä kriittinen sote-henkilökunta saisi ylittää rajan karanteeniehdoin, kauppakamari ei sallisi edes heitä.

Lapin kauppakamari kannattaa Lapin länsirajan tiukkaa sulkemista. Kauppakamari on keskustellut useiden Lapin teollisuustoimijoiden ja yritysten kanssa ja myös ne ovat Lapin kauppakamarin toimitusjohtajan Timo Rautajoen mukaan kallistuneet rajan lähes totaalisen sulkemisen kannalle rahtia lukuun ottamatta.

– Tärkeintä on, että taudin leviäminen saadaan estettyä ja sitä ei tuoda rajan yli, Rautajoki sanoo.

Lapin kuntajohtajat vaativat, että raja suljetaan muulta kuin tavaraliikenteeltä sekä kriittiseltä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta. Hekin saisivat kuntajohtajien mukaan ylittää rajan vain, mikäli ovat Suomeen tullessaan kotonaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

3.4. kello 20.25 Kemin Matkailu Oy lomautti henkilöstön

Kemin lumilinnaa ja matkailujäämurtaja Sampoa ylläpitävä Kemin Matkailu Oy on lomauttanut koko henkilöstön. Toimitusjohtaja Susanna Koutosen mukaan lomautettuja vakituisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä on yhtiöllä noin 20.

– Maaliskuun puolella tehtiin jo päätös ja ensimmäiset on lomautettu jo nyt huhtikuun alusta, vahvistaa Kemin matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Kiireimpään aikaan talvella yhtiöllä oli töissä enimmillään määräaikaisten ja sesonkityöntekijöiden kanssa kaikkiaan noin 70 henkilöä. Nyt keskeytyksissä ja suljettuna on kaikki muu toiminta paitsi verkkokauppa.

Kemin Matkailu jatkaa toimintaa syyskuun alussa.

3.4. kello 17:59 Tuoreet tiedot Ruotsin Norrbottenin koronatilanteesta

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin aluehallinnon mukaan Norrbottenin alueella on todettu 78 varmistettua koronatartuntaa.

Neljän ihmisen vahvistetaan kuolleen koronaan.

Pohjois-Norjassa Tromssan ja Finnmarkin alueella tartunnan saaneita oli 2.4. yhteensä 176.

31. maaliskuuta Norrbottenissa oli 59 vahvistettua tartuntaa ja kolme pn kuollut koronavirukseen.

3.4. kello 17:30 Matkailukeskukset ammottavat tyhjillään, mutta ketään ei toivota silti tulevan pääsiäiseksi

Lapin tunturikeskukset ovat autioituneet, kun matkailusesonki loppui kuin seinään koronaviruksen takia. Suurimmat hiihtokeskukset sammuttivat hiihtohissinsä viime viikon maanantaina. Myös latujen ja ulkoilureittien ylläpito on lopetettu ainakin osassa keskuksista.

Nyt useimmissa paikoissa on laitettu lappu luukulle ja turistit ja sesonkityöläiset ovat kaikonneet. Lappiin pääsee silti pääsiäiseksi, vaikka matkailuväki ei sitä suosittelekaan.

– Harvinaista sanoa näin, mutta toivottavasti tänne ei tule ketään pääsiäisenä, Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari Kittilästä sanoo. Lue aiheesta lisää täältä.

3.4. kello 16.35 Lapissa 40 varmistettua koronatartuntaa

Keskiviikkoillan jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi tartuntaa lisää eli kaikkiaan 30. Länsi-Pohjan alueella varmistettujen tartuntojen määrä ei ole perjantai-iltapäivään mennessä noussut, vaan se on edelleen 10.

3.4. kello 16:12 Koronarajoitusten vuoksi työttömäksi jääneen vinkkilista

Koronavirusaikana ihmisiä on lomautettu ja irtisanottu. Edessä voi olla ensimmäinen kokemus työttömyydestä, eikä ole selvää, kuinka pitää toimia. Netistä löytyy apua muun muassa Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n sekä työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta. Poimimme tänne joukon keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia.

3.4. kello 16.05 Yli 200 lappilaista pienyritystä on hakenut ELY-keskuksen koronatukea

ELY-keskusten koronarahoitusta on haettu runsaasti. Haku avattiin tiistaina ja perjantaiaamuun mennessä koko maassa on otettu vastaan 5 570 hakemusta. Lapissa on jätetty 215 hakemusta.

ELY-keskusten tuki on tarkoitettu enintään viisi henkeä työllistäville yrityksille.

Hakemusten yhteisarvo on lähes 160 miljoonaa euroa. Hallitus on luvannut jakaa ELY-keskusten kautta kaikkiaan 200 miljoonaa euroa.

Rahoitus kohdennetaan yrityksille, joilla oli edellytykset kannattavaan liiketoimintaan ennen koronaa. Yrityksellä tulee myös arvioida olevan kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

3.4. kello 15.50 Kittilän kunnanjohtaja vetoaa avoimuuteen

Kittilän vs. kunnanjohtaja Antti Jämsén haluaa lisää avoimuutta koronatiedottamiseen. Jämsénin mukaan ihmisten tulisi saada tietoa varmistetuista koronatapauksista kunnittain ja pääkaupunkiseudulla jopa kaupunginosittain.

– Minusta avoin tiedottaminen on oleellista. Tällä tavalla tilanne tiedostetaan ja pidetään yllä tilannekuvaa, jotta ihmiset olisivat kaikin puolin huolellisia.

3.4. kello 14.55 Länsirajan työmatkaliikenteestä ei tule vielä perjantaina päätöstä

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että rajaliikenteen rajoittamisesta Lapissa ei ehditä neuvotella vielä perjantain aikana, koska asian valmistelu on kesken.

Työmatkaliikenteen rajoittaminen on osoittautunut hankalaksi kysymykseksi, joka vaatii vielä erilaisten näkemysten yhteensovittamista.

3.4. kello 14.15 Lapin kirjastot kiinni toukokuulle – verkkokirjasto kuitenkin palvelee

Lapin kirjastojen kiinniolo jatkuu 13. toukokuuta asti. Poikkeustilanne koskee myös kirjastoautoja ja kirjakassi-palvelua.

Kirjastot jatkavat lainojen eräpäiviä ja varausten noutoaikaa 1. kesäkuuta asti. Kirjastot toivovat, että lainojen palauttamista ei kiirehdittäisi kirjastojen avautumisen jälkeen ruuhkien välttämiseksi.

Lapinkirjasto.finna.fi eli Lapin kirjastojen yhteinen verkkokirjasto on käytettävissä myös kirjastojen ollessa kiinni.

3.4. kello 14.00 Auttamisen halu sai ruoka-aputoiminnan liikkeelle Ivalossa

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi monen perheen elämä muuttui täysin. Ivalolainen Jatta Kaivosoja otti asiakseen laittaa liikkeelle avustustoiminnan yhdessä alueen yritysten ja diakoniatyön kanssa

Yksittäiset ihmiset ja yritykset lähtivät nopeasti avustustoimintaan mukaan poikkeustilanteessa. Lue aiheesta lisää täältä.

3.4. kello 13.50 Korona viivästyttää Lappiin tulevien ulkomaalaisten marjanpoimijoiden viisumin käsittelyä

Lappilaisten marjayhtiöiden marjanpoimijat odottavat lupakäsittelyn uudelleen avautumista. Esimerkiksi Lapin Liha konserniin kuuluva Polarica Oy odottaa ensi kesäksi hieman yli 700:aa marjapoimijaa Suomeen.

Lapin Liha Oy:n toimitusjohtajan Jukka Kriston mukaan tällä hetkellä kaikkien marjanpoimijoiden lupakäsittely on täysin pysähdyksissä kulkemisrajoitusten vuoksi. Yhtiö odottaa kuumeisesti myös hallituksen päätöksiä marjanpoimijoiden mahdollisuudesta saada erityisoikeus maahantulosta, mikäli kulkemisrajoitukset jatkuvat pidemmälle kuin kesään.

– Meillä on kaikki poimijat valittu ja paperit tehty. Kaikki on kiinni siitä, että viisumien käsittely taas avautuu. Lisäksi odotamme sitä, että hallitus tekee päätöksen kausityöntekijöiden erityiskäsittelystä vaikka rajat olisivat kiinni pitempään. EU:han jo kehotti jäsenvaltioita ottamaan käyttöön nopeita erityismenettelyjä työntekijöiden sujuvan kulun varmistamiseksi, muistuttaa Kristo.

Marja Bothnia Berries Oy:lle Savukoskelle ja Kainuuseen on tulossa noin 600 pomijaa ja myös heidän viisumiensa käsittely on pysähdyksissä. Savukoskella toimii yhtiön tytäryritys Korkatunturin Marja Oy.

Kaikkiaan viisumia odottaa noin 3000Suomeen tulevaa marjanpoimijaa. Lue aiheesta lisää täältä.

3.4. kello 7.50 Simo tarjoaa maksutonta asiointiapua yli 70-vuotiaille

Simossa aletaan kartoittaa yli 70-vuotiaiden kotona pärjääminen koronakaranteenin aikana.

Kunta alkaa soittaa tänään perjantaina jokaiselle yli 70-vuotiaalle ja selvittää hänen avuntarpeensa välttämättömissä kauppa- ja apteekkiasioissa.

Ensi viikosta alkaen kunta alkaa tarjota maksutonta asiointiapua yli 70-vuotiaille kuntalaisilleen.

Apua saa niin ruokaostoksiin kuin apteekista lääkkeiden kuljetukseen.

3.4. kello 7.33 Kittilässä jo 11 koronatapausta

Kittilässä 11 henkilöllä on todettu koronatartunta, kunta tiedottaa. Kittilän kunnan mukaan todettujen tautitapausten ympärillä on lisäksi useita kymmeniä altistuneita henkilöitä.

Kittilän terveyskeskuksessa valmistaudutaankin siihen, että pian potilaita on enemmän.

Kittilässä kiinnitetään nyt huomiota henkilökunnan ja muiden potilaiden suojaamiseksi tehtäviin järjestelyihin. Koronatestejä on alettu ottaa myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Korjattu 3.4.2020 kello 10:16 Kittilässä 11 henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Jutussa kerrottiin aiemmin koronaviruksen sairastuttaneen 11 ihmistä Kittilässä.

3.4. kello 7.16 Koronatestien lisääminen tärkeää

Koronaviruksen testien lisääminen on tärkeä tekijä taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan testien lisäämisellä pystytään rajaamaan paremmin viruksen kantajat ja sitä kautta vähentämään myös uusia tartuntoja. Lisäksi testien lisäämisellä suojataan sote-henkilökuntaa paremmin tartunnoilta.

On kerrottu, että tähän mennessä lähes kaikkien koronaan sairastuneiden potilaiden tartunnan alkulähde on pystytty todentamaan, mutta nyt on muutamia tapauksia, joiden alkulähdettä ei ole varmuudella pystytty selvittämään.

Tapaukset vahvistavat Broaksen mukaan sitä, että testaaminen on tärkeää tällaisten tapausten yhteydessä.

– Silloin voitaisiin löytää mahdollisesti paremmin niitä ketjun liikkeelle panevia tartuttajia.

2.4. kello 18.15 Norrbottenissa 35 tehohoitopaikkaa ja tarvittaessa lisää

Norrbottenin aluehallinnon päällikkö Anna-Stina Nordmark-Nilssonin mukaan Norrbotten on valmis tarjoamaan lappilaisille tehohoitopaikkoja tarvittaessa, kunhan työmatkaliikenne sujuu jatkossakin.

– Meillä on Norrbottenissa 35 tehohoitopaikkaa, mutta tarvittaessa niitä voidaan perustaa lisää, Nordmark-Nilsson kertoo Ylelle.

Hänen mielestään on täysin mahdollista, että suomalaisia voitaisiin hoitaa Ruotsin puolella, jos Lapin omista tehohoitopaikoista tulee pulaa.

Ehdotus on jo ehtinyt herättää hämmästystä paitsi Lapissa myös, Ruotsin puolella, sillä jo ennen koronaa pohjoisen työvoimapula ja jatkuva rekrytointi länsinaapurissa ovat olleet kovasti tapetilla.

Lue aiheesta enemmän täältä.

2.4. kello 17.08 Ruotsin ja Norjan vastaisen rajan sulkemisaikeesta tiukat neuvottelut maiden kesken

Rajaliikenteen rajoittaminen Lapissa on osoittautunut vaikeammaksi kysymykseksi kuin hallituksessa etukäteen ajateltiin.

Asia on noussut myös diplomaattiseksi kysymykseksi: Ruotsi ja Norja eivät halua Suomen rajoittavan rajan yli kulkevaa liikennettä. Ylen tietojen mukaan asiasta on käyty neuvotteluja ministeritasolla asti.

Hallitus kertoi maanantaina valmistelevansa tiukennuksia, jotta Ruotsista ja muista naapurimaista ei kulkeutuisi koronavirusta Suomeen. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan pohjoisen niukkaa terveydenhoitokapasiteettia ei voi riskeerata ja jopa työmatkaliikennettä joudutaan rajoittamaan.

2.4. kello 15.53 Koronavirus aikaistaa uimahalliremonttia Rovaniemellä

Rovaniemellä Uimahalli Vesihiiden remontin aloittamista on aikaistettu kesästä huhtikuulle. Uimahalli on tällä hetkellä suljettuna koronavirustilanteen takia.

Korjausurakan on tarkoitus valmistua heinäkuun loppuun mennessä. Vajaan miljoonan euron remontilla ja viime vuonna tehdyillä korjauksilla uimahallin käyttöikää saadaan lisättyä 5-7 vuotta.

2.4. kello 15.22 Yrittäjille tulossa oikeus hakea työttömyysturvaa koronakriisin aikaan

Hallitus esittää yrittäjille oikeutta hakea työttömyysturvaa, jos koronakriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Sitä voi hakea myös takautuvasti 16. maaliskuuta jälkeen tulleista menetyksistä. Yrittäjän tulee kuitenkin hakea työttömyysturvaa 15. huhtikuuta mennessä, jotta oikeus turvaan on takautuvasti.

Työttömyyspäivärahaan kytkeytyvää turvaa haetaan Kelalta. Jos hakemus tulee 15. huhtikuuta jälkeen, oikeus työttömyysturvaan on vain hakupäivästä lähtien.

Hallituksen esityksen mukaan oikeus koskee kaikkia yrittäjiä, myös työllistäviä yrittäjiä. Lakiesitys mahdollistaa sen, että koronasta kärsinyttä yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta päätoimisella yrittäjällä olisi oikeus työttömyysturvaan, kuten tällä hetkellä pitäisi tehdä. Samalla yrittäjä voisi edelleen saada myös jonkin verran yrittäjätuloa yrityksestään menettämättä kokonaan etuuttaan.

Hallitus on varannut yrittäjien työttömyysturvaan 160 miljoonaa euroa. Tämä perustuu oletukseen, että 55 000 yrittäjää hakisi sitä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus on jo aiemmin kertonut yrittäjille tarkoitetuista yritystuista, jotka on tarkoitettu yritystoiminnan pyörittämiseen koronakriisin aikana.

Lähde: STT

2.4. kello 12.56 Lapin pelastuslaitoksen hälytystehtävät vähentyneet merkittävästi koronatilanteen myötä

Lapin pelastuslaitoksen hälytystehtävät ovat vähentyneet huomattavasti alkuvuoden aikana. Tammi-maaliskuun aikana tehtäviä on ollut 240 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kahden viime viikon aikana tehtävien määrä on vähentynyt lähes 50 prosenttia.

Pelastuslaitoksen tilannekeskuksen päivystävä palomestari Mika Tirroniemen mukaan etenkin ulkomaalaisten matkustusrajoitukset ja turistien vähäinen määrä ovat vaikuttaneet suoraan myös hälytysten määrään.

2.4. kello 11.46 Stora Enso varautuu lomautuksiin koronaviruksen vuoksi

Stora Enso valmistautuu lomauttamaan koko henkilöstönsä Kemissä ja Oulussa kolmeksi kuukaudeksi. Myös kunnossapitoyhtiö Efora aloittaa vastaavat neuvottelut molemmissa kaupungeissa.

Lomautuksia perustellaan koronaviruksen aiheuttamilla tuotannollisilla muutoksilla. Mahdolliset lomautukset voisivat toteutua useassa osassa. Neuvottelut eri henkilöstöryhmien kanssa aloitetaan ensi keskiviikkona. Lue aiheesta lisää täältä.

2.4. kello 11.40 Lapin kauppakamari: Teollisuuden alihankkijoiden pitäisi päästä rajan yli

Lapin kauppakamari esittää länsirajan ylittämisen sallimista teollisuuden alihankintayrityksille.

Kauppakamarin mukaan rajan täydellinen sulkeminen aiheuttaisi sen, että molemmin puolin rajaa toimivat huolto- ja kunnossapitoyritykset joutuisivat keskeyttämään toimintansa. Siitä puolestaan seuraisi häiriöitä Lapin teollisuuden tuotantoon, mikä johtaisi lomautuksiin. Erityisen herkkiä aloja ovat kaivosteollisuus, konepajat ja elintarviketeollisuus.

Kauppakamari myös muistuttaa, että Meri-Lapissa ja Tornionlaaksossa on runsaasti ruotsalaista kaivosteollisuutta palvelevia alihankkijoita.

2.4. kello 8.50 LKS infektioylilääkäri rokottaisi ikäihmiset ja riskiryhmät pneumokokkirokotteella

Asiantuntijat erimielisiä keuhkokuumeelta suojaavan pneumokokkirokotteen koronahyödyistä ja -haitoista.

Koronavirukseen yhdistetty keuhkokuume on saanut osan ikäihmisistä harkitsemaan maksullisen "keuhkokuumepiikin” eli pneumokokkirokotteen ottamista.

THL:n mukaan rokotteen voi halutessaan ottaa, mutta sillä ei ole suojatehoa koronakeuhkokuumetta kohtaan.

Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas rokotuttaisi kaikki ikäihmiset ja riskiryhmät.

– Koronavirus vaurioittaa keuhkoja, ja koska virus on uusi, eikä immuniteettisuojaa ole, virus aiheuttaa monelle rajummat vauriot. Ne avaavat aina tietä bakteereille, joista yksi suurimmista keuhkokuumeen aiheuttajista on juuri pneumokokki, Broas sanoo.

Esimerkiksi Tanskassa on juuri päätetty rokottaa maksutta yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset osana koronan vastaista taistelua.

2.4. kello 6.53 Lapin sairaanhoitopiirillä on hengityssuojaimia neljäksi kuukaudeksi

Lapin sairaanhoitopiirin hengityssuojainvarastot riittävät suojaamaan koko terveydenhuollon henkilökuntaa noin neljän kuukauden ajan. Sairaanhoitopiirillä on varastossaan noin 1,3 miljoonaa hengityssuojainta.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne hengityssuojaimien osalta juuri nyt on erinomainen.

Broaksen mukaan määrä riittää suojaamaan kaikki terveydenhuollossa hoitotyötä tekevät työntekijät neljän kuukauden ajan. Tähän joukkoon kuuluuvat myös esimerkiksi vanhustyön parissa toimivat.

Laskuissa on arvioitu, että yhden työvuoron aikana jokaisella kuluu keskimäärin kaksi hengityssuojainta.

