1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kehysriihi

Ylen tietojen mukaan yritysten saama lisäraha nousemassa liki miljardiin – kehysneuvottelut päättyneet tältä päivältä

Kehysriihen aluksi Suomen Pankki ennusti talouden supistumista jopa 13 prosentilla.

Kehysriihi
Hallitus säätytalolla
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontui tiistaina kehysriihineuvotteluihin Säätytaloon.Laura Kotila / Valtioneuvoston Kanslia
  • Kehysriihineuvottelut tältä päivältä ovat päättyneet.
  • Neuvotteluiden aluksi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn esitteli laskelmia, joiden mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 5-13 prosenttia.
  • Neuvottelut jatkuvat huomenna.

Hallitus harkitsee lisäävänsä huhtikuun lisäbudjetissa yritysten erilaisiin rahoitustarpeisiin liki miljardi euroa. Summa on tarkentunut iltapäivän aikana. Ylen tiedon mukaan tuki jaettaisiin useampaa eri kautta. Mukana ovat yritysten tuet ja muun muassa valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin pääomasijoitukset yrityksiin.

Rahoitusta on aiemmin ohjattu niin Business Finlandin kuin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskustenkin (ELY-keskukset) kautta. Todennäköisesti uudessa lisäbudjetissa ovat nämäkin rahoituskanavat edelleen käytössä. Myös muita tukimuotoja käytetään.

Rahasummat olivat ainakin maaliskuun lisäbudjetissa avustuksia, joita ei yrityksiltä yleensä peritä takaisin.

Aiemmassa, maaliskuun lisäbudjetissa yritysten tukiin annettiin myöntämisvaltuuksia eduskunnan muutosten jälkeen noin yhden miljardin euron verran. Tuolloin lisäbudjetin määrärahat kaikkiin menoihin olivat yhteensä noin 1,1 miljardia euroa.

Suunnitteilla on myös uusi lisäbudjettiesitys toukokuulle.

Ylen tietojen mukaan hallitus suunnittelee kehysriihessä yritysten tukemisen lisäksi uutta kriisipakettia sekä kunnille että Kansaneläkelaitokselle (Kela), mutta sen sisällöstä ei ole vielä tarkempia tietoja.

STT:n tietojen mukaan ravitsemisliikkeille valmistellaan erillistä helpotusta, jolla valtion sulkupäätöksen myötä tulevia taloudellisia menetyksiä korvattaisiin.

Kompensaatiosta arvellaan aiheutuvan valtiolle satojen miljoonien euron kustannukset. Ylen tiedon mukaan ravintoloiden kompensaatiota ei ole laskettu mukaan vajaan miljardin euron yritysten kriisipakettiin.

Suomen Pankin karut madonluvut aloittivat kriisiriihen

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 5-13 prosenttia. Rehn esitteli Suomen Pankin tekemiä laskelmia (siirryt toiseen palveluun) kehysriihineuvottelujen alkajaisiksi.

Talouden kohtalaisen nopeakin toipuminen on Rehnin mukaan yhä mahdollinen, jos rajoitustoimia ei tarvitse pitää pitkään voimassa ja jos kyetään välttämään yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys. Riski pitempiaikaisista vaurioista on silti kasvanut.

Laskelmien leveä haarukka kuvaa sitä, kuinka iso merkitys on epidemian kestolla. Suomen Pankin laskelmat on tehty kuvaamaan kahta vaihtoehtoista koronastrategiaa. Laskelmiin liittyy tässä vaiheessa runsaasti epävarmuutta.

Ensimmäisen laskelman mukaan viruksen leviäminen tukahdutetaan nopeasti tiukoilla rajoitustoimilla, jotka ovat voimassa 15.5 asti. Samalla terveydenhuollon kapasiteettia lisätään merkittävästi taudin testaamiseen, tartuntaketjujen jäljittämiseen ja tartuntatapausten eristämiseeni.

Laskelmassa huomioon otetut vastatoimet olisivat tämänhetkistä tiukemmat. Tässä skenaariossa bruttokansantuote supistuisi kuluvan vuoden aikana hieman yli 5 prosenttia.

Syksyyn asti jatkuvat rajoitustoimet tulisivat kalliiksi

Karumman lopputuloksen antava laskelma on tehty sen pohjalta, että epidemian rajoitustoimet rajataan vain välttämättömiin viruksen leviämisen hidastamiseksi niin, ettei sairaanhoidon kapasiteetti ylittyisi. Rajoitustoimia jouduttaisiin jatkamaan tässä skenaariossa aina syyskuun lopulle asti.

Suomen Pankin mukaan laskelman rajoitustoimet vastaavat tällä hetkellä voimassa olevia. Tässä skenaariossa bruttokansantuote supistuisi kuluvan vuoden aikana hieman yli 13 prosenttia.

Suomen Pankin mukaan terveydenhuollon lisäpanostuksilla olisi nyt hyvin suuret hyödyt myös kansantalouden kannalta, mikäli näin voitaisiin nopeuttaa epidemian saamista hallintaan ja aikaistaa rajoitteiden purkamista.

Suomen Pankin sivuilla julkaistussa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) huomautetaan, että vaikka nykyistä tiukemmat toimet koronan tukahduttamiseksi näyttäytyvät selvästi vähemmän vahingollisina kansantaloudelle, niiden toteuttaminen todellisuudessa voi olla haastavaa. Lisäksi välittömät kustannukset terveydenhuollolle väestön laajamittaisen testaamisen ja tartuntaketjujen jäljittämisen onnistumiseksi lienevät suuria.

Lue lisää:

Hallitus neuvottelee lisäbudjetista koronakriisin varjossa – Kulmuni varoitti velkaantumisesta: "Valtio ottaa nyt raskaasti iskua vastaan"

Katso lista hallituksen avusta yrittäjille ja yksityishenkilöille: Pikavippien suoramarkkinointikielto, perintäkulujen suitsimista, lyhennysvapaita kuukausia...

Lue seuraavaksi