1.4. kello 22:30 Keskiviikkoilta toi useita uusia koronatapauksia

Koko Lapissa on nyt yhteensä 38 todettu sairastuneen koronaan.

Keskiviikkona todettiin illan aikana vielä viisi uutta koronaan sairastunutta Lapin sairaanhoitopiirissä. LSHP:n alueella on keskiviikon jälkeen 28 tartunnan saanutta ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella koronatapauksia on todettu nyt 10.

1.4. kello 20.17 Norrbotten tarjoaa tehohoitopaikkoja lappilaisille, jos suomalaiset pääsevät jatkossakin hoitotyöhön Ruotsiin

Suomen hallituksen suunnitelmat rajan ylittävän työmatkaliikenteen estämisestä nähdään suurena uhkana Norrbottenin sairaanhoidolle. Nyt Norrbotten onkin luvannut tehohoitopaikkoja lappilaisille vastineeksi siitä, että elintärkeän hoitohenkilökunnan työmatkat rajan yli sallitaan jatkossakin.

Ruotsin rajakunnat ovat riippuvaisia suomalaisista työntekijöistään. SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin 90 Suomessa asuvaa työntekijää ovat sellaisia, jotka ovat välttämättömiä itäisen Norrbottenin terveydenhuollolle.

Norrbottenin aluejohtaja Anna-Stina Nordmark Nilson kertoi keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että mikäli hoitohenkilökunta ei pääse Suomesta Ruotsiin, joudutaan alueen potilaita siirtämään Tornionlaaksosta muualle maakuntaan.

1.4. kello 19:49 Lapin koronatapausten määrä nousi jälleen

Lapin sairaanhoitopiirissä keskiviikon aikana on todettu yksi uusi koronaviruksen sairastuttama henkilö. Yhteensä sairaanhoitopiirin alueella on nyt 23 koronatapausta.

Mehiläinen Länsi-Pohjan tarkkaa tilannetta ei keskiviikkoiltana saatu, mutta THL:n verkkosivuilla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriissä on todettu kahdeksan tapausta, joten koko Lapin tapausten määrä on nyt ainakin 31.

1.4. kello 18:12 Kotihoidon työntekijän on käytettävä hengityssuojaimia

Sosiaali- ja terveysministeriön tarkentamien ohjeiden mukaan kotihoidon työntekijöiltä vaaditaan hengityssuojaimia. Osassa kunnissa ohjeiden täyttämisessä uskotaan olevan ongelmia, jos suojavarusteista tulee pulaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut tarkennetut ohjeet siitä, miten kotiin annettavissa palveluissa työskentelevien on suojauduttava(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen varalta. Ohjeen mukaan kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi taudilta.

1.4. kello 18.00 Lapin kouluruokajärjestelyissä on isot erot

Etäoppilaiden kouluruokajärjestelyt vaihtelevat Lapissa suuresti asuinpaikan mukaan.

Kolmannes kunnista tarjoaa kouluruokaa vain lähiopetuksessa oleville. Joka kolmas kunta maksaa etäoppilaille ruokarahaa tai antaa maksusitoumuksen lähikauppaan. Lopuissa on järjestetty kouluruokaa tarvitseville ruoan noutomahdollisuus koululta tai annosten kuljetus kotiin.

Lue lisää tästä. Jutussa olevasta listasta näet kunkin Lapin kunnan tämänhetkisen kouluruokajärjestelyn.

1.4. kello 15.20 Rovaniemen varhaiskasvatuksesta vain neljännes toiminnassa – syynä yt:n aloittamiseen

Rovaniemen kaupunki on ilmoittanut aloittavansa varhaiskasvatuspalvelujen koko henkilöstön lomauttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Syynä on työn tilapäinen väheneminen koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen toimien vuoksi.

– Siellä taitaa olla noin neljännes normaalista lapsimäärästä ja palvelusta tavallaan toiminnassa. Sen vuoksi on arvioitu, että on kuitenkin syytä käydä yt:t koko henkilöstön kanssa, katsoa tilanne laajasti läpi ja löytää ratkaisuja. Varmaan ihan kaikki ei tietenkään lomautuksia tule kohtaamaan. Voisin olettaa, että siellä joitain kymmeniä voidaan sijoittaa muihin tehtäviin, sanoo kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Lomautukset voivat alkaa 20. toukokuuta. Lue lisää tästä.

1.4. kello 14.05 Länsi-Pohjan keskussairaalassa lastenosaston työntekijällä todettu koronatartunta

Mehiläinen Länsi-Pohja kertoo, että Kemissä keskussairaalan lastenosaston työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut henkilö ja myös altistuneet työntekijät on siirretty kotikaranteeniin.

Koronavirukselle altistuneita asiakkaita on yksi. Myös hänen perheensä on altistunut. Mehiläinen Länsi-Pohjan mukaan perheeseen on oltu yhteydessä ja he ovat THL:n ohjeiden mukaiseessa kotikaranteenissa.

1.4. kello 13.43 AVI: Lapin tehohoitopaikat riittävät ikävimmässäkin tapauksessa

Hallintoylilääkäri Sari Kemppaisen mukaan Lapin sairaanhoitopiirit ovat onnistuneet lisäämään tehohoidon kapasiteettia hyvin. Esimerkiksi leikkausosaston heräämötiloja on muutettu tehohoidon tarpeisiin soveltuvaksi.

– Kyllä, tällä hetkellä ei ole huolta. Nyt ainut huoli näköpiirissä on se, että jos henkilökuntaa sairastuu kovin suuressa määrin, niin sitten voi hoitavista käsistä tulla pulaa. Paikat ja laitteet riittävät tämän hetken tiedon mukaan.

1.4. kello 13.03 Rovaniemen kaupunki aloittaa 800 henkilöä koskevat YT-neuvottelut

Rovaniemen kaupunki aloittaa yt-neuvottelut – lomautukset koskevat yli 800 työntekijää. Kaikki varhaiskasvatuspalvelujen henkilöstö aiotaan lomauttaa.

Lisäksi kaupunki ilmoittaa 150:lle vapaa-ajan ja koulutuspalvelujen työntekijälle palkanmaksun keskeytymisestä lain mukaisesti 14 päivän kuluttua kulttuuri- ja liikuntalaitosten ja koulujen sulkemisesta johtuvan työnteon estymisen perusteella.

1.4. kello 12.15 Torniossa seurakunta jakaa ruoka-apua

Torniossa seurakunta on alkanut jakaa koronatilanteen vuoksi ruoka-apua vähävaraisille perheille.

Lasten olo kotona etäopetuksessa merkitsee myös ruokamenojen kasvamista, mikä kuormittaa etenkin vähävaraisten perheiden talotta

Diakoniatyö jakaa ruokakassin kotiovelle, lähikontaktia välttäen. Ruoka-avustus jaetaan kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

1.4. kello 9.00 Rajojen sulkeminen sekoitti huumekauppareitit – pula aineista lisää väkivallan uhkaa, sanoo Poliisi

Suomen ulkorajojen sulkeminen muulta kuin välttämättömältä liikenteeltä sekoittaa huumeiden salakuljetusreittejä. Yksi merkittävä reitti on kulkenut Tornion kautta, mutta nyt henkilöliikenne rajan yli on pääosin katkaistu.

Poliisin ja A-klinikkasäätiön mukaan tämä on jo alkanut näkyä kaduilla: pula aineista nostaa hintoja ja myös väkivallan ja muun huumeisiin liitttyvän rikollisuuden uhka on noussut. Lue lisää tästä jutusta.

1.4. kello 6.30 Enemmistö kuntosaleista yhä auki

Suurin osa kuntosaleista on Lapissa yhä avoinna. Ryhmäliikuntatunteja on kuitenkin siirrytty järjestämään netin kautta.

Hallituksen määräämä yli kymmentä ihmistä koskeva kokoontumiskielto ei koske kuntosaleja, koska ne eivät ole julkisia paikkoja.

Monet lappilaiset kuntosaliyrittäjät sanovat pitävänsä ovet avoinna kunnes viranomainen toisin määrää.

Infektiolääkäri Markku Broas muistuttaa sosiaalisten kontaktien välttämisestä eikä suosittele kuntosalilla käyntiä.

31.3. kello 21.50 Lapin sairaanhoitopiirissa kolme uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tiistaihin 31.3. klo 14.00 mennessä on todettu yhteensä 22 laboratoriovarmennettua koronatartuntaa. Lapissa vahvistettuja tartuntoja on yhteensä nyt 29, joista 22 Lapin sairaanhoitopiirissä ja seitsemän Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Lapin sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että koronatartuntatapaukset ovat valtaosin liittyneet matkailuun. Sairaanhoitopiiri tiedottaa, (siirryt toiseen palveluun) että tartunnan saaneiden yksityisyyden suojaamiseksi ja Lapin pienen väestöpohjan vuoksi sairaalahoidossa olevien potilaiden lukumäärää ei kerrota julkisuuteen.

Lapissa koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen, mutta Lapin keskussairaalassa ja alueen kunnissa on varauduttu epidemian alkamiseen. Lapin keskussairaalassa on avattu hengitystieinfektiopäivystys ja -osasto. Sairaalassa on meneillään lääkäreiden ja hoitajien lisäkoulutus epidemia-aikaista tehohoitoa varten sekä hoitohenkilökunnan lisärekrytointi.

Terveyskeskuksissa on perustettu erillisiä hengitystieoireisten vastaanottoja sekä varauduttu potilasmäärien lisääntymiseen myös vuodeosastoilla. Sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan, että henkilökohtaisia suojaimia on riittävästi saatavilla sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin.

31.3. kello 19:56 Koulujen etäopiskelu jatkuu toukokuulle

Hallitus on päättänyt jatkaa rajoituksia lähiopetuksessa eri koulutusasteilla. Tämä tarkoittaa, että opetuksen poikkeusjärjestelyjä jatketaan 13. toukokuuta asti. Opetusta jatketaan pääosin etäopiskeluna ja muilla siihen verrattavilla menetelmillä.

Hallituksen suositus on yhä edelleen se, että mahdollisuuksien mukaan myös varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja 1.–3.-luokilla olevat lapset pysyvät kotona.

Poikkeusjärjestelyjen jatkamista lukukauden loppuun asti valmistellaan, mikäli epidemiatilanne sitä vaatii. Varautuminen tehdään tarvittaessa jatkamalla edelleen valmiuslain mukaista käyttöönottoasetusta ja soveltamisasetusta toukokuun loppuun asti.

Asiaa arvioidaan uudelleen huhtikuun lopussa.

31.3. kello 18.56 Ravintoloiden on oltava kiinni lauantaista lähtien toukokuun loppuun

Ravintoloiden pitää olla kiinni lauantaista 4. huhtikuuta alkaen. Hallituksen tiistaina iltapäivällä antaman asetuksen mukaan rajoitus on voimassa toukokuun loppuun asti. Sen aikana vain take away -annosten myyminen ja ruokalähettien noutopalvelut ovat sallittuja. Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita tai esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden ruokaloita.

Eduskunnan on tarkoitus päättää asetuksen voimassaolosta perjantaina. Määräys koskisi kaikkia Suomen maakuntia.

Monet ravintolat ja kahvilat ovat jo sulkeneet vapaaehtoisesti ainakin asiakastilansa.

31.3. kello 18.10 Lapin rajojen sulkeminen työliikenteeltä olisi katastrofi Norrbottenin terveydenhuollolle sekä työntekijöille

Ruotsin rajakunnissa pelätään terveydenhoidon ajautuvan katastrofitilanteeseen, jos iso osa työntekijöistä jää rajasulkujen taakse Suomeen.

Rajakunta Haaparannan ja sen naapurikuntien Övertorneån ja Överkalixin terveyskeskuksia johtava Elisabeth Eero sanoo, että rajan sulkeminen veisi pelkästään Itä-Norrbottenista valtavan määrän henkilökuntaa.

Työmatkaliikenteen loppuminen sulkisi Elisabeth Eeron mukaan ainakin kaksi terveyskeskusta ja lopettaisi kahden ambulanssin toiminnan.

– Ambulanssissa työskenteleviä hoitajia on kaikkiaan 11. Heistä yhdeksän asuu Suomen puolella.

Eeron mukaan Norrbottenin aluehallinnossa ja kunnissa pohditaan nyt kiivaasti vaihtoehtoja terveydenhuollon järjestämiseksi, jos Pohjois-Ruotsin kannalta pahin tapahtuu.

Pohjois-Ruotsissa ja Norjassa käy päivittäin satoja suomalaisia töissä. Heistä suuri osa on terveydenhuollon ammattilaisia, mutta töissä käydään myös kaivoksilla ja naapurimaan kunnilla.

Tässä vaiheessa mietitään erilaisia vaihtoehtoja jos raja menee kiinni. Osa harkitsee väliaikaista muuttoa tai mahdollisesti etätöihin jäämistä, mutta kaikille ei käy kumpikaan vahtoehto. Palkan menetys työnteon estyessä voi olla myös henkilökohtainen katastrofi.

31.3. kello 16.42 Moni länsirajalla toimiva yritys pelkää työmatkaliikenteen rajoittamista

Moni yritys pelkää länsirajan sulkeutumista myös työmatkaliikenteeltä. Yksi tällainen yritys on sekä Torniossa että Haaparannalla toimiva konepajayritys Corrotech.

Corotechin toimitusjohtajan Tapio Herajärven mukaan Ruotsin tytäryrityksessä on 15 työntekijää ja Torniossa lähes saman verran.

Yritysten toiminta perustuu pitkälle siihen, että tietyt henkilöt kulkevat päivittäin yritysten välillä. Herajärven mukaan yritykselle aiheutuu suuria ongelmia jos kulku rajan yli estyy.

– Meillä on tiettyjä kriittisiä toimintoja joita ei voida keskeyttää, kuten esimerkiksi kaasusäiliöiden käytön valvonta. Ne vaativat lainsäädännönkin mukaan valvonnan.

Herajärvi ehdottaa, että muitakin yrityksia käsitellään samalla tavoin kuin terveydenhuollon henkilöstä.

– He ovat suomalaisia, jotka kulkevat ruotsalaisessa yhtiössä ja toimivat Ruotsin lainsäädännön mukaan. Näille ihmisille tarvitaan erikoisluvat kulkea rajan yli niin kuin terveydenhuollon henkilökunnalle, jos rajoituksia tulee kulkemiseen, sanoo toimitusjohtaja Tapio Herajärvi.

31.3. kello 16.27 Kymmenet hoitajat valmiita auttamaan Lapin keskussairaalassa

Lapin keskussairaala julkaisi maanantaina puolilta päivin ilmoituksen, jossa se pyysi työhaluisia hoitajia ilmoittautumaan koronaepidemian varalta. Tarvetta on sairaanhoitajille, lähihoitajille ja röntgenhoitajille sekä loppuvaiheen hoitajaopiskelijoille. Ensimmäisen vuorokauden aikana eli tiistai-iltapäivään mennessä avuksi oli ilmoittautunut 37 hoitajaa.

31.3. kello 15.02 Hiihtokeskusten sulkeminen vei tulot monilta pieniltä yrityksiltä

Päätökset hiihtokeskusten sulkemisesta ja määräys ravintoloiden laittamisesta kiinni ovat pistäneet monet tunturikeskusten pienet yritykset ahtaalle. Tulot ovat romahtaneet lähestulkoon nollille. Esimerkiksi Pyhätunturilla toimiva Ravintola Huttuhippu yrittää nyt tulla toimeen myymällä noutoruokaa ulos.

– Viikko sitten ravintolaan saapui iso kuorma ruokia ja tilausta ei voinut enää perua. Meillä on kaapit täynnä ruokaa, huokaa yrittäjä Jarno Jaksola tyhjässä ravintolassaan.

Jaksola näkee tilanteessa kuitenkin myös positiivista: hän uskoo, että kun maailma joskus koronaviruksesta toipuu, osaavat ihmiset arvostaa lähipalveluita entistä enemmän. Lue hiihtokeskusten yrittäjien tilanteesta tarkemmin tästä jutusta.

31.3. kello 14.49 Pohjolan Osuuspankin konttorit auki rajoitetusti

Pohjolan Osuuspankki supistaa kassapalvelujaan Ivalon, Kemijärven, Kittilän, Sodankylän ja Savukosken konttoreissaan. Muiden konttoreiden kassat palvelevat normaalisti.

Ensimmäisen tunnin ajan palvellaan riskiryhmiin kuuluvia ja sen jälkeen muita asiakkaita.

  • Ivalo maanantaisin klo 10–14
  • Kemijärvi torstaisin klo 10–14
  • Kittilä tiistaisin klo 10–14
  • Sodankylä tiistaisin klo 9–13
  • Savukosken konttori on kiinni maaliskuun loppuun saakka

31.3. kello 14:22 Myös Jukolan viesti siirtyi vuodella eteenpäin

Ensi kesän Jukolan viesti on siirretty vuodella eteenpäin koronaviruspandemian vuoksi. Järjestyspaikkana säilyy Rovaniemi. Vanavedessä vuodella siirtyvät jo myönnetyt Mynämäen, Porvoon ja Kauhavan Jukolan viestit. Siirroista päätettiin maanantaina aamupäivällä. Asian Yle Urheilulle vahvistaa Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Päätös ei Ilomäen mukaan ollut helppo. Jukolan viestin johtoryhmä kävi läpi useita vaihtoehtoja, kun tapahtuman siirtämistä alettiin pohtia. Yksi vaihtoehto olisi ollut siirtää tapahtuma elokuulle, mutta tuo ajankohta olisi voinut tulla eteen liian nopeasti.

Rovaniemen Napapiiri-Jukolaan oli ehtinyt ilmoittautua jo yli 15 000 suunnistajaa 20 eri maasta. Tämä oli yksi painavista syistä, kun tapahtuman siirtämisestä alettiin keskustella.

Ilomäen mukaan ei voida tietää tällä hetkellä koska rajaliikenteen rajoituksia aletaan purkaa, joten on varminta siirtää tapahtumaa vuodella eteenpäin. .

Toimitusjohtajan mukaan tähän mennessä tehdyt ilmoittautumiset siirtyvät automaattisesti vuoteen 2021. Viime vuonna Kangasalan Jukolan viestiiin osallistui peräti 20 592 suunnistajaa.

31.3. kello 13:56 Rovaniemen Linkkari kesäaikaan jo keskiviikkona

Rovaniemen paikallisliikenteen eli Linkkarin tarjontaa vähennetään siirtymällä varhennetusti kesäaikatauluihin 1. huhtikuuta alkaen. Aikataulut ovat voimassa toistaiseksi, ja ne voivat muuttua koronatilanteen mukaan.

Uudet aikataulut ja muutokset reitteihin löytyvät Linkkarin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Aikataulut pyritään päivittämään Ruokasenkadun pysäkeillä. Muille pysäkeille aikatauluja ei toistaiseksi päivitetä.

31.3. kello 13.04 Norrbottenissa tehohoidossa 16 potilasta, kolme kuollut koronavirukseen

Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa arvioidaan olevan jo tuhansia koronavirustartunnan saaneita. Vahvistettuja tartuntoja on Ruotsin kansanterveyslaitoksen mukaan 59 kappaletta.

Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on nyt 16. Kuolleiden lukumäärä nousi raporttien mukaan tiistaina kolmeen.

31.3. kello 10.10 Rovaniemen kaupunki tukee pienyrityksiä koronakriisissä

Rovaniemen kaupunki tukee yrityksiä, jotka kärsivät koronaepidemian vuoksi. Kaupunginhallitus päätti maanantaina muun muassa, että pienyrityksille voidaan myöntää vuokranalennuksia.

Kaupungin tytäryhtiöt voivat myös pidentää vuokrien ja myyntilaskujen maksuaikoja.

31.3. kello 9.25 Lapin poliisilaitoksilla asioidaan pääasiassa ajanvarauksella

Lapin poliisilaitos on rajoittanut lupapalveluissa asiointia koronaviruksen aiheuttaman tartuntariskin vuoksi. Asiointi tapahtuu kaikilla maakunnan poliisiasemilla pelkästään ajanvarauksella, lukuun ottamatta Rovaniemen pääpoliisiasemaa.

Siellä voi asioida vuoronumerolla muun muassa kiireellisissä lupa-asioissa. Rajoitukset ovat voimassa toukokuun loppuun saakka.

31.3. kello 9.20 Tornio aloittaa yt-neuvottelut – neuvotteluiden piirissä 250 henkilöä

Tornion kaupunki aloittaa koronakriisin vuoksi 250 henkilöä koskevat yt-neuvottelut. Kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen mukaan neuvottelut koskevat niitä työntekijöitä esimerkiksi kulttuurialalla, vapaa-ajan toimessa ja päivähoidossa, joiden työ on koronakriisin vuoksi estynyt tai vähentynyt merkittävästi.

Nousiaisen mukaan osa joutunee lomautetuksi, osalle pyritään löytämään uusia töitä esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolen tehtävistä.

31.3 kello 9.10 Ruotsissa halutaan lisätä koronatestien määrää

Kansanterveyslaitoksen johtava epidemiologi Anders Tegnell sanoo Ruotsin Yleisradion haastattelussa, että testien määrä pitäisi kolminkertaistaa nykyisestä.

Tegnellin mukaan myös koronan jo sairastaneita pitäisi testata, jotta nähtäisiin, ovatko he saaneet immuniteetin ja voivatko he jatkossa palata töihin pikkuflunssasta huolimatta.

Ruotsissa on varmistettu yli 4000 koronatartuntaa, Lapin naapurissa Norrbottenissa varmistettuja tartuntoja on 53.

30.3. kello 21.19 Kaksi kuollut COVID-19-tautiin Norrbottenissa

Kaksi ihmistä on kuollut sairaalassa Norrbottenissa uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin,kertoo Ruotsin yleisradio SVT. Toinen kuolleista oli syntynyt 1930-luvulla ja toinen oli 70-vuotias. Heillä molemmilla oli muitakin sairauksia.

Norrbottenissa on todettu kaikkiaan 53 vahvistettua koronavirustartuntaa.

Ruotsissa on kuollut koronavirukseen yhteensä 146 ihmistä. Maanantaina kuolleiden määrän kerrottiin lisääntyneen 36 ihmisellä. Kaikkiaan Ruotsissa on todettu yli 4 000 ihmisen saaneen tartunnan. Tehohoitopotilaita on yli 300 ihmistä.

30.3. kello 20.36 Työmatkaliikennettä pohjois- ja länsirajalla rajoitetaan

Hallitus päätti aloittaa pikaisesti valmistelut pohjois- ja länsirajaliikenteen tiukentamiseksi epidemiatilanteen vuoksi, sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä.

– Pohjoisen tehohoitokapasiteetti on varsin pieni, emmekä voi sitä riskeerata. Nyt siis joudumme jopa työmatkaliikennettä rajoittamaan nämä tulevat viikot, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi.

Rajoitustoimet jatkuvat 13. toukokuuta asti.

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että muiden maiden ja Ruotsin tilannetta seurataan tarkasti.

– Katsomme, että on syytä valmistella tiukempia toimenpiteitä niin, että emme kuljettaisi tautia maasta toiseen. Pohjois- ja länsirajoilla on luontaisia työssäkäyntialueita, mutta koska tautitilanne on muuttunut tätäkin tilannetta pitää arvioida uudelleen. Haluamme suojella sitä, että tehohoidon kapasiteetti kaikkialla Suomessa riittää, pääministeri Marin sanoi.

30.3. kello 19.56 Koronavirusten tartuntamäärä nousi Lapin sairaanhoitopiirissä illalla yhdellä

Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas vahvistaa jälleen uuden koronavirustartunnan Lapin sairaanhoitopiirissä. Tartuntoja yhteensä nyt 26, joista 19 Lapin sairaanhoitopiirissä ja seitsemän Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

30.3. kello 19.52 Suomu päätti laskettelukautensa vasta eilen – sata laskettelijaa rinteessä päivittäin

Lappilaisista hiihtokeskuksista lähes kaikki päättivät laskettelukautensa jo viikko sitten, mutta Suomu oli lappilaisista hiihtokeskuksista auki vielä viikonloppuna.

Terveydenhoidon viranomaisissa Suomun toiminta on herättänyt huolta, sillä koronavirus tarttuu paikoissa, joissa on runsaasti ihmisiä. Suomun hiihtokeskuksen omistaja Kari Tirkkonen perustelee aukioloa varovaisuudella ja vähäisellä matkailijamäärällä. Suomu sulki hiihtekeskuksena tänään ja ajaa toiminnan alas.

30.3. kello 19.28 Rajanylitys Norjan rajalla Karigasniemellä on sujunut rauhallisesti – muutamia jouduttu käännyttämään rajalta

Norjan rajalla Karigasniemellä sijaitsevalla rajanylityspaikalla rajavalvonta poikkeusolojen aikana on sujunut rauhallisesti. Karigasniemellä rajan ylittää päivittäin noin parikymmentä rajan takana töissä käyvää työmatkalaista.

Karigasniemen tullin päällikkö Oula Kitti kertoo, että muutamia ihmisiä on jouduttu käännyttämään rajalta, sillä heillä ei ole ollut lupaa ylittää valtakunnanrajaa. Kitti kertoo, että joitakin norjalaisia on yrittänyt ylittää rajan mennäkseen Näätämöön, mutta heitä on pyydetty kulkemaan pidempää reittiä Norjan puolella. Rajan sulkemisen jälkeen Norjasta takaisin Suomeen on palannut muutamia pilkkijöitä, jotka olivat menneet Norjan puolelle ennen rajoitusten astumista voimaan.

30.3. kello 17.16 Lääkärin arvio: Epidemia alkaa Lapissa ehkä ensi viikolla

Koronavirus ei ole vielä Lapissa edennyt epidemiaan saakka. Tartuntaketjut on pystytty jäljittämään niin Lapin kuin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Lapin sairaanhoitopiirin alueella uusia tartuntoja ilmenee muutaman tartunnan päivävauhtia, kertoo LSHP:n johtajaylilääkäri Jukka Mattila. Hän arvioi, että epidemia Lapissa voi alkaa jo ensi viikolla.

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu ainakin 18 tartuntaa ja Länsi-Pohjan alueella seitsemän tartuntaa. Osa Länsi-Pohjan alueella tartunnan saaneista asuu muualla Suomessa.

Lapin keskussairaalassa on yksi henkilö tehohoidossa. Länsi-Pohjassa tehohoitoa ei ole vielä tarvittu.

30.3. kello 16.46 Länsirajan yli kulkee jopa 3000 työntekijää – joukossa terveydenhuollon ammattilaisia

Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo arvioi, että Suomen ja Ruotsin rajan yli kulkee päivittäin töissä jopa noin 3000 ihmistä. Tarkkoja määriä rajan yli työssä käyvistä ei ole tiedossa.

– Haaparannan kunnan työntekijöistä noin 120 asuu Suomessa, joko Torniossa tai lähikunnissa, he lienevät etupäässä hoitotyössä. Terveydenhuolto Ruotsin rajalla romahtaa, jos nämä ihmiset eivät pääse enää rajan yli töihin, Koivupalo arvioi.

Koivupalon mukaan Tornion lisäksi esimerkiksi Pellosta ja Kolarista kuljetaan paljon Ruotsin puolella terveydenhuollon töissä.

Lisäksi esimerkiksi Outokummun Tornion tehtaiden työntekijöistä joitakin kymmeniä asuu yhtiön mukaan Ruotsissa. Outokummulta kerrottiin maanantaina, että yhtiö selvittää parhaillaan, mitä rajan sulkeminen kokonaan vaikuttaisi yhtiön toimintaan.

30.3. kello 14.16 Torniossa seurakunta jakaa ruoka-apua vähävaraisille

Torniossa seurakunta on alkanut jakaa koronatilanteen vuoksi ruoka-apua vähävaraisille perheille. Lasten kotona etäopetuksessa olo tarkoittaa myös ruokamenojen kasvamista, mikä aiheuttaa vaikeuksia vähävaraisissa perheissä. Diakoniatyö jakaa ruokakassin kotiovelle, lähikontaktia välttäen. Ruokapaketit jaetaan kaksi kertaa viikossa. Avuntarpeesta voi ilmoittaa seurakunnan vähävaraisten perheiden avustuspuhelimeen, jonka numero on 040 632 853.

30.3. kello 13.45 Ylempien ammattikoulututkintojen haku siirtyi verkkoon

Lapin ammattikorkeakoulu on siirtänyt ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin (YAMK) hakeville järjestettävät valintakokeet verkkoon. Lapin AMK järjestää YAMK-koulutusten valintakokeita 15.5.–1.6.

Siirto koskee vain YAMK-koulutuksia. Valintakoe AMK-tutkintokoulutuksiin on valtakunnallinen. Niitä järjestetään 1.–5.6.

30.3. kello 12.45 Hotel Santa Claus valmiustilassa hätämajoituksia varten, City Hotel kiinni

Rovaniemellä hotelli Santa Claus on suljettu, mutta sitä pidetään valmuistilassa mahdollisia hätämajoituksia varten. Hotellin nettisivuilla voi varata huoneita 30.6. alkaen.

City-Hotelli taas on suljettu 30.3.–31.5.

30.3 kello 9.05 Kouluruokailun järjestäminen vaihtelee Meri-Lapissa kunnittain

Kemissä kouluruoka kuljetetaan tästä päivästä lähtien niille oppilaille, joille sille on kipeimmin tarvetta. Jos samassa perheessä kotona on alle kouluikäisiä lapsia, voidaan ateria toimittaa myös heille.

Keminmaassa on päätetty, että perhe saa maksusitoumuksen paikallisiin ruokakauppoihin. Kouluruoka-annoksen hinta on noin 3 euroa päivässä, joten kuukauden ostokortin arvo on 60 euroa.

Ylitorniolla ja Tervolassa ruokailu järjestetään tällä hetkellä vain lähiopetuksessa oleville oppilaille.

Torniossa ja Simossa kouluruokailusta päätetään tänään. Kummassakin kunnassa on haasteena muun muassa pitkät etäisyydet.

30.3. kello 8.50 Yöjunaliikenne Kolariin lopetetaan toistaiseksi

Kolarin yöjunat eivät enää kulje koronavirustilanteen takia. VR:n mukaan Kolarin yöjunaliikenne jää tauolle, sillä suuret hiihtokeskukset ovat sulkeutuneet ja Lapin matkustajamäärät laskeneet merkittävästi.

Viimeinen yöjuna Kolarista Helsinkiin on perillä maanantaina.

Asemien välinen yöjunaliikenne on tauolla näillä näkymin kesäkuun puoleenväliin saakka. VR:n mukaan Kolarin yöjunaan ostetut matkat voi peruuttaa veloituksetta.

Muu yöjunaliikenne Rovaniemelle ja Kemijärvelle jatkaa normaalisti.

30.3 kello 8.45 Hallitus harkitsee tänään lisärajoituksia länsirajan työmatkaliikenteen

Hallituksen odotetaan tänään päättävän lisärajoituksista Suomen ja Ruotsin väliseen työmatkaliikenteeseen. Lapissa ollaan huolissaan tartuntojen siirtymisestä rajan yli Ruotsista Suomeen työmatkaliikenteen mukana.

Tornion johtavan lääkärin Pertti Sakaranahon mukaan epäiltyjä tapauksia on länsirajalla useamman kunnan alueelta.

Sakaranaho on huolissaan etenkin Ruotsissa terveydenhuollon parissa työskentelevistä, sillä esimerkiksi terveydenhuollon suojautumisohjeet ovat erilaiset kuin Suomessa.

Sakaranaho näkee, että päivittäistä työmatkapendelöintiä pitäisi pystyä vähentämään reilusti.

30.3. kello 8. 40 Taidemuseot etsivät uusia tapoja tarjota apua taiteen nälkään

Torniolainen Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo ovat yrittäneet löytää uusia keinoja saada taidetta ihmisten nähtäville. Aineen taidemuseo on vahvistanut näkyvyyttään sosiaalisessa mediassa sekä pystyttänyt näyteikkunanäyttelyn kirjasto-taidemuseon ikkunoihin. Esillä on kerrallaan kolme teosta eri kokoelmista.

Myös Kemin taidemuseo hyödyntää sosiaalista mediaa, netin kautta on muun muassa esillä Jouko Alapartasen näyttely, jota ei ehditty avata ennen taidemuseon sulkemista koronan vuoksi.

29.3. klo 14.00 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J Taskilan mukaan uusia koronatartuntoja ei ole toistaiseksi löydetty sairaanhoitopiirin alueelta. Lapissa on tällä hetkellä 23 koronavirustartuntaa, joista 17 on Lapin sairaanhoitopiirissä ja kuusi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

29.3 klo 13.45 Lapissa todettu lisää koronavirustartuntoja

Infektioylilääkäri Markku Broas vahvisti, että sunnuntai-iltapäivään mennessä Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, jolloin alueen tartuntaluku on tällä hetkellä 17. Lapissa on testeissä todettuja koronavirustartuntoja nyt yhteensä 23.

29.3. kello 13.49 Lapissa huomautettu vähän yli kymmenen hengen kokoontumisista – ihmiset ottaneet asian kiitettävästi

Lapin poliisin viikonloppu on sujunut rauhallisesti ja ihmiset näyttävät ottaneen kokoontumiskiellon tosissaan. Kenttäjohtaja Janne Sotaniemen mukaan viikonloppu on ollut rauhallisempi kuin tavallisesti tähän aikaan. Rovaniemellä ja sen lähialueilla esimerkiksi on ollut hälytyksiä normaalia vähemmän.

Suomessa on kielletty kaikki yli kymmenen henkilön kokoontumiset ja ihmisiä on kehotettu välttämään lähikontakteja koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Lapin poliisi on puuttunut kokoontumisiin Rovaniemellä ainakin kertaalleen, kun ryhmä nuoria oli kokoontunut pelaamaan jalkapalloa. Muuten tiettävästi kielto on otettu tosissaan ja vastuullisesti.

Ravintoloissa ja niiden edustoilla on ollut viikonloppuna hiljaista, sillä useimmat niistä on jo suljettu.

Meri-Lapin kenttäjohtaja Jukka Mäken mukaan poliisi ei ole joutunut puuttumaan alueellaan kokoontumisiin. Viikonloppu on sujunut Meri-Lapissakin rauhallisesti ilman järjestyshäiriöitä.

Lapin poliisin mukaan tilanne on toistaiseksi hyvä ja rauhallinen, mutta tehtävien odotetaan jatkossa muuttuvan enemmän julkisilta paikoilta yksityisille paikoille.

28.3. kello 18.00 Lapissa on herännyt huoli koronatartuntojen siirtymisestä rajan yli Ruotsista Suomeen

Lapissa epäillään, että koronavirustartuntoja on alkanut siirtyä Ruotsista Suomeen.

Lapin koronatartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut kolmen viime päivän aikana eikä kaikkia tartuntaketjuja ole enää pystytty selvittämään. Tartuntoja on koko Suomen tilanteeseen nähden edelleen suhteellisen vähän.

Osan viime päivien tartunnoista epäillään liittyvän työmatkaliikenteeseen. Lapin keskussairaalan infektiolääkärin Markku Broaksen mukaan tästä on saatu selviä viitteitä.

– Meillä on kuluneen viikon aikana selkeästi tullut useita tilanteita, jossa on vahva epäily, että tartunta liittyy Ruotsiin.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsin Norbottenin koronatartuntojen määrä on noin kaksinkertainen Suomen Lapin koronatartuntoihin verrattuna.

Länsirajalla Lapissa noin tuhat henkilöä kulkee rajan yli päivittäin töihin ja takaisin. Lapin rajan tilannetta on seurattu myös sisäministeriössä. EU:n sisärajojen liikenteen jatkamisesta tai keskeyttämisestä päättää hallitus.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että asiaa on seurattu. Lapin Ruotsi-yhteys on ollut tiivis ja välttämättömän liikkumisen mahdollisuudesta on tähän asti haluttu pitää kiinni.

28.3. kello 15:30 Lapissa todettu lauantaihin mennessä yhteensä 19 koronatartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatartuntojen määrä on kasvanut perjantaisesta viidellä eli nyt tartuntoja on todettu 13. Sairastuneista on kaksi sairaalahoidossa ja heistä toinen tehohoidossa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut perjantaista jolloin määrä oli kuusi.

28.3. kello 13:35 Kemissä etäopetuksessa ollut koululainen sairastui koronaan

Koulun oppilaiden vanhemmille on lähetetty Wilma-tiedote jonka mukaan koulun oppilas on saanut koronatartunnan. Rehtori kertoi vanhemmille, että etäopetuksessa olevalla kahdeksannen luokan oppilaalla oli todettu koronatartunta.

Koulun rehtori kehotti kaikkia kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaita pysymään kotona perjantaista lähtien kahden viikon ajan.

Viestissä kuitenkin tähdennettiin, että kyse ei ole varsinaisesta karanteenimääräyksestä, vaan varotoimesta, joka on voimassa 10.4.2020 saakka.

28.3. kello 10:55 Yritysten koronaongelmista johtuvaa konkurssiuhkaa pienennetään

Oikeisministeriössä valmistellaan hallituksen esitystä, jolla rajoitetaan velkojan oikeutta hakea koronavirustilanteen vuoksi talousuvaikeuksiin joutunutta yritystä.

Lakimuutoksella poistetaan tilapäisesti konkurssilain mahdollisuus hakea yritys konkurssiin vaikka se ei ole maksanut velkaansa viikon sisällä maksukehotuksen saamisesta.

Maksukyvyttömyyden pitää olla pidempikestoista, jotta velkoja voi konkurssihakemuksen tehdä.

28.3. kello 10.10 Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta apua koronan aiheuttamiin ongelmiin

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto ovat valmistelleet rahoitusmallin yksinyrittäjille koronavirustilanteessa.

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Haku avataan sen jälkeen, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on saatu ratkaistua.

Tuen kriteerit ovat kaikille kunnille samat. Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan suuntaamalla siihen vuoden 2020 lisätalousarviosta ELY-keskusten yritystukien myöntämisvaltuuksista 100 miljoonaa euroa.

Tuen edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronan aiheuttamaa katkoa toiminnalle.

28.3. kello 9:10 VR ja Finnair vähentävät liikennöintiä Lappiin

VR lopettaa toistaiseksi Kolarin yöjunaliikenteen 29.3. alkaen, ainakin 14.6. saakka. Viimeinen yöjuna Helsingistä Kolariin lähtee lauantaina 28.3. ja paluu sunnuntaina 29.3. Muu yöjunaliikenne Rovaniemelle ja Kemijärvelle jatkaa normaalisti.

Finnair puolestaan on perunut 30.3. alkaen kaikki lennot Kittilään ja Ivaloon. Lisäksi Finnair on perunut 28.3 ja 29.3 kaksi Kittilän lentoa ja muuttanut osan Kittilä-Ivalo lennoista kolmiolennoiksi.

Maaliskuun lopussa Finnair lopettaa toisen vielä toiminnassa olevista Rovaniemen lennoistaan. Huhtikuun alusta kesäkuun loppuun Finnair lentä vain kerran päivässä Rovaniemelle. Lento lähtee Helsingistä kello 11:25 ja paluulento Rovaniemeltä lähtee kello 13:40.

Muita lentoja Lapin kentille ei ole 1.4. - 30.6. välisena aikana.

28.3. kello 8:35 Uudenmaan liikkumisrajoitukset astuivat voimaan puoliltaöin

Liikkumisen rajoittaminen Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle on nyt voimassa. Tarpeeton matkustaminen Uudellemaalle ja sieltä pois on kielletty 19. huhtikuuta asti.

Eduskunnan täysistunto hyväksyi noin 22:40 yksimielisesti hallituksen asetuksen rajoitusten käyttöönotosta.

Rajoitusten myötä Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

27.3. kello 16.46 Lapin ammattikorkeakoulu lainaa laitteita sairaalalle, mukana myös hengityskone

Lapin ammattikorkeakoulu antaa simulaatiosairaalansa laitteita ja tarvikkeita Lapin keskussairaalan käyttöön. Koulu luovutti perjantaina LKS:lle muiden muassa hengityskoneen, nesteensiirtolaitteita, desinfiointiaineita ja suojalaseja. Lapin keskussairaala on myös selvittänyt keväällä valmistuvien sairaanhoitajien mahdollisuutta tulla töihin koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Opiskelijoiden lisäksi lisätyövoimaa saadaan vuoden sisällä eläkkeelle jääneistä hoitajista.

27.3. kello 16.35 Opiskelijat tempaisevat korona-ahdinkoon joutuneiden yritysten auttamiseksi

Koronavirusepidemia on vienyt monelta yritykseltä asiakkaat ja monia uhkaa jopa konkurssi. Ahdinkoon ajautuneiden yritysten avuksi on tulossa valtiolta tukea, mutta yrittäjien avuksi on myös kehitelty erilaisia tempauksia.

Yksi sellainen on pääasiassa opiskelijavoimin pystytetty verkkosivu pelastetaanpalvelut.fi (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

– Se on nettisivu, jonne nostetaan yrittäjien tarinoita siitä, miten koronatilanne on vaikuttanut heidän liiketoimintaansa ja minkälaista apua he pyytävät kuluttajilta tilanteeseensa, yksi sivuston perustajista, Vesa Alaoja sanoo.

Lue lisää tempauksesta tästä jutusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3 kello 14.15 Lapissa kaikkiaan viisi uutta koronatartuntaa, tartunnoista neljä Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjassa on todettu neljä uutta koronatartuntaa. Tartunnat on todettu viimeisen kahden viikon aikana. Kaikkiaan tartuntoja on sairaanhoitopiirissä todettu nyt kuusi. Kaksi aikaisemmista tartunnoista on todettu ulkopaikkakuntalaisilla.

Johtajaylilääkäri Jyri. J.Taskilan mukaan kaikki tartuntaketjut on saatu jäljitettyä. Taskilan mukaan epidemia ei alueella ole vielä alkanut eikä tauti tämän hetkisen tiedon valossa leviä vapaasti väestössä.

Lapin sairaanhoitopiirissä tartuntoja on todettu kahdeksan. Infektiolääkäri Markku Broas kertoo, että Lapin sairaanhoitopiirin tuoreissa tartunnoissa kyse on henkilöistä, jotka ovat palanneet ulkomailta tai Uudeltamaalta. Kukaan heistä ei ole sairaalahoidossa.

Koko Lapissa tartuntoja on nyt siis 14.

27.3. kello 13.12 Peruuko korona Lapin isot kesätapahtumat? Jukolan kohtalo ratkeaa lähiviikkoina, Sodankylän elokuvajuhlat jatkaa tapahtuman järjestelyjä

Koronavirus ei ainakaan vielä ole perunut kesäkuun isoimpia yleisötapahtumia Lapissa. Suunnistuksen jättitapahtuma Jukola pitäisi järjestää Rovaniemellä 13.–14. kesäkuuta ja Sodankylän elokuvajuhlien aika olisi 10.–14. kesäkuuta.

Jukolan kohtalo ratkaistaa huhtikuun puoleen väliin mennessä, mutta elokuvajuhlien varmistumisen ajankohdasta ei ole toistaiseksi tietoa.

27.3. kello 13.06 Mainostajat ottavat hyödyn irti koronasta, ylilyöntejäkin sattunut

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n mukaan koronakriisi näkyy myös mainonnassa: yritykset haluavat hyödyntää ajankohtaista teemaa ja ihmisten kyselyt aiheesta ovat runsastuneet. Ryhmäpäällikkö Riikka Rosendahlin mukaan "ylilyöntejäkin on sattunut".

Virasto valvoo mainonnan lainmukaisuutta. Alan sisäinen valvonta on Mainonnan eettisellä neuvostolla, jolla on tällä hetkellä tutkittavana yksi koronaan liittyvä mainoskampanja. Lue tarkemmin täältä.

27.3. kello 12.30: Lapissa ainakin kymmenen koronavirustartuntaa, myös Uudellamaalla olleita testataan

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on varmistunut tähän mennessä kahdeksan tartuntaa, joista torstaina varmistui yksi. Sairastuneet ovat kotihoidossa. LSHP:n infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan uusimmissa tartunnoissa on kyse henkilöistä, jotka ovat palanneet ulkomailta tai Uudeltamaalta.

Nyt myös Uudellamaalla käyneitä koronaoireisia testataan. Broaksen mukaan testejä tehdään noin 30 testin päivävauhtia. Tuloksia saadaan nopeimmillaan jopa parissa tunnissa. Tähän mennessä LSHP:n alueella on tehty yli 530 koronatestiä.

27.3. kello 11:05 Keminmaa ei järjestä kouluruokailua – aterian saamista tuetaan kuitenkin jollain tavalla

Keminmaa ei järjestä kouluruokailua etäopetuksessa oleville peruskoulutuksen oppilaille eikä lukiossa opiskeleville. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Juhani Hiltunen perustelee päätöstä sillä, että ruokailussa tai ruokapakettien noutamisessa syntyisi kontakteja, joita on vältettävä koronapandemian leviämisen estämiseksi.

Lisäksi ruoan kuljetusten järjestäminen olisi hankalaa.

Lautakunta päätti kuitenkin, että oppilaita, perheitä ja opiskelijoita tuetaan tarvittaessa niin, että koulupäivisin on mahdollista saada ateria kouluruokailun jäädessä pois. Hiltunen pitää todennäköisenä vaihtoehtona kunnan antamaa maksusitoumusta kauppaan.

27.3. kello 6.42 Lapin yökerhot ovat kahta lukuun ottamatta sulkeneet ovensa

Lapin yökerhot ovat kahta lukuun ottamatta sulkeneet ovensa jo nyt. Hallituksen lakiesitys, joka mahdollistaa määräyksen ravintoloiden sulkemisesta ei ole vielä läpäissyt eduskunnan käsittelyä, mutta yrittäjät ovat noudattaneet hallituksen suositusta.

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä on yhteensä kahdeksan yökerhoa. Ensimmäisenä sulkemisesta päätti rovaniemeläinen Half Moon jo viime sunnuntaina. Hallituksen määräykseen asti aikovat olla auki vain Kemissä oleva Ramona ja Rovaniemellä Roy Club.

27.3. kello 6.35 Suurin osa Lapin kunnista keskeytti kiireettömän suunterveydenhuollon

Suurin osa Lapin kunnista on keskeyttänyt kiireettömän suunterveydenhuollon.

Varsinkin ne kunnat joilla on oma kunnallinen suunterveydenhoito ovat ilmoittaneet hoitavansa vain akuuttia hoitoa tarvitsevat terveet asiakkaat ja siirtävänsä kiireettömät hammashoidot myöhemmäksi. Verkkosivujen perusteella vain Pelkosenniemi-Savukoski jatkaa terveiden asiakkaiden hammashuoltoa normaalisti.

Myös esimerkiksi Kemin ja Tornion hammashuollosta vastaava Mehiläinen Länsi-Pohja on ilmoittanut siirtävänsä kiireettömät hoidot myöhemmäksi.

Posiolla ja Tervolassa suunterveydenhuollosta vastaavat yksityiset yrityksen jatkavat hoitoa ellei sille ole hengitystieinfektiosta tai matkasta syntynyttä estettä.

27.3. kello 6.00 Torniossa valmistellaan lomautuksia

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen esittää, että kaupunginhallitus päättää maanantaina käynnistää yhteistoimintamenettelyn, jossa käsitellään henkilöstön lomautuksia.

Esityksen mukaan lomautuksista saavat päättää kaupunginhallitus, lautakunnat ja toimialajohtajat.

Lomautuksia perustellaan koronapandemiasta ja valmiuslain käyttöönotosta aiheutuneilla rajoituksilla ja toimintayksiköiden sulkemisella.

Ensisijaisesti Torniossa pyritään kuitenkin löytämään korvaavaa työtä. Sosiaali- ja terveyspalveluissa työvoiman tarve on kasvanut.

26.3. kello 16.50 Kauppakeskukset yhä auki, pintoja pyyhitään tunnin välein

Lapin kauppakeskukset ovat yhä avoinna, mutta moni liike on lyhentänyt aukioloaikaansa. Pieni osa kaupoista on sulkenut ovensa toistaiseksi kokonaan. Kauppakeskuspäälliköt eivät usko kauppakeskusten tyystin sulkeutuvan, koska niissä on ruokakauppoja, apteekkeja ja terveysasemia. Rovaniemeläisen Rinteenkulman kauppakeskuksen siivousta on lisätty ja nyt kosketuspintoja pyyhitään kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinteen mukaan tunnin välein.

26.3. kello 16.30 Rajan poikkeusjärjestelyt hämmentävät, yksiselitteisiä ohjeita ei voida antaa

Poikkeusjärjestelyt Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla aiheuttavat monissa perheissä ja yrityksissä hämmennystä. Rajavalvonnan ohjeista on epätietoisuutta, ja esimerkiksi luontaisen työssäkäyntialueen määrittelyyn kaivataan selvyyttä. Lisäksi useat rajalla toimivat yritykset ovat joutuneet pohtimaan esimerkiksi, kuinka saada tilatut tuotteet rajan yli asiakkaille. Yrityksiä kehotetaan käyttämään kuljetuspalveluja.

Torniossa rajavalvontaa toteuttaa Länsi-Suomen merivartiosto. Yliluutnantti Jari Rantala sanoo, että työssäkäynti rajan yli pyritään sallimaan ja luontaiseksi työssäkäyntialueeksi lasketaan länsirajalla varsin laaja alue, esimerkiksi Tornio-Haaparannan seudulla myös laajemmin Meri-Lappi. Kauempanakin työskentelevien ja vaikkapa Haaparannalla asuvien katsotaan pääsääntöisesti kuuluvan samaan joukkoon.

Rantala tähdentää, että rajan yli pyrkivillä on oltava dokumentit, joilla voi todistaa tarpeen päästä naapurimaahan. Lopullisesti rajan ylittämisluvan antaa aina rajavartija.

26.3. kello 15.06 Kemin kaupunki aloittaa yt-neuvottelut 150 työntekijän lomautuksesta

Lomautukset koskevat alkuvaiheessa noin 150:tä henkilöä, joiden työskentely on estynyt koronaviruspandemian vuoksi. Pääosa lomautettavista työskentelee kulttuuritoimen ja vapaan sivistystyön alalla. Yhteistoimintaneuvottelut alkavat 2. huhtikuuta.

Valtioneuvoston ja aluehallintoviraston määräysten lisäksi Kemi perustelee yt-neuvottelujen aloittamista kaupungin vaikealla taloustilanteella. Kaupungin talouteen on kertynyt kattamattomia alijäämiä edellisinä vuosina.

26.3. kello 15.00 Lapissa nyt ainakin yhdeksän sairastunutta

Lapissa on varmistettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kertoo saaneensa tiedot THL:stä.

Koronavirustartunnoista seitsemän on Lapin ja kaksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Edellinen THL:n vahvistama tieto on viime maanantailta, jolloin Lapissa oli yhteensä seitsemän laboratoriovahvistettua koronaan sairastunutta.

26.3. kello 12.55 Lapin poliisia ei ole pyydetty apuun Uudellemaalle

Lapin poliisille ei ole tullut vielä ainakaan pyyntöä lähteä auttamaan Uudenmaan liikkumisrajoituksen valvonnassa.

Lapin poliisin apulaispoliisipäällikkö Jyrki Pelkonen huomauttaa, että Etelä-Suomessa on isompia yksiköitä ja enemmän henkilökuntaa kuin Lapin poliisissa, mutta asiassa edetään tilanteen mukaan.

Lapin poliisia työllistää jonkin verran valtakunnanrajan valvonta länsi- ja pohjoisrajalla.

26.3. kello 12.27 Lomautettavien määrä Lapissa huimassa kasvussa

Koronakriisi on nostanut rajusti työntekijöiden lomautusuhkien määrää Lapissa. Tiistaihin mennessä 51 yritystä oli ilmoittanut Lapin TE-toimistolle lomautusuhista, jotka koskevat yhteensä 1 600 työntekijää.

Luku kaksinkertaistui yhdessä vuorokaudessa sillä maanantaina lomautusuhka koski 800 työntekijää. Pari viikkoa sitten Lapissa oli lomautuksen piirissä vain 137 työntekijää.

Lapin työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Tiina Keränen korostaa, että määrät ovat alustavia ja vain suuntaa-antavia, koska ilmoitusvelvollisuus koskee vain yli 20 työntekijän yrityksiä.

Lapin lomautusuhat koskevat etenkin matkailualan työpaikkoja, ravintoloita, siivousta ja ohjelmapalveluja.

26.3. kello 9.30 Rovaniemen paikallisliikenne liikennöi toistaiseksi normaalisti

Rovaniemen paikallisliikenteen käyttäjämäärät ovat tippuneet koronaviruksen seurauksena reilusti. Käyttäjämäärät olivat maanantaina 23 prosenttia tavallisesta talviajan maanantaista.

Toistaiseksi linja-autot liikennöivät normaalisti. Kesäaikatauluihin siirtymisestä on kuitenkin ollut jo puhetta.

– Viime viikolla oli vahvasti esillä, että siirtyisimme jo ennakkoon kesäaikatauluihin. Uusi linjaus 1.-3. luokkien mahdollisuudesta lähiopetukseen muutti ja lykkäsi kuitenkin suunnitelmia. Jos kesäliikenteeseen siirrytään, pääsevätkö kaikki koululaiset Linkkarin kyydissä vai pitääkö heille järjestää erillinen koulukuljetus, sanoo Rovaniemen kaupungin joukkoliikenneinsinööri Hannu Kumpula.

Rovaniemen paikallisliikenteen siivousta on tehostettu ja matkustajia on ohjeistettu käyttämään hansikkaita. Sairaana linja-autoon ei saa tulla.

26.3. kello 9.22 Lapin kunnissa kartoitetaan yli 70-vuotiaitten erityistarpeita koronatilanteessa

Väkimäärältään pienemmissä Lapin kunnissa kartoitetaan yli 70-vuotiaitten kuntalaisten erityistarpeita koronatilanteessa suorilla puhelinkontakteilla. Esimerkiksi Utsjoella kaikille ikäihmisille on jo soitettu, Sallassa ja Pelkosenniemellä soittokierros on menossa.

Isommissa kunnissa kuntalaisia lähestytään tiedotuslehtisten ja nettisivujen kautta.

Tärkeimmät lisäpalvelut ovat tällä hetkellä kauppa- ja apteekkiasiat.

26.3. kello 8.53 Simon kunnanjohtaja: Asenteet muuttuneet selvästi viime viikosta

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila kertoo, että ihmisten asenteet Simossa ovat muuttuneet selvästi viime viikkoon verrattuna.

– Kaikki on hiljentynyt. Ihmiset haluavat suojella itseään ja läheisiään, hän sanoo.

Simossa on jaettu tietoa palvelunumeroista ja esimerkiksi kauppojen aukioloista joka talouteen jaetulla Simolainen-lehdellä.

– Riskiryhmiin kuuluvilta on tullut erityistä kiitosta siitä, että kaupoissa on aamuisin varattu heille omaa aikaa, Marttila kertoo.

Simon kunta tekee yhteistyötä myös seurakunnan diakoniatyön kanssa.

– Esimerkiksi tänään 1 400 kilon EU-ruoka-avun pussitus ja jakoapu tehdään yhteistyössä. Ja naapuriapu on Simossa luonnollista normaalioloissakin, Marttila sanoo.

26.3. kello 6.55 Bingot suosittelevat nettipelaamista – toimilupa edellyttää ovien pitämistä auki

Bingot suosittelevat nettipelaamista bingohallien sijaan. Bingojen toimilupa kuitenkin edellyttää, että hallien ovet on pidettävä auki, vaikka pelaaminen tapahtuu enimmäkseen netissä.

Kemin hallipäällikkö Lea Salo-oja-Vilmi kertoo, että Kemissä pelihallissa on ollut erittäin hiljaista kahden viime viikon ajan.

Tällä hetkellä Lapissa on avoinna ainoastaan Kemin halli. Rovaniemellä halli on ollut suljettuna tammikuun lopusta lähtien, mutta se avataan ensi viikolla. Koko Suomessa on avoinna vain viisi bingohallia

25.3. kello 20.15 Koronavirus voi lisätä poliisin kotikäyntejä

Lapin poliisin mukaan koronaviruksen aiheuttamat poikkeusjärjestelyt voivat pistää perhesovun koville. Valvonta- ja hälytyssektorin johtajan, ylikomisario Rauno Pätsin mukaan esimerkiksi ravintoloiden sulkeminen näkyy poliisin tekemässä yleisen järjestyksen valvonnassa, mutta kotien tilanteet voivat kiristyä poikkeustilan jatkuessa.

– Tilanne voi olla monille haastava, kun perheet ovat kotona neljän seinän sisällä, on huolta omasta terveydestä ja ehkä omasta taloudellisesta tilanteesta. Toivomme, että perheet tukisivat tässä tilanteessa toisiaan, Pätsi sanoo.

25.3. kello 17.00 Asiakkailta löytyy myötätuntoa ja ymmärrystä ravintolayrittäjien vaikeuksiin

Asiakkailla on huoli ravintoloiden toiminnan jatkumisesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen rajoitusten vuoksi. Rovaniemeläinen Anssi Kiuru oli keskiviikkona aamupäivällä hakemassa suosikkiravintolastaan take away-annosta.

Hän haluaa lounasostoksellaan myös osoittaa tukea yrittäjälle.

– Haluan olla tukemassa ja auttamassa paikallista yritystä, koska kaikki me ollaan samassa veneessä. Nytkin maksoin pikkuisen listahintaa enemmän ihan vaan osoittaakseni tukea. Tämä odottelu on poikkeuksellista, vähän vaikeaa ja vaivaannuttavaa, mutta ehkä tämä ei poikkea normaalista suomalaisesta käyttäytymisestä, että tarvisi olla huolissaan.

25.3. kello 16.45 Ravintolayrittäjä toivoo tukea palkanmaksuun, lainasta ei suurta apua

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on iskenyt rajusti ravintola-alaan. Rovaniemeläinen ravintolayrittäjä Juha Eskelinen on joutunut lomauttamaan 34 työntekijästään lähes 30. Kuusi työntekijää tekee osa-aikaisena noutoruokaa asiakkaille.

Eskelinen toivoo valtiolta suoraa tukea työntekijöidensä palkanmaksuun.

– Se, että saadaan lainarahaa, ei pitkässä juoksussa auta, jos yritys on jo taloudellisessa ahdingossa. Lainan päälle uuden lainan ottaminen ei auta. Nyt tarvitaan suoria selkeitä apuja. Palkkatuki olisi nyt helppo keino ainakin tässä vaiheessa pitää osa-aikaisia työntekijöitä palkkalistoilla.

25.3 kello 15.00 Metsähallitus helpottaa yksityisten yritysten vuokranmaksua

Metsähallitus myöntää vaikeuksissa oleville yrityksille helpotusta vuokranmaksuun.

Metsähallitus jättää tarvittaessa perimättä huhti- ja toukokuun vuokran niiltä yksityisiltä pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä, joiden tilanne on koronapandemian vuoksi hankaloitunut.

Lisäksi Metsähallitus pidentää tarvittaessa maksuaikoja.

Pääosa Metsähallituksen vuokralaisista on matkailuyrittäjiä, ravintoloita, kahviloita ja vastaavia pk-yrityksiä.

25.3 kello 14.00 Ravintoloiden sulkemispäätös vaikuttaa lappilaisravintoloihin voimakkaasti

Ravintoloiden sulkemispäätös vaikuttaa lappilaisravintoloihin voimakkaasti. Hallitus on esittänyt, että ravintolat suljetaan toukokuun loppuun asti. Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo arvioi, että lomautuksia tulee paljon ja myös konkurssit ovat mahdollisia. Salon mukaan ravintoloiden sulkeminen on ymmärrettävä toimenpide, mutta silti hän olisi odottanut rajauksia, jotka olisivat mahdollistaneet esimerkiksi lounasravintoloiden toiminnan.

Myös vakuutusyhtiöiden reagointi tilanteeseen mietityttää ravintolayrittäjiä. Kemiläisen Corner Inn-ravintolan yrittäjä Tommi Hälinen uskookin, että yrittäjät kääntyvät nyt vakuutusyhtiöiden puoleen. Hälinen toteaa olevansa itse pelokkaan toiveikas tällä hetkellä. Hän toivoo yrittäjien saavan vakuutusyhtiöiltä jotain apua vaikeaan tilanteeseen.

25.3. kello 10.50 Outokummun työntekijän perheessä koronavirustartunta, tehtaalle ei karanteenia

Outokummun Tornion tehtaiden työntekijän perheessä on todettu koronavirustartunta. Tehtaan mukaan työntekijä lähetettiin kotiin tiedon varmistuttua. Kylmävalssaamoa tai muita yksiköitä tehtaalla ei Outokummun mukaan tarvitse laittaa karanteeniin, sillä tartuntariski on pieni.

25.3. kello 10.25 Terveystalo aloittaa yt-neuvottelut

Terveyspalveluyritys Terveystalo aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Neuvotteluiden tarkoituksena on ensisijaisesti neuvotella tilapäisestä henkilöstön siirtymisestä toisiin työtehtäviin tai toiseen toimipaikkaan tarjolla olevan työn mahdollisesti vähentyessä. Viimeisenä vaihtoehtona yhtiö harkitsee lomauttamista enintään yhdeksäksikymmeneksi päiväksi.

Neuvotteluja perustellaan sillä, että tietyillä terveydenhuollon alueilla työ koronaepidemian myötä lisääntyy, kun taas toisilla alueilla työ vähenee.

Lapissa Terveystalolla on toimintaa Kemissä, Torniossa, Tervolassa, Kemijärvellä, Rovaniemellä, Sallassa ja Sodankylässä.

25.3. kello 10.08 Koronavirus jätti vuokratyöntekijät tyhjän päälle

Koronaviruskriisi sulki Lapin hiihtokeskukset ja on romahduttanut asiakasmäärät myös esimerkiksi ravintoloissa. Tästä on seurannut se, että iso osa vuokratyötä tekevistä on lomautettu tai tullaan lomauttamaan. Staffpoint-henkilöstövuokrausyrityksen toimitusjohtajan Anu Aholan mukaan vuokratyövoima on yleensä se, josta yritykset luopuvat ensimmäisenä, kun bisnes menee kiville.

25.3. kello 8.37 Lapin kunnissa pohditaan lomautuksia

Lapin kunnissa ei ole toistaiseksi lähdetty lomauttamaan työntekijöitä vaikka useat julkiset kohteet on suljettu. Pyrkimyksenä on löytää korvaavaa työtä ihmisille, joiden oma työtehtävä on koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi estynyt.

Lomautuksia on kuitenkin harkittu. Esimerkiksi Kemissä, Torniossa ja Sodankylässä pohditaan lähipäivinä minkälainen linja lomautuksiin otetaan.

Rovaniemellä kaupunginhallitus on antanut toimialajohtajille ja kaupunginjohtajalle valtuuden tarvittaessa aloittaa mahdollisiin lomautuksiin tähtäävät yt-neuvottelut. Korjattu 25.3. kello 15.55, poistettu lause että Rovaniemellä olisi jo injattu, että lomautuksia ei tule.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa: Vuokratyöntekijöiltä meni työt alta, lomautus uhkaa kuntatyöntekijöitä

25.3. kello 8.17 Santa's Hotels sulkee hotellinsa ja ravintolansa

Santa's Hotels -ketju sulkee hotellinsa ja ravintolansa koronavirustilanteen vuoksi.

Majoitustoiminta lakkaa toistaiseksi Rovaniemellä, Luostolla, Saariselällä ja Kalajoella. Ketju kertoo kuitenkin, että voi tarvittaessa majoittaa omatoimimatkustajia huoneistoissaan Kilpisjärvellä.

Rovaniemen hotelli pidetään valmiustilassa hätämajoitustarvetta varten.

25.3. kello 7.00 Tervola ei peri varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja kotihoidossa olevilta

Tervola ei peri varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja, jos lapset ovat kotihoidossa.

Sivistyslautakunta päätti tiistaina, että käytäntö on voimassa poikkeusolojen päättymiseen saakka. Samaa käytäntöä suositellaan kunnassa toimivalle yksityiselle päiväkodille Pikku-Peikon Pesä Oy:lle.

Tervolan sivistyslauta piti tiistaina historiansa ensimmäisen sähköisen kokouksen niin, että lautakunnan jäsenet osallistuivat kokoukseen etänä kodeistansa käsin.

25.3. kello 9.59 Yrittäjä helpottunut hallituksen päätösestä sulkea ravintolat

Torniolainen ravintola - ja majoitusalan yrittäjä Reijo Angeria on helpottunut hallituksen päätöksestä sulkea ravintolat. Esityksen mukaan ravintolat suljetaan toukokuun loppuun asti. Angerian mukaan päätös lopettaa työt hänen kaikilta yli kahdeksaltakymmeneltä työntekijältä. Sen lisäksi vaikutuksia on alihankkijoiden kautta kymmeniin työntekijöihin. Angeria sanoo, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehdyt toimet ovat käytännössä pysäyttäneet täysin hänen yritystensä liiketoiminnan.

24.3. kello 20.45 Ravintolat suljetaan, mutta ruokien ulosmyynti sallitaan

Hallitus antoi koronaviruksen leviämisen estämiseksi eduskunnalle esityksen jonka perusteella ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat suljetaan asiakkailta mahdollisimman pian. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnan täysistunnossa.

Tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Muutokset ovat voimassa 31.5.2020 asti.

Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua. Asiakas tai ruokalähetti voi hakea valmiit annokset ravitsemisliikkeestä tai ravintola itse toimittaa annokset suoraan asiakkaille.

Sulkeminen ei koske henkilöstöravintoloita tai oppilaitosten ruokaloita.

24.3. kello 18.45 Lappilaiset ovat valmiita auttamaan – useita korona-apuryhmiä perustettu

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on herättänyt lappilaiset tarjoamaan apua taudin riskiryhmäläisille.

Esimerkiksi Meri-Lapissa, Tunturi-Lapissa ja Rovaniemen seudulla Facebookissa perustettuihin kauppa-apuryhmiin on muutamassa päivässä liittynyt useita satoja jäseniä.

Meri-Lapin Korona-apuryhmän perustanut kemiläinen Mira Taam halusi tarjota kanavan apua tarvitsevien riskiryhmäläisten ja apua tarjoavien välille.

24.3. kello 18.20 Lapin keskussairaala siirtää kiirettömiä tutkimuksia ja leikkauksia myöhemmäksi

Lapin keskussairaala tiedottaa, että kiireetöntä leikkaus- ja tutkimustoimintaa joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Sairaalassa hoidetaan edelleenkin potilaat, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa. Siirtämisillä keskussairaala valmistautuu koronaepidemian alkamiseen.

Jokaisen potilaan tilanne arvioidaan erikseen. Sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin, joiden toimenpideaika siirretään.

Lääkäri tekee potilaan hoidon tarpeen arvion ja päätöksen toimenpiteen siirtämisestä myöhemmäksi. Ajanvaraukset, joita sairaalan puolelta ei ole peruutettu, ovat edelleen voimassa.

24.3. kello 17.40 Posion kunta harkitsee toimettomaksi jääneiden työntekijöiden lomautuksia

Posion kunta harkitsee toimintojen sulkemisen vuoksi työnteosta estyneiden henkilöiden lomauttamista. Toimintoja on jouduttu sulkemaan hallituksen koronavirustilanteen vuoksi määräämien rajoitusten noudattamiseksi.

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti, että kunnanjohtaja ja toimialajohtajat voivat tarvittaessa käynnistää yhteistoimintalain ja työsopimuslain mukaiset toimet mahdollisiin lomautuksiin. Posiolla perustellaan mahdollisia lomautuksia työsopimuslailla jonka perusteella palkanmaksuvelvollisuus loppuu 14 vrk kuluttua mikäli työnteko estyy työnantajasta riippumattomista syistä.

Asiaa on aiemmin käsitelty myös kunnan yhteistoimintaelimessä. Työnantajalla on velvoite tarjota työnteosta estyneille ja lomautusuhan alaiselle henkilöstölle muuta työtä, jos soveltuvaa työtä on tarjolla.

24.3. kello 16.59 Pitkiä vaelluksia ja maastoretkiretkiä neuvotaan välttämään

Retkeilijöitä muistutetaan yhä, ettei pitkiä maastoretkiä tunturiin tai erämaahan suositella tällä hetkellä. Sairaus- tai muissa hätätapauksissa avun saaminen kestää kauan ja kuormittaa pelastuslaitosta.

Metsähallitus toivoo myös vastuullisuutta keväthangilla retkeilijöiltä. Suuria ryhmiä tauko- ja nuotiopaikoilla on syytä välttää ja noudattaa hallituksen määräyksiä.

Metsähallituksen varaus- ja vuokra-tupien varaukset on peruttu lauantaista lähtien. Luontokeskusten henkilökunta ottaa yhteyttä kaikkiin, joiden varaus on peruttu.

24.3. kello 16.44 Rovaniemen kirkkoherran valinta siirtyy syksyyn

Rovaniemen uusi kirkkoherra valitaan vasta syksyllä. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli päättää uudesta ajankohdasta huhtikuun alussa. Alunperin uusi kirkkoherra piti valita toukokuussa. Loppusuoran ehdokkaita on kolme: Hanna Kuusela, Tuomo Törmänen ja Ilari Kinnunen. Rovaniemen seurakunnan nykyinen kirkkoherra Kari Yliräisänen jää eläkkeelle syyskuun alussa. Alkusyksyn ajan kirkkoherran tehtävää hoitaa siis viransijainen kunnes vaali on pidetty.

24.3. klo 16.35 Vaikeuksiin joutuville yrityksille luvassa taloudellista apua

Valtio on päättänyt tukea taloudellisesti yrityksiä, jotka joutuvat vaikeuksiin koronaviruksen seurauksena. Pienet yritykset kaipaavat taloudellisen tuen lisäksi myös tietoa muun muassa siitä, millaisia tukimuotoja on tarjolla ja kuinka tukia voi saada.

Apua tiedon tarpeeseen voivat tarjota kuntien kokonaan tai osin omistamat kehittämisyhtiöt. Tornion kehittämisyhtiö Team Botnian toimitusjohtaja Marko Alamartimon mukaan ahdinko koskettaa etenkin erikoisliikkeitä ja palvelualaa. Yrittäjien kannattaa kääntyä oman alueensa kehittämisyhtiön puoleen neuvojen saamiseksi.

24.3. kello 16.00 Kauppoja varustetaan suojaplekseillä Meri-Lapissakin

Osa kaupoista ja apteekeista on ryhtynyt hankkimaan kassoille suojapleksejä estääkseen koronaviruksen leviämistä. Pleksien tarkoituksena on suojella ennen kaikkea kassatyöntekijöitä.

Meri-Lapin alueella ainakin Osuuskauppa Arinan kauppoihin ollaan hankkimassa suojapleksejä, kertoo ryhmäpäällikkö Katja Savilakso. Parhaillaan Arina etsii toimittajia, jotka pystyisivät vastaamaan tilaukseen. Savilakson mukaan tarvittava määrä on suuri ja asia halutaan hoitaa paikallisin voimin.

24.3. kello 14.58 Varmistettujen koronatartuntojen määrä Suomessa lähes 800

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on 792 varmistettua koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on 40 ihmistä, joista 11 on tehohoidossa. THL ei tiedota enää alueellisia lukuja erikseen. Lapissa epidemian ei katsota vielä alkaneen.

24.3. kello 14.35 Mielenterveyden keskusliitto laajentaa neuvontapalveluitaan koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi

Mielenterveyden keskusliitto laajentaa neuvontapalveluitaan koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi. Liiton Chat-palvelu ja neuvontapuhelin ovat avoinna päivittäin.

Kumpaankin voi ottaa yhteyttä, jos huolta on esimerkiksi työpaikasta tai taloudesta, läheisen turvallisuudesta tai vaikkapa haasteesta sovittaa lapset ja työ nyt poikkeuksellisesti saman katon alle.

Liiton asiantuntijoiden mukaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voi aiheuttaa monelle uusia pärjäämättömyyden ja kykenemättömyyden tunteita.

24.3. kello 14.48 Sallassa soitetaan jokaiselle ikäihmiselle erikseen

Sallan sosiaali- ja terveyskeskus soittaa läpi kaikki kotona asuvat, mutta kotihoidon ulkopuolella olevat yli 70-vuotiaat. Heitä asuu Sallassa noin 700. Soittokierroksen tarkoitus on selvittää mahdollinen avuntarve sekä se, että karanteeniohjeet ovat tiedossa.

Sallan sote-johtaja Annukka Marjala sanoo olevansa hyvin huolissaan ikäihmisistä, jotka viettävät aikaansa toistensa luona tai kaupoissa. Soittokierros aloitettiin viime viikolla ja se saadaan päätökseen lähipäivinä.

24.3. kello 11.15 Länsi-Pohjan keskussairaala on tiukentanut kulkurajoituksia koronaviruksen vuoksi

Länsi-Pohjan keskussairaala on tiukentanut kulkurajoituksia koronaviruksen vuoksi. Sairaalan pääovi on avoinna vain päiväaikaan maanantaista perjantaihin ja muina aikoina kulku järjestyy akuuttiklinikan kautta.

Vierailut sallitaan vain vanhemmille, joiden lapsi on potilaana, sekä kriittisesti sairaiden potilaiden lähiomaisille. Isät tai tukihenkilöt ovat edelleen tervetulleita mukaan synnytykseen.

Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja ulkomaan matkasta täytyy olla yli kaksi viikkoa.

24.3. kello 7.34 Kemin, Keminmaan ja Tornion terveyskeskusten hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan nyt erillään muista potilaista

Kemin, Keminmaan ja Tornion terveyskeskusten hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan tiistaiaamusta alkaen erillään muista potilaista.

Terveyskeskusten ovet pidetään lukittuina ja avataan ajanvarausten mukaan. Siksi asiakkaita pyydetään soittamaan omaan terveyskeskukseensa aina ennen saapumistaan. Näin pystytään arvioimaan hoitotarve ja ohjaamaan asiakas oikeaan hoitopaikkaan.

Jos aika on varattu aiemmin (ennen tiistaita 24.3.), ennakkosoittoa ei kuitenkaan tarvita.

Muut kuin hengitystieinfektiota potevat hoidetaan entiseen tapaan omalla terveysasemalla.

24.3. klo 7.26 Sodankylään avattiin infektiovastaanotto

Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukkaan on avattu oma infektiovastaanotto.

Erillinen vastaanotto on tarkoitettu hengitystieinfektion oireista kärsiville asiakkaille. Oireista kärsiviä neuvotaan kuitenkin soittamaan ensin kunnan koronaneuvontaan.

Sodankylä on perunut kaikki lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanottojen kiireettömät ajat. Sopukan akuuttivastaanotto ja päivystyspuhelin toimivat normaalisti.

23.3. klo 20.30 Länsi-Pohjan keskussairaalaan on avattu infektiopoliklinikka – muutoksia synnyttäjille sekä iho- ja hammaspotilaille

Länsi-Pohjan keskussairaalaan Kemiin avattiin koronavirustilanteen johdosta maanantaina erillinen infektiopoliklinikka. Poliklinikalla hoidetaan potilaita, joiden hengitystieinfektio-oireet saattavat liittyä koronavirustartuntaan.

Infektiopoliklinikka sijaitsee naistentautien poliklinikan tiloissa. Synnyttäjien sisäänkäynti on nyt siirretty sairaalan G-siiven päätyyn. Myös sairaalan iho- ja hammaspoliklinikat siirtyvät pois infektiopolin läheisyydestä. Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet synnyttäjille, iho- ja hammashoitopotilaille sekä infektiopotilaille löytyvät tästä linkistä.

23.3. klo 18.55 Lapissa valmistaudutaan epidemiaan: tehohoitovalmiutta lisätään, erillisiä infektiohoito-osastoja perustetaan

Lapissa keskussairaalat valmistautuvat koronavirustartuntojen määrän kasvuun. Leikkaussaleja varustetaan teho-osastoksi ja henkilöstöä koulutetaan. Länsi-Pohjan keskussairaalaan on maanantaina avattu erillinen infektiopoliklinikka ja myös Lapin keskussairaalaan ollaan perustamassa päivystys ja osasto hengitystieoireisille.

23.3. klo 17.36 Pohjois-Ruotsissa varmistui viikonvaihteessa kymmenen uutta tartuntaa

Ruotsin Lapissa eli Norrbottenissa on viikonlopun aikana todettu kymmenen uutta koronavirustapausta. Norrbottenissa on nyt 23 koronaan sairastunutta.

Myös Ruotsissa kehotetaan noudattamaan suosituksia esimerkiksi käsihygieniasta, jotta epidemian leviämistä voitaisiin hidastaa.

23.3. klo 16.30 Lapin sairaalat valmistautuvat epidemian alkamiseen

Lapissa sairaalat valmistautuvat koronavirustartuntojen määrän kasvuun. Länsi-Pohjan keskussairaalassa ollaan lähipäivinä avaamassa hengitystieinfektiopotilaille oma poliklinikka. Lapin keskussairaalassa perustetaan myös oma päivystys ja osasto hengitystieoireisille.

Kummassakin sairaalassa on lisäksi valmius avata ylimääräinen tehohoito-osasto.

23.3. kello 16.05 Lapin keskussairaala kieltää vierailut

Ulkopuolisten vierailut Lapin keskussairaalassa kielletään koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Keskussairaalasta kerrotaan, että vierailukiellosta voivat poiketa kriittisesti sairaiden, lasten ja saattohoitopotilaiden oireettomat läheiset sekä synnyttäjän oireeton puoliso tai tukihenkilö. Vierailun mahdollisuus arvioidaan sairaalassa kuitenkin tapauskohtaisesti.

23.3. kello 15.26 Lapin kauppakamari: Jatkakaa rakentamista ja remontteja koronasta huolimatta

Lapin kauppakamari vetoaa kuntiin ja muuhun julkiseen sektoriin, jotta ne jatkavat menossa olevia rakennus ja korjausinvestointeja koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta mahdollisimman normaaliin tapaan. Kauppakamarin mukaan julkisen sektorin rakennushankkeilla on erittäin suuri merkitys paikallisten pienten yritysten selviämisessä.

23.3. kello 15.15 Ylläs lopettaa latujen ja talvipyöräilyreittien hoitamisen viruksen vuoksi

Latujen ja talvipyöräilyverkoston hoito lopetetaan Kolarin Ylläksellä. Ylläs haluaa näin tukea hallituksen ja terveysviranomaisten toimia rajoittaa koronaviruksen leviämistä ja huolehtia ihmisten turvallisuudesta. Ylläksellä hiihtohissit suljettiin sunnuntaina kuten useimmissa muissakin Lapin laskettelukeskuksissa. Monet Ylläksen hotelleista menevät myös kiinni ja myös muita palveluja supistetaan.

23.3. kello 14.43 Lapin keskussairaalassa varaudutaan epidemian alkuun

Tällä viikolla avataan myös Lapin keskussairaalassa hengitystieinfektiopäivystys ja erillinen hengitystieinfektio-osasto. Ratkaisuilla pyritään valmistautumaan epidemian alkuun Lapissa. Hoitajia perehdytetään vauhdilla tehohoito-osastolla työskentelyyn. Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas on tyytyväinen suurten hiihtokeskusten sulkemispäätökseen. Samalla hiihtokeskusten ravintolat ja baarit sulkeutuvat ja kokoontumiset niissä jäävät pois. Isot hiihtokeskukset ovat selvä riski, mikä nähtiin jo Italian ja Itävallan hiihtokeskuksissa synkällä tavalla.

23.3. klo 10.43 Saariselän hiihtokeskus sulkee rinteensä

Saariselkä Ski & Sport Resortin yhtiön hallitus päätti sunnuntaina sulkea hiihtokeskuksen. Keskus suljetaan maanantaina kello 17.

Yhtiö haluaa vähentää riskiä alueen terveydenhuollon kuormittumisesta yli paikallisten asukkaiden tarpeiden.

Yhtiö palauttaa rahat sulkemisen takia käyttämättä jääneistä hissilipuista ja vuokravälineistä. Halutessaan käyttämättä jääneen ajan voi säästää ensi kaudelle, jolloin sen saa kaksinkertaisena.

23.3. kello 10.32 Lapin poliisi hakee virka-apua, jos päätetään maan sisäisistä liikkumisrajoituksista

Lapin poliisi hakee virka-apua puolustusvoimilta, jos päätetään maan sisäisistä liikkumisrajoituksista. Lapin poliisin apulaispoliisipäällikkö Jyrki Pelkosen mukaan poliisin resurssit ovat Lapissa rajalliset valvomaan kaikkia teitä, sillä tieverkosto on kattava.

Lapin poliisilaitos on valmiudessa, jos hallitus päättää maan sisäisistä liikkumisrajoituksista. Tällä hetkellä Lapin poliisi on antanut virka-apua rajavartiostolle Suomen ja Ruotsin rajatarkastuksissa Torniossa. Apulaispoliisipäällikkö Pelkonen painottaa, että tarkoitus tuoda kansalaisille turvallisuutta.

23.3. kello 10.12 Korona on vähentänyt selvästi päivähoidon kysyntää

Kemissä hoidossa on enää viidesosa lapsista. Torniossa yli puolet ja Rovaniemellä reilu kolmannes lapsista on otettu pois päivähoidosta.

Rovaniemellä päiväkodit pidetään auki pienilläkin lapsimäärillä koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Kemissä ja Torniossa päiväkoteja laitetaan kiinni ja henkilökuntaa siirretään toisiin tehtäviin.

Lapsia otetaan kotihoitoon tartuntojen välttämiseksi, mutta myös sillä on merkitystä, että kunnat antavat maksuhyvitystä, jos lasta ei viedä hoitoon.

Torniossa maksuhyvitystä ei kuitenkaan saa, jos lapsen hoitopaikka on yksityisessä päiväkodissa.

23.3. kello 8.07 Lapissa vaaditaan baarien ja yökerhojen sulkemista

Lapin kuntajohtajat ja Lapin liitto vaativat hallitusta päättämään baarien ja yökerhojen sulkemisesta koronavirusepidemian vuoksi.

Vaatimusta perustellaan pienten kuntien perusterveydenhuollon rajallisella kapasiteetilla ja sillä, että Lapin sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet hoitamaan vain lappilaiset potilaat.

Lisäksi maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan yritykset voivat mahdollisesti saada korvauksia, jos tilojen sulkeminen johtuu viranomaisten päätöksestä.

Samalla kuntajohtajat vetoavat kotimaisiin matkailijoihin, jotta he siirtäisivät lomansa Lapissa syksyyn tai ensi talveen.

22.3. klo 14:14 Joulupukin Kammari sulkee ovensa ja siirtää toimintansa nettiin

Tilanne tarkoittaa muutosta yli neljännesvuosisadan yhtäjaksoisesti avoinna olleen vierailukohteen käytännöissä. Joulupukin Kammari sulkee ovensa toistaiseksi maanantaina 23.3.2020 ja Joulupukin tapaamiset siirtyvät Joulupukin Kammarin internetsivuille.

22.3. klo 13:43 Lapissa todettu yksi uusi koronavirustartunta

Lapissa on varmistunut yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta todettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella sunnuntaiaamuna. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että tartunnan saanut on kotonaan eristyksissä ja hän on hyväkuntoinen.

22.3. klo 12:21 Lapin hiihtokeskuksia suljetaan jo nyt – rinteet auki tänään viimeistä päivää muun muassa Ylläksellä ja Levillä

Lapin isot hiihtokeskukset ilmoittivat sunnuntaina, että ne sulkevat hissinsä tämän päivän jälkeen. Alun perin keskukset olivat suunnitelleet lopettavansa toiminnan ensi perjantaina.

Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara laittavat hissit kiinni, koska tilanne on muuttunut. Keskukset kertovat, että taustalla vaikuttavat uutiset Lappiin suuntaavista autojonoista.

22.3. klo 10.44 Levin hiihtokeskus lopettaa hissilippujen myynnin

Levin hiihtokeskus Kittilässä lopettaa tänään lipunmyynnin ja välinevuokrauksen, kertoo Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Kivisaaren mukaan tämän päivän jälkeen lippuja tai hiihtovälineitä ei voi saada. Lisäksi Visit Levi on lopettanut mökkien välityksen. Visit Levi on kertonut asiakkailleen, että se palauttaa asiakkaille rahat peruutuksista tai sitten varauksia voi siirtää eteenpäin.

21.3. kello 14.15 Levillä jo yli 500 peruutusta, väkeä tulee kuitenkin vielä hiihtokeskuksiin

Pohjoisen pääteillä on ollut suksiboksiautoja silmämääräisten arvioiden mukaan melkein kuin tavanomaisena vaihtolauantaina. Liikennettä on ollut sekä etelään että pohjoiseen. Hiihtokeskuksissa ensi viikosta on kuitenkin tulossa selvästi hiljaisempi kuin ennakkovaraukset ovat antaneet odottaa.

Selvin tieto löytyy Leviltä. Siellä perjantai-illan ja lauantain aamupäivän aikana peruutettiin jo yli 500 majoitusvarausta.

21.3. kello 10.03 Pohjois-Ruotsissa ensimmäinen koronan yhteisötartunta

Ruotsin Norrbottenissa on varmistunut ensimmäinen koronatartunta, jolla ei ole yhteyttä ulkomaihin, ulkomailla käyneisiin tai Ruotsin sisällä matkustaneisiin. Viruksen tartuntaketju ei ole tiedossa. Norrbottenissa on nyt 17 varmistettua koronaviruspotilasta, joista kolme on sairaalahoidossa.

20.3. kello 21.40 Metsähallituksen tupien varaukset peruttu, pitkiä maastoretkiä ei suositella

Pitkiä maastoretkiä tunturiin tai erämaahan ei suositella tällä hetkellä. Sairaus- tai muissa hätätapauksissa avun saaminen kestää kauan ja kuormittaa pelastuslaitosta.

Metsähallitus toivoo vastuullisuutta keväthangilla retkeilijöiltä. Laavupaikoilla, tulipaikoilla, kodissa, päivätuvissa ja autiotuvissa tulee noudattaa hallituksen määräyksiä ja ohjeita riittävistä etäisyyksistä eikä esimerkiksi mennä makkaranpaistoon kotaan suurella joukolla.

Metsähallituksen varaus- ja vuokratupien varaukset on peruttu lauantaista lähtien.

20.3. kello 19.07 Lapin matkailuelinkeinon toimijoille suositellaan vastuullisuutta

Lapin Matkailuelinkeinon Liitto kehottaa jäsenyrityksiään ja koko Lapin matkailuelinkeinon toimijoita suhtautumaan määräyksiin ja suosituksiin suurella vakavuudella.

Liiton mukaan terveydenhuollon ammattilaiset ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että Lapin matkailukeskuksissa on edelleen paljon ihmisiä ja terveydenhuollossa ollaan huolissaan tehohoidon riittävyydestä, jos epidemia lähtee leviämään hallitsemattomasti.

LME suosittelee koko Lapin matkailuelinkeinolle erityistä vastuullisuutta. Liiton mukaan tilanne on vakava taloudellisesti, mutta ensisijaisesti liiton jäsenten tulisi kantaa vastuuta asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteisöjen terveydestä. Liitto vetoaa myös matkailijoihin, jotta he välttäisivät tilanteita, joissa on paljon sosiaalisia kontakteja.

20.3. kello 18.38 Rajan yli yritetään luvatta

Rajavartiolaitos on tehnyt havaintoja siitä, että raja pyritään ylittämään muualta kuin rajanylityspaikan alueelta. Rajavartiolaitos on saanut Tornion ja Perämeren alueelle lisää resursseja rajojen valvontaan.

Rajavartiolaitoksesta muistutetaan, että myös ankarampi puuttuminen varsinkin toistuviin tarpeettomiin ja muualta kuin luvallisesta paikasta tapahtuviin rajanylityksiin voi johtaa seuraamuksiin.

20.3. kello 17.16 Visit Levin toimitusjohtaja: "Tämä on järkytys"

Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kuuli Levin todennäköisestä osuudesta tartuntoihin perjantaina puoli viiden aikaan. Hän kuvailee uutista järkytykseksi.

– Olemme huolissamme ja toivomme tervehtymistä sairastuneille. Nyt odotamme viranomaisten ohjeita ja toimimme tietysti niiden mukaan, Kivisaari toteaa.

Levillä on aiemmin tehty päätös hiihtokeskuksen sulkemisesta ensi viikon perjantaina, mutta muista mahdollisista toimenpiteistä viranomaiset eivät ole vielä ohjeistaneet.

Levillä on Kivisaaren arvion mukaan tällä hetkellä satoja lomalaisia.

– Viimeistään nyt kaikki tietävät, miten vakavasta asiasta ja tarttuvasta taudista on kysymys, Kivisaari toteaa.

20.3. kello 17.11. Levillä käyneet lääkärit karanteenissa

Yli 20 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lääkäriä on asetettu karanteeniin, kertoo Husin toimialajohtaja Jarkko Pajarinen. Lääkärit olivat osallistuneet Levillä ortopedian ja traumatologian koulutuspäiville maaliskuun alussa.

Koulutustapahtumassa oli mukana lääkäri, jolla todettiin matkan jälkeen koronavirustartunta. Mahdollisen altistumisen seurauksena tehtiin suositus, että kaikki 125 henkilöä, jotka olivat samassa koulutuksessa, ovat karanteenissa.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

20.3. 16.54 Finnair pohtii pääsiäislentojensa kohtaloa

Hiihtokeskusten sulkeutuminen voi vaikuttaa Finnairin pääsiäisen lentoihin. Finnair on supistanut lentoliikennettään voimakkaasti koronaviruksen vuoksi, mutta aikataulussa on edelleen lennot Ivaloon, Kittilään ja Kuusamoon pääsiäisenä.

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että tilannetta seurataan koko ajan. Jos matkustajia ei ole, lentojakin voidaan perua. Finnair tiedottaa asiasta verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

20.3. kello 16.07 Molemmat tartunnat todennäköisesti Leviltä

Lapin keskussairaalan infektiolääkärin Markku Broaksen mukaan molemmat Lapissa hiihtokeskuksessa tartunnan saaneet ovat todennäköisesti saaneet tartunnan Levillä. Henkilöt eivät kuuluneet samaan seurueeseen. Broaksen mukaan tartunnan saaneet henkilöt ovat oleilleet Levillä maaliskuun alkupuoliskolla.

Broaksen mukaan sairaanhoitopiirit selvittävät parhaillaan altistuneiden määrää ja sijaintia.

20.3. kello 15.31 Lapin hiihtokeskuksessa tartunnan saaneita ei ole testattu Lapissa

Perjantaina kerrottiin koronatartunnoista Lapin hiihtokeskuksissa.

– Lapista palaavilla lomalaisilla on tavattu kaksi tartuntaketjua, joissa tartunta on tapahtunut hiihtokeskuksessa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

Ministeri ei nimennyt keskuksia, joissa tartunnat ovat tapahtuneet. Tartuntatapausten yhteyttä laskettelukeskusten sulkemiseen ei vielä kommentoitu.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan näitä kahta henkilöä ei ole testattu Lapissa. THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö on saanut koronavirustartunnan mahdollisesti lomamatkallaan Lapissa.

20.3. kello 14.45 Meri-Lapin hotellit eivät ole ilmoittaneet uusista sulkemisista

Hotelli Merihovi ilmoitti kuluvalla viikolla sulkevansa ovensa kuun lopussa. Muista hotelleista kerrotaan, että toiminta jatkuu toistaiseksi.

20.3. kello 14.23 Hiihtokeskukset sulkevat

Suomen suurimpiin laskettelukeskuksiin kuuluvat Ylläs, Levi, Pallas, Olos ja Luosto sekä Ounasvaara Rovaniemellä sulkeutuvat ensi viikon perjantaina. Myös Levi sulkee rinteet 27.3. koronaviruksen takia.

Lapland Hotelsin, Lapin Safarien, Lapland Ski Resortsin ja Ylläs-Skin omistaja North European Invest Oy päätti perjantaina iltapäivällä, että yritys sulkee myös kaikki Lapland Hotels-ketjuun kuuluvat hotellit Lapissa ja Etelä-Suomessa sekä omistamansa ravintolat ja ohjelmapalvelut koronatilanteen vuoksi.

– Päädyimme tähän ratkaisuun kokonaisharkintaan perustuen huomioiden kaikki esillä olleet asiat. Taloudelliset näkökulmat ovat kuitenkin toissijaisia vallitsevassa tilanteessa, North European Invest Oy:n yrittäjä Pertti Yliniemi pahoittelee.

Myös Levi Kittilässä suljetaan ensi viikon perjantaina, kertoo Visit Levin varatoimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Niin ikään Pyhä ja Ruka ovat viimeistä päivää auki ensi perjantaina. Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Ahon mukaan sulkeminen on taloudellisesti lähes katastrofi sekä Rukalle että alueen muille yrityksille.

– Toki se on sitä myös meidän asiakkaillemme. Meillä on tuhansia asiakkaita, jotka olisivat halunneet tunturiin vielä tulla.

20.3. kello 13.35 Etätyöläiset jatkavat hiihtelyä tunturissa, ylilääkäri kehottaa kansalaisia miettimään omaa toimintaansa

Osa ihmisistä ei ole poikkeustilanteessakaan halunnut luopua Lapin-lomastaan. Viranomaiset korostavat oman vastuun tuntemista.

Poliisipäällikkö Esa Heikkinen muistuttaa, että määräykset on annettu noudatettavaksi. Myös Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen peräänkuuluttaa kansalaisten omaa vastuuta ja kehottaa kansalaisia miettimään omaa toimintaansa.

Levin suurin after ski -paikka Vinkkari suljettiin torstaina. Myös monia muita ravintoloita on suljettu ja esimerkiksi Saariselällä ravintolat palvelevat enää paikallisia.

20.3. kello 12.26 Rovaniemen Teatterissa yhteistoimintaneuvottelut

Rovaniemen Teatteri ryhtyy koviin toimiin ja aloittaa henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut sekä lomautukset. Teatterin johto perustelee yt-kierrosta koronaviruskriisin aiheuttamilla tappioilla.

Teatteri on esityskiellossa ainakin huhtikuun 13. päivään saakka ja tulonmenetysten uskotaan nousevan 130 000 euroon. Tällä hetkellä Rovaniemen Teatterin henkilökunta valmistelee tuotantoja erityisjärjestelyssä ja valtaosa henkilöstöstä työskentelee etätehtävissä.

20.3. kello 11.13 Porokuninkuusajot ja porocup on peruttu

Porokisaajat ry:n puheenjohtaja Seppo Koivisto sanoo, että porokuninkuusajot ja porocup on peruttu loppukaudelta (siirryt toiseen palveluun). Kisoja ei ajeta edes ilman yleisöä. Järjestäjät pyrkivät minimoimaan tappiot.

20.3. kello 11.06 Huoltoaseman kyläparlamentti on tauonnut Tervolassa

Tervolalainen huoltamoyrittäjä ja autokauppias Miika Pallari kertoo että huoltoaseman perinteiset kyläparlamentit ovat hiljentyneet kun ihmiset pysyvät kotonaan. Autokauppa sen sijaan on käynyt normaalisti ja kauppoja on tehty viime päivinäkin.

20.3. kello 11.02 Kemissä kokeiltiin jo virtuaalista nuorisotilaa

Kemin nuoriso kokoontuu nyt virtuaalisessa nuorisotilassa, kun varsinaiset nuorisotilat on jouduttu sulkemaan. Ensimmäisen kerran sitä kokeiltiin viime keskiviikkona. Virtuaalinen nuorisotila oli avoinna kahden tunnin ajan ja siellä oli "paikalla" kuusi ammattilaista Kemin nuorisotyöstä. Nuorisonohjaaja Joonas Isoaho kertoi koolle kokoontuneen 30 nuorta, joita yhdisti halu puhua ajankohtaisista asioista kuten esimerkiksi opiskelemisesta etänä. Isoahon mukaan virtuaalisia kokoontumisia on tarkoitus jatkaa.

20.3. kello 10.57 Pohjois-Ruotsissa ensimmäinen koronatapaus, jossa tartunnan aiheuttajaa ei todennäköisesti pystytä jäljittämään

Ruotsin puolella Norrbottenissa on todettu torstaina kolme uutta koronavirustapausta. Kaikkiaan Norrbottenissa on nyt 13 koronaan sairastunutta.

Torstaina koronavirus todettiin sairaalassa hoidossa olevalla vanhuksella, jolla ei ole ollut selvää kontaktia kehenkään sairastuneeseen.

Koronavirustestejä on maakunnassa otettu yli 200 ja tämä on infektiolääkäri Anders Nystedtin mukaan todennäköisesti ensimmäinen tapaus, jossa tartunnan aiheuttajaa ei pystytä jäljittämään.

20.3. kello 10:12 Myös Keminmaan kunta järjestää kauppa-apua koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Keminmaan kunta järjestää tarvittaessa apua kauppa-asioiden hoitamiseen. Kauppa-apua voidaan järjestää arkisin ja pääsääntöisesti kerran viikossa. Apua tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä numeroon 040 831 79 08. Numero palvelee arkisin klo 8-16. Kauppapalvelua tarjoavat myös monet kotipalveluyritykset ja Virran Voima.

20.3. kello 10.05 Rajojen sulkeminen kurittaa rajaseutujen yrittäjiä

Rajojen sulkeminen koronaviruksen leviämisen estämiseksi kurittaa länsi - ja pohjoisrajan yrittäjiä. Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo huomauttaa, että esimerkiksi länsirajalla on runsaasti sellaisia yrityksiä, joiden liikevaihdosta tulee puolet ruotsalaisista asiakkaista. Pohjoisrajalla norjalaisten asiakkaiden osuus liikevaihdosta voi olla jopa 90 prosenttia Nyt näiden asiakkaiden virta on tyrehtynyt kokonaan henkilöliikenteen pysähtymisen vuoksi.

20.3. kello 9.50 Rovaniemellä yli 70-vuotiaat voivat kysyä kauppa-apua matkapalvelukeskuksesta

Rovaniemellä yli 70-vuotiaat voivat kysyä kauppa-apua matkapalvelukeskuksesta. Kuljetuspäällikkö Seija Säkkinen kertoo, että asiakkaiden on kuitenkin sovittava itse maksujärjestelystä kaupan kanssa. Säkkisen mukaan matkan voi maksaa kuljetuspalvelukortilla. Säkkinen toteaa, että myös kauppiaat järjestävät palvelua, mutta matkapalvelukeskuksella on asiakkaita, joilla ei ole varaa maksaa palvelusta. Kauppakassimatkaa voi tiedustella matkapalvelukeskuksesta virka-aikaan. Säkkinen sanoo huolestuneensa tilanteesta, koska asiakkaat eivät liiku ja palvelulinjallakin kulkee vain muutama ihminen.

20.3. kello 9.45 Rovaniemellä selvää tarvetta etäopetuksessa olevien kouluruoalle

Rovaniemellä on selvää tarvetta etäopetuksessa olevien koululaisten ja lukiolaisten kouluruokailulle. Palvelualuepäällikkö Kai Väistö kertoo, että kaupungin kyselyyn tuli noin 500 vastausta. Poikkeusolojen johtoryhmä päättää ruokailusta tänään. Väistön mukaan tavoitteena on saada palvelu käyntiin maanantaina. Koululaiset ja opiskelijat eivät kuitenkaan ruokaile yhdessä, vaan hakevat sovittuna aikana yksittäispakatun annoksen. Opetusministeriön linjauksen mukaan kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää etäopetuksessa olevien kouluruokailua, vaan vastuu on huoltajilla.

20.3. kello 8:14 Kiinteistövälityksessä järjestetään vain yksityisnäyttöjä

Kiinteistövälityksessä on jouduttu luopumaan kokonaan myytävien asuntojen yleisesittelyistä. Myös kiinteistövälittäjät tekevät enimmäkseen etätöitä. Rajoitukset eivät vielä kuitenkaan näy asuntokaupan vilkkaudessa, sillä vaikutukset tulevat viiveellä.

20.3 kello 06:25 Kemin yli 70-vuotiaiden kauppa-apu on käynnistymässä

Kemin yli 70-vuotiaille tarjoama kauppa-apu on tarkoitus saada toimintaan maanantaina. Torstai-iltapäivään mennessä kaupunki oli saanut aiheesta parikymmentä puhelua.

Sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Liisa Niiranen korostaa, että palvelu on tarkoitettu niille ihmisille, jotka eivät pysty järjestämään kaupassa käyntiä omaisten tai läheisten avulla. Hän muistuttaa, että myös kaupat tarjoavat palvelua.

19.3. klo 21.28 Outokummun ravintolan työntekijällä ei ollut koronaa

Outokummun Tornion terästehtaiden ja Kemin kaivoksen henkilöstöravintoloiden työntekijän koronanäyte on osoittautunut negatiiviseksi, ravintolat omistavasta Compassa Groupista kerrotaan.

Ravintolat suljettiin työntekijän koronavirusepäilyn vuoksi ja ravintoloissa työskentelevät noin 20 ihmistä määrättiin varotoimenpiteenä kotikaranteeniin.

Työntekijä oli sairastunut ulkomailta palattuaan, minkä seurauksena häneltä otettiin koronanäyte.

19.3. klo 17.01 Lapissa kuudes koronavirustartunta

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu uusi koronavirustartunta. Lappilaismies oli saanut tautioireita palattuaan ulkomailta. Hän on hyvässä kunnossa ja eristettynä kotiinsa. Tämä on kuudes Lapissa todettu tartunta. Infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan miehen lähipiirissä on vain vähän tautiin altistuneita. Mies testattiin viime maanantaina.

19.3. klo 14.57 Suomen rajojen sulkeminen vapaalta matkustamiselta vaikuttaa monen rajaseudun asukkaan arkeen – kokosimme juttuun kolme tarinaa

Viime yönä puoliltaöin tapahtuneella rajojen sulkemisella on vaikutuksia monen rajaseudun asukkaan elämään. Monella on perhettä ja omaisia molemmin puolin rajaa.

Torniolainen Marko Lahti on epätietoinen, pääseekö hän näkemään rajan toisella puolella osan aikaa äitinsä kanssa asuvaa lastaan.

Rovaniemeläinen sairaanhoitaja Hanna Tapio jäi jumiin Norjaan, missä hän työskentelee. Hänet kutsuttiin kesken vapaiden töihin Kirkkoniemelle koronaosastolle epidemian pahennuttua Norjassa. Hänen lomansa peruttiin ja Suomeen palatessa odottaisi karanteeni.

Haaparannalla asuva iäkäs pariskunta jää nyt ilman läheistensä lähes päivittäistä apua. Kauppareissut rajan yli pariskuntaa auttamaan eivät enää heidän tyttäreltään ja tämän mieheltä onnistu rajan sulkeuduttua.

19.3. klo 14.24 Uteliaat tulivat katsomaan suljettua länsirajaa

Moni utelias tuli ihmettelemään Pellon raja-aseman tuntumaan torstaina kun raja oli ensimmäistä päivää suljettuna. Vain työmatkalaiset ja rekat pääsivät rajan yli. Rajavartija Kyösti Javarus kertoo, että paikalla kävi myös entisiä rajavartijoita, jotka tarjoutuivat tulemaan töihin tarvittaessa. Poikkeustilanne oli hyvin tiedossa, vain muutama epätietoinen on opastettu pois rajalta. Keskiviikkona rajaliikenne oli poikkeuksellisen vilkasta. Moni kävi naapurimaassa vielä kun voi.

19.3. klo 14.10 Lapista pääsee vielä pois, lentokoneissa ja junissa tilaa

Rovaniemellä on vielä satoja ja koko Lapissa tuhansia turisteja, joiden pitää järjestellä kotimatkansa pikavauhtia. Rovaniemen kentältä lähtee Helsinkiin enää kaksi Finnairin lentoa päivässä. Maaliskuun lopusta alkaen Finnair lentää enää yhden vuoron noin 70-paikkaisella potkurikoneella. Lähipäivien lennoille löytyy vielä tilaa, samoin kaukojuniin. VR vähentää vuoroja huhtikuussa tuntuvasti ja osa vuoroista jää väliin jo nyt.

19.3. klo 13.59 Lapissa varusmiehiä metsässä koronan leviämisen ehkäisemiseksi

Koronavirukseen varautuminen vaikuttaa myös Puolustusvoimien varusmiehiin. Jääkäriprikaatin varusmiehistä Rovaniemellä ja Sodankylässä noin kolmannes on ollut maastossa lauantaista lähtien. Kolmasosa varusmiehistä on kasarmilla ja kolmasosa kotona. Viikon jälkeen eli ensi lauantaina osat vaihtuvat eli jälleen osa siirtyy maastoon, osa kasarmille ja osa koteihinsa. Sotilaat leiriytyvät varuskuntien lähiharjoitusalueille. Järjestely koskee koko Jääkäriprikaatin vahvuutta eli noin 2000 ihmistä. Järjestelyllä pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.

19.3. klo 11.00 Lapin Jääkäriprikaatissa ei ole tavattu koronatartuntoja

Lapin Jääkäriprikaati Sodankylässä ja Rovaniemellä on säästynyt toistaiseksi koronavirustartunnoilta. Esikuntapäällikkö Mikko-Petteri Monolan mukaan prikaatissa järjesteltiin kaikki harjoitus- ja lomavuorot pikavauhtia uusiksi viime viikonloppuna. Ruokailua maastossa on lisätty, varusmiesten lomabusseja ja kasarmien tiloja desinfioidaan vuoronvaihtojen yhteydessä

19.3. klo 10.53 Korona iski nyt kruunuihin – Norjan valuutta putosi alimmilleen 30 vuoteen, Ruotsin kruunukin putoaa

Norjan ja Ruotsin valuutat ovat kovassa alamäessä. Kansainväliset sijoittajat siirtyvät euroon ja Yhdysvaltojen dollariin. Yhdellä eurolla saa nyt 12,90 Norjan kruunua ja Yhdysvaltain dollarilla 11,85 kruunua.

Myös Ruotsin kruunun kurssi on laskenut selvästi. Yhdellä eurolla saa nyt 11 Ruotsin kruunua. Syynä on koronaviruksen rahamarkkinoilla synnyttämä paniikki, joka on saanut pörssikurssit rajuun laskuun.

19.3. kello 7.50 Kaupoissa riskiryhmille omia aukioloaikoja

Lappilaisissa kaupoissa otetaan käyttöön erityisryhmille tarkoitettuja aukioloaikoja. Esimerkiksi Tornion Salessa kaupan ensimmäinen aukiolotunti on rauhoitettu riskiryhmiin kuuluville. Rovaniemellä niin ikään K-Market Rinteenkulma avaa tänään ja huomenna aikaisemmin liikkeensä erityisryhmille. Useilla Suomen paikkakunnilla avattiin riskiryhmille ruokakauppoja aiemmin jo viime viikolla. Koronavirusriskiryhmiin kuuluville on tarjolla apua myös kauppa-asiointiin. Muun muassa Rovaniemen seudulla ja Meri-Lapissa vapaaehtoiset voivat Facebookin Korona-apu- ryhmissä ilmoittautua hoitamaan erilaisiin riskiryhmiin kuuluvien kauppakäyntejä.

19.3. kello 7.46 Apteekeissa lääkkeitä kohta normaalisti

Apteekkariliiton mukaan lääkkeiden saatavuuden arvioidaan palaavan apteekeissa normaaliksi lähipäivinä. Apteekeissa on ollut puutteita joistakin lääkkeistä, koska koronavirus on aiheuttanut poikkeuksellisen suuren ostoryntäyksen. Apteekkien lääkevarastojen odotetaan täydentyvän lähipäivinä. Apteekkariliitto muistuttaa, että oman reseptilääkkeensä voi nyt poikkeuksellisesti tilata myös puhelimitse. Liitto korostaa, että flunssaisena ei pidä mennä apteekkiin, jotta muut asiakkaat ja henkilökunta välttyvät mahdolliselta koronavirustartunnalta.

19.3. kello 7.45 Lapissa luottamuselinten kokoukset pidetään minimissä

Lapin kunnat pitävät luottamuselinten kokoukset minimissä estääkseen koronaviruksen leviämistä. Kokouksia on jo myös peruttu, jos niiden pitämistä ei ole koettu aivan välttämättömäksi. Esimerkiksi Sodankylässä on peruttu tältä päivältä kunnanhallituksen ja - valtuuston kokoukset. Päätöksentekoa ei voi kuitenkaan pysäyttää kokonaan. Esimerkiksi kunnanhallitusten on käsiteltävä kuntien tilinpäätökset tässä kuussa. Lähikontaktien välttämiseksi kokouksia on siirretty isompiin paikkoihin.

19.3. kello 06.40 Länsi-Pohjassa otetaan koronavirusnäytteitä aikaisempaa matalammalla kynnyksellä

Mehiläinen Länsi-Pohja on tiedottanut tarkennetuista koronaviruksen näytteenottokriteereistä. Sairaanhoitopiirin alueella on toistaiseksi vältytty epidemialta. Jotta tilanne edelleen pysyisi hyvänä, näytteitä halutaan nyt ottaa matalammalla kynnyksellä kuin mitä THL ohjeistaa. Länsi-Pohjassa näyte otetaan nyt lieviäkin hengitystieoireita saaneilta henkilöiltä, jotka ovat joko olleet kontaktissa sairastuneen kanssa tai palanneet ulkomailta kahden viikon sisällä.

18.3. kello 21.04 Kemi selvittää kouluruokatarpeen etäopiskelujen aikana

Kemin kaupunki selvittää, kuinka paljon etäopetuksessa olevilla oppilailla on päivittäiseen kouluruokailuun. Oppilaiden vanhemmille on lähetetty kysely tarpeesta, jotta kouluille osataan tilata oikea määrä ruokaa. Opetusministeriön linjauksen mukaan kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää etäopetuksessa oleville kouluruokailua, vaan vastuu on huoltajilla.

18.3. kello 19.56 Terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset voivat ylittää rajan

Lapin rajavartioston mukaan rajan ylittävää välttämättöntää työmatkaliikennettä ja muuta välttämätöntä liikennettä ovat esimerkiksi terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaisten, terveysalan tutkijoiden ja vanhustenhuollon ammattihenkilöstön rajat ylittävä matkustaminen. Tällainen liikenne rajan ylitse on puolen yön jälkeen mahdollista kuudessa paikassa länsirajalla ja kuudessa paikassa pohjoisrajalla.

18.3. kello 19.47 Kansainvälinen lentoliikenne Lappiin keskeytyy

Rajanylitysliikenteen rajoittaminen vaikuttaa myös lentoliikenteessä. Keskiyöstä alkaen suljetaan Rovaniemen, Kittilän, Enontekiön ja Ivalon lentoasemat kansainväliseltä liikenteeltä.

18.3. kello 16.27 Länsirajaa ylittäessä ajokortti riittää pohjoismaalaisille, mutta passi on parempi kaikille

Huomisesta keskiyöstä lähtien kaikki vapaa-ajan liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajoilla on kielletty. Vain rahti- ja työmatkaliikenne on sallittua. Pohjoismaiden välillä vallitsee passivapaus, mutta nyt kaikille rajanylittäjille suositellaan passin tai henkilökortin pitämistä mukana,

– Ajokortti tai kelakorttikin riittää, kunhan henkilöllisyys pystytään todentamaan, mutta parempi on pitää matkustusasiakirjoja mukanaan, tarkentaa Virpiniemen merivartioston päällikkö Janne Isometsä vain pohjoismaalaisia koskevaa käytäntöä.

Työantajille suositellaan, että he tekevät työntekijöille todistuksen liikkumisen tarpeesta.

19.3. klo 14.05 Täsmennetty, että passivapaus on ainoastaan pohjoismaalaisilla.

18.3. kello 15.04 Koronaepäily sulki Outokummun henkilöstöravintolat Torniossa ja Kemissä

Outokummun henkilöstöravintolat omistavan Compass Groupin mukaan yhdellä Tornion henkilöstöravintolan työntekijällä epäillään koronavirusta. Henkilö on oleskellut ulkomailla ja sairastunut palattuaan. Varotoimenpiteenä henkilöstöravintolat Tornion tehtailla ja Kemin kaivoksella on suljettu kahdeksi viikoksi.

18.3. kello 14.24 Lapissa vältytty uusilta koronatartunnoilta

Lapissa ei ole todettu testeissä uusia koronavirustartuntoja, kerrotaan Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireistä. Koronavirustartuntoja on todettu Lapissa yhteensä viisi, joista kolme Lapin ja kaksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Testien analysoinnissa on ollut viiveitä, mutta nyt näytteistä saadaan tulokset jo alle vuorokaudessa.

18.3. kello 13.59 Tornion Näätsaaren koulun opettajan koronavirustestin tulos oli negatiivinen

Tornion Näätsaaren koulussa työskentelevän opettajan koronavirustesti on ollut negatiivinen. Näätsaaren koulu suljettiin viime viikon torstaina, koska yksi opettajista epäili altistuneensa koronavirustartunnalle lomamatkalla Itävallassa. Torniossa ehdittiin jo hämmästellä tuloksen viivästymistä.

18.3. kello 13.55 Finnair peruu Lapin lentoja jo huomisesta lähtien

Aiemmin Finnair ilmoitti supistavansa lentoja Lappiin huhtikuun alusta. Nyt esimerkiksi Kemin lennot on peruttu jo huomisesta torstaista alkaen.

18.3. kello 13.44 Vanhustenhoidossa etsitään sijaisia kaikin mahdollisin keinoin

Vanhusten palvelutaloissa ja hoivakodeissa käydään läpi sijaislistoja ja selvitetään eläköityneiden hoitajien, kesätyöntekijöiden ja alaa opiskelevien valmius tulla avuksi, jos tilanne pahenee. Rovaniemellä hoitajien lomia ei ole vielä peruttu, mutta se voi olla edessä. Hoitajat varautuvat ylitöihin ja tuplavuoroihin. Toistaiseksi tilanne on rauhallinen, mutta tunnelma huolestunut.

18.3. kello 13.13 Rovaniemellä on markkinat, vaikka kokoontuminen on kielletty

Rovaniemen torilla käydään kauppaa, vaikka Rovaniemen kevätmarkkinat peruttiin virallisesti useita päiviä sitten. Kaupunki joutuu nyt joudutaan vetämään rajaa sille, onko tori kokoontumispaikka vai kauppapaikka. Voimaan astunut valmiuslaki kieltää kaikki yli kymmenen hengen kokoontumiset sisällä ja ulkona.

18.3. kello 12.41 Visit Rovaniemi kehottaa ulkomaisia turisteja lähtemään pois

Rovaniemen matkailuyhtiön toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen neuvoo kaikkia Lapissa olevia ulkomaisia matkailijoita järjestämään pikaisesti lähtönsä pois Lapista. Rajojen sulkemiset ja lentovuorojen vähentämiset voivat hankaloittaa ulkomaalaisten turistien kotimatkan järjestämistä.

18.3. kello 12.39 Rovaniemi keskeyttää mm. kehitysvammaistoiminnan

Rovaniemellä keskeytetään kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus, kehitysvammaisten työtoiminta (myös avotyötoiminta), sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta (myös avotyötoiminta) ja kehitysvammaisten päivätoiminta 18.3. alkaen 13.4.2020 saakka.

18.3. klo 12.30 Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja: Valtion viiden miljardin tuki yrityksille ei välttämättä riitä

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki vaatii yrityksille enemmän taloudellista tukea koronavirusepidemian vaikutusten paikkaamiseksi. Suomen hallitus on päättänyt tukea yrityksiä viidellä miljardilla eurolla. Rautajoen mukaan se ei kuitenkaan riitä, varsinkin jos tilanne pahenee vielä nykyisestä.

18.3. kello 12.25 Suomen ja Ruotsin rajalla on hyvä varautua passin tai henkilökortin näyttämiseen torstaista lähtien

Tämän hetkisen tiedon mukaan viranomaiset suosittelevat rajaa ylittäville, että he pitävät huomisesta lähtien mukanaan matkustusasiakirjan eli passin tai henkilökortin, vaikka passivapaus periaatteessa onkin voimassa. Työmatkalaisille työnantajan olisi hyvä tehdä todistus liikkumisen tarpeesta. Torniossa rajanylityspaikoista on auki vain tullin edusta, muut kulkuväylät rajan yli suljetaan.

18.3. kello 12.07 Asiakkaat välttelevät irtomyyntituotteita – kaupat poistavat itsepalvelutiskejä

Monet kaupat ja ravintolat ovat tehostaneet hygieniatoimiaan koronatilanteen vuoksi. Kaupoissa itsepalvelupisteitä on poistettu käytöstä ja ravintoloissa on siirrytty pöytiintarjoiluun tai kotiinkuljetuksiin. Lisäksi kaupoissa paistopistetuotteita on ryhdytty pussittamaan valmiiksi. Osa myymälöistä on jo poistanut makeiset ja suolakurkut irtomyynnistä, osassa sitä harkitaan. Ostoskärryt ja -korit desinfioidaan monta kertaa päivässä.

18.3. kello 10.47 Joukkoliikenteeseen on odotettavissa muutoksia

Lapin ELY-keskus kehoittaa ihmisiä tarkistamaan joukkoliikenteen aikataulut liikennöitsijöiltä, sillä niihin on voinut tulla muutoksia. ELY-keskuksen järjestämä kuntien välinen linja-autoliikenne pyritään järjestämään normaalisti. Koululaisliikenteessä olevia vuoroja lakkautetaan ja niistä tiedottavat kunnat. Lentokenttäliikenteeseen on odotettavissa myös muutoksia.

18.3. kello 10.03 Metsähallitus sulkee retkikohteiden tuvat ja peruu varaukset toukokuun loppuun saakka

Metsähallitus peruu vuokratupien varaukset ensi lauantaista lähtien koko kevätsesongiksi eli toukokuun loppuun saakka. Ne tuvan varanneet retkeilijät, jotka ovat jo maastossa käyttävät tupaa varauksen ajan. Peruminen koskee kansallispuistoissa, muilla suojelualueilla ja erämaa-alueilla olevia tupia, kotia ja kammeja, mutta ei autiotupia.

18.3. kello 10.00 Tervolan johtava lääkäri ymmärtää, että kotikaranteenin noudattaminen voi tuottaa vaikeuksia ikäihmiselle

Useille ikäihmisille tuottaa vaikeuksia noudattaa hallituksen linjausta yli 70- vuotiaiden kotona pysyttelemisestä. Hallituksen antaman toimintaohjeen mukaan ikäihmisten tulisi vältellä väkijoukkoja ja julkisia paikkoja sekä pysyä mahdollisuuksien mukaan erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Tervolan johtava lääkäri Heli Hyrkäs ymmärtää, että arjen rutiinien muuttuminen voi olla ikäihmiselle vaikea tilanne. Hän kuitenkin tähdentää, että linjauksen noudattaminen on erittäin tärkeää.

18.3. kello 9.42 Suurteollisuudessa pyritään minimoimaan lähikontaktit

Meri-Lapin suurteollisuudessa koronavirukseen varaudutaan pyrkimällä minimoimaan lähikontaktit. Esimerkiksi Stora Ensolla yhteiskäytössä olevia tiloja on suljettu ja ruokaileminen yhteisruokalassa on kielletty. Metsä Groupilla on kiinnitetty erityistä huomiota vuoronvaihtoihin. Lue lisää täältä.

18.3. kello 7.04 Jukolan viestin järjestelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan

Napapiiri-Jukolan työvaliokunta päätti tiistai-iltana, että Rovaniemellä kesäkuussa pidettävän suunnistuksen suurviestin järjestelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan. Jukolan johtoryhmä tekee päätöksen tapahtuman järjestämisestä viimeistään 17.4.

17.3. kello 18.50 Ruotsin ja Norjan pohjoisissa lääneissä jo kymmeniä tartuntoja

Lapin lähialueilla on tullut ilmi yhteensä jo kymmeniä koronavirustartuntoja. Ruotsin rajan takana Norrbottenissa tiedossa on nyt kymmenen tartuntaa, Norjan puolella Tromssan ja Finnmarkin läänissä yhteensä 24 tartuntaa. Myös Venäjän puolella on varmistettu koronavirustartunta, kertoo verkkolehti The Independent Barents Observer. Lue aiheesta lisää täältä.

17.3. klo 18.45 Torniolaiset eivät mene Haaparannalle kouluun enää keskiviikkona

Tornion kaupunki päätti tiistaina iltapäivällä, että Haaparannan kielikoulua käyvät torniolaiset eivät enää mene Ruotsin puolelle kouluun. Ruotsi ei ole vielä tehnyt päätöstä peruskoulujen siirtymisestä etäopetukseen.

17.3. kello 16.38 Rajatarkastukset voimaan, kansainväliset lennot Lappiin tauolle

Suomi palauttaa sisärajatarkastukset Ruotsin vastaiselle EU-sisärajalle. Rajaliikenne rajataan koskemaan vain tavaraliikennettä, välttämätöntä työmatkaliikennettä ja Suomen kansalaisten ja maassa vakituisesti oleskelevien paluumatkoja kotimaahan.

Rajan saa torstaista 19. maaliskuuta keskiyöstä alkaen ylittää vain määritellyiltä virallisilta rajanylityspaikoilta. Lisäksi kansainvälinen lentoliikenne Lapissa keskeytetään. Lue tarkemmin täältä.

17.03. klo 16:26 Kirjastot ovat kiinni tästä aamusta lähtien pääsiäissunnuntaita seuraavan maanantaihin asti, koko Lapissa ja koko maassa.

Valtioneuvoston linjauksen mukaan kirjastot pidetään suljettuna 13.4. asti, jos koronatilanne ei merkittävästi muutu siihen mennessä. Kirjastojen sulkemisella pyritään vähentämään koronaviruksen leviämistä.

Lainakirjojen palautus ei kaikissa kunnissa onnistu kirjastojen ollessa kiinni. Esimerkiksi Rovaniemellä eräpäiviä jatketaan toukokuun neljänteen päivään asti. Kirjastojen sivuilta saa asiasta lisätietoja.

17.3. klo 16:14 Tässä on nyt leivästä kysymys, sanoo Lapin yrittäjien toimitusjohtaja – puheluita tulvii hätääntyneiltä lappilaisyrittäjiltä

Koronaviruksen vaikutukset kohdistuvat kovalla voimalla pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Koronavirustilanne vaikuttaa eniten Lapin palvelualaan, joka on riippuvainen asiakkaista. Suuri osa Lapin pienyrityksistä on keskittynyt matkailu- ja palvelualaan. Lapin Yrittäjien toimistoon on tulvinut viime perjantaista useita yhteydenottoja, kertoo toimitusjohtaja Pirkka Salo. Lapin yrittäjät (siirryt toiseen palveluun) yrittävät neuvoa jäseniään parhaansa mukaan ja luoda ratkaisuja, jotta yritykset selviäisivät vaikeasta tilanteesta mahdollisimman vähäisin vaurioin.

17.3. klo 15.11 Haaparannalla koulua käyviä torniolaisia ohjeistettu – Ruotsi ei ole ilmoittanut peruskoulujen sulkemisesta

Tornion kaupungin saamien tietojen mukaan Haaparannan kielikoulu pysyy auki ainakin vielä huomenna keskiviikkona. Kielikoulua käy yli sata torniolaista ala- ja yläkoululaista. Torniolaisia koululaisia on ohjeistettu ottamaan koulusta kotiin etäopetuksessa tarvittavat materiaalit ja välineet. Koulukuljetukset Suomesta Haaparannalle lopetetaan, koska Suomen koulut ovat kiinni. Ruotsissa hallitus on tänään suositellut, että lukiolaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat siirtyvät etäopetukseen huomenna.

17.3. klo 15.09 Kemi järjestää kauppa-apua ikäihmisille

Kemin kaupunki järjestää ikäihmisille kauppa-apua valmiuslain astuttua voimaan. Yli 70-vuotiaat kaupunkilaiset voivat tiedustella apua keskiviikosta lähtien numerosta 016-259 552. Järjestely otetaan käyttöön, koska ikäihmiset velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

17.3. klo 14.30 Lapin kauppoihin alkaa tulla riskiryhmäläisille omia ostostunteja

Ainakin Torniossa ja Rovaniemellä ensimmäiset kaupat ovat ilmoittaneet ottavansa käyttöön vain koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville tarkoitetut aukioloajat aamuisin. Myymälät vetoavat muihin asiakkaisiin, että ensimmäinen aukiolotunti rauhoitettaisiin riskiryhmäläisille.

17.3. kello 12.33 Viisi koronavirustartuntaa Lapissa

Lapissa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan todettu tähän mennessä viisi koronavirustartuntaa. Sairastuneiden määrä voi olla kuitenkin tätä suurempi, sillä kaikkia epäiltyjä tartuntoja ei enää testata.

17.3. kello 7.55 Rovaniemi: Vältä terveyskeskuksen turhaa kuormittamista

Rovaniemen kaupungin terveyskeskus kehottaa kaupunkilaisia olemaan yhteydessä päivystykseen ainoastaan päivystyksellistä hoitoa vaativissa asioissa. Tämä siksi, että päivystyksessä kyetään huolehtimaan välitöntä hoitoa tarvitsevista.

Terveysasemilta ei toistaiseksi anneta kiireettömiä aikoja, koska kaikki aika varataan kiireellisten asioiden hoitoon.

16.3. kello 18.17 Epidemia Lapissa väistämätön, mutta vaikea ennustaa

Lapin sairaanhoitopiirien valmius vastata koronavirusepidemiaan on hyvä. Sairaanhoitopiirien mukaan tehohoitopaikkoja on riittävästi ja niitä voidaan lisätä. Infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan epidemia on Lapissakin väistämätön, mutta sen alkamista on vaikea ennustaa: se voi olla täällä viikon tai kuukauden päästä.

16.3. kello 17.30 Pohjoiseen mökille koronavirusta pakoon?

Utsjoen kunnanlääkäri huolestui niin sanotun eristäytymisturismin mahdollisuudesta. Suomen pohjoisimmassa kunnassa on noin 1 200 asukasta ja sen terveydenhuollon kapasiteetti on laskettu tämän asukasmäärän mukaan. Kunnilla ei ole kapasiteettia hoitaa mökkeilijöitä, mikäli he sairastuvat.

16.3. kello 16.32 Sampon risteilykausi ohi, Finnair karsii Lapin lentoja

Koronavirus vaikuttaa Lapin matkailuyritysten toimintaan, vaikka rajat ulkomaille ovatkin toistaiseksi pysyneet auki. Esimerkiksi matkailujäänmurtaja Sampon kausi päättyi kuukautta aiottua aiemmin. Finnair puolestaan on karsinut Lapin lentoja kovalla kädellä: huhtikuusta lähtien säännöllisiä reittilentoja lennetään ainoastaan Rovaniemelle.

16.3. kello 15.39: Koronavirukseen sairastuneen jätteet kerättävä erikseen

Lapin jätehuoltokuntayhtymä Lapeco ohjeistaa asiakkaitaan keräämään koronavirukseen sairastuneen henkilön jätteet erikseen ja tyhjentämään sairastuneen roskakorit päivittäin polttokelpoisen jätteen astiaan. Lisäksi nenäliinat ja lautasliinat neuvotaan lajittelemaan polttokelpoisiin jätteisiin, ei biojätteisiin.

16.3. kello 15.18 Hiihtokeskusten ohjeistus tiukentui – laseja ei lainata, hissiin vain tutun kanssa

Suomen hiihtokeskusyhdistys toivoo, että esimerkiksi hisseihin menevät kerrallaan vain saman perheen jäsenet tai saman seurueen jäsenet. Suomen hiihtokeskusyhdistyksen suosituksen mukaan laskettelulaseja ei vuokrata maanantaista lähtien asiakkaille. Vuokraamon kypärät ja sauvat käsitellään desinfiointiaineella käytön jälkeen.

Asiakaspaikkojen määrää rinneravintoloissa vähennetään tarvittaessa ja linjastoruokailut pyritään minimoimaan. Skibusseihin kerralla otettavien asiakkaiden määrää vähennetään.

Hiihtokeskusyhdistys kehottaa ihmisiä pysymään pois rinteistä, jos vointi on huono.

16.3. kello 14.57 Lapin yliopisto keskeyttää lähiopetuksen

Lapin yliopisto keskeyttää lähiopetuksen toistaiseksi. Opetus- ja tutkimushenkilöstön siirtyy etätoimintaan aluksi ajalle 17.–22.3. Muulle henkilöstölle suositellaan etätyötä työtehtävien niin salliessa.

Käytännössä opetus ja ohjaus, tutkimus, kokoukset ja seminaarit järjestetään mahdollisimman laajamittaisesti verkkoympäristössä.

16.3. klo 14.50 Kemin lukio, peruskoulun yläluokat ja 5.–6. -luokat etäopetukseen

Kemissä lukiolaiset, peruskoulun yläluokkien ja 5.–6. -luokkien oppilaat siirtyvät etäopetukseen tiistaista 17.3. alkaen. Kaupunginhallitus päätti järjestelystä maanantaina iltapäivällä.

Peruskoulujen vuosiluokilla 1-4 järjestetään opetusta kouluilla erityisiä suojaamistoimia noudattaen. Oppilaiden vanhemmilla on oikeus ottaa lapsensa kotiopetukseen niin halutessaan, jolloin opetus toteutetaan etänä.

Varhaiskasvatus- ja esiopetuspalvelut jatkuvat erityisiä suojaamistoimia noudattaen. Perheet tekevät ratkaisun siitä, käyttävätkö he kyseisiä palveluita.

16.3. klo 14.40 Salla peruu kiireettömiä vastaanottoaikoja

Sallan kunta peruu kiirettömät vastanottoajat (siirryt toiseen palveluun) tältä viikolta. Perumisista ilmoitetaan asiakkaille, ja ne koskevat kaikkia kiireettömiä hoitajien, lääkärien, hammaslääkärien ja fysioterapeuttien vastaanottoaikoja. Kunta on myös sulkenut toimintakeskuksen toistaiseksi. Se myös rajoittaa vierailuja monissa sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköissä tästä päivästä alkaen.

16.3. klo 13.19 Kolari siirtyy etäkokokouksiin

Kolarissa kunnan luottamuselinten kokoukset pyritään jatkossa järjestämään etäyhteyksin. Lisäksi kunnassa varaudutaan (siirryt toiseen palveluun) (Kolarin kunta) epidemiaan järjestämällä karanteenitilat THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Kunnassa on myös neuvottu henkilökuntaa siirtmään etätöihin, peruttu ikäihmisille tarkoitettuja ryhmätapaamisia ja kiristetty sosiaali- ja terveydenhuollon vierailuohjeita.

16.3. klo 11.38 Pello suosittelee lasten pitämistä kotona

Pellon kunta suosittelee päiväkotilasten ja koululaisten pitämistä kotona, jos heillä on lieviäkään flunssaoireita. Lasten pitämistä pois hoidosta ja koulusta suositellaan myös siinä tapauksessa, että toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona etätöissä. Kunta suosittelee asukkailleen jäämistä etätöihin, jos se vain suinkin on mahdollista.

16.3. klo 11.21: Länsi-Pohjassa todetut tapaukset ulkopaikkakuntalaisilla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan sairaanhoitopiirin alueella todetut koronavirustartunnat ovat henkilöillä, jotka eivät asu sairaanhoitopiirin alueella. Taskilan mukaan kyseiset henkilöt ovat poistuneet alueelta. Paikallisessa väestössä ei vielä ole todettu tartuntoja, mutta Taskilan mukaan sairaanhoitopiirissä on varauduttu tilanteen muuttumiseen.

13.3. Sodankylä avasi koronaviruspuhelimen

Sodankylä on avannut oman koronaneuvontanumeron (siirryt toiseen palveluun) (Sodankylän kunta) kuntalaisille, jotka epäilevät itsellään tai omaisellaan koronavirustartuntaa ja saavat voimakkaita hengitystieoireita tai oireilevat muuten voimakkaasti. Neuvontaa saa joka päivä kello 8-21 numerossa 040 128 5295.

Virusepäilyistä soitto ensin päivystysnumeroon

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri (siirryt toiseen palveluun) ja Mehiläinen Länsi-Pohja Oy ovat perustaneet erillisen koronaviruspuhelimen. Ihmisiä, jotka epäilevät saaneensa tartunnan, neuvotaan soittamaan numeroon 040 825 1072, joka vastaa ympäri vuorokauden.

Lapin sairaanhoitopiirissä neuvotaan asiakkaita soittamaan aina ensin alueensa terveyskeskuspäivystykseen. Lista terveyskeskusten päivystysyhteystiedoista löytyy muun muassa LSPH:n internetsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Koronavirusepäilyn edellytyksenä on, että on kahden viikon sisällä matkustanut epidemiariskialueilla (siirryt toiseen palveluun) (THL) tai ollut lähikontaktissa henkilön kanssa, jolla on laboratoriovarmistettu koronavirustartunta. Tietoa viruksesta (siirryt toiseen palveluun) saa myös THL:n sivuilta.

Virusta koskevia kysymyksiä varten on perustettu myös valtakunnallinen palvelunumero 0295 535 535.

17.3. kello 9.19 Täsmennetty sanamuotoja epidemiatilanteen kohdalla.

18.3. kello 18.11 Korjattu Mehiläinen Länsi-Pohjan koronaviruspuhelimen numero.