Kainuussa 30 koronatartuntaa, jotka liittyvät samaan kokoontumiseen – hiihtotapahtuma oli peruttu, ihmiset tulivat silti

Kaikki Kainuun tunnistetut koronatartunnat liittyvät tällä hetkellä ilmeisesti samaan kokoontumiseen.

Kainuussa on todettu 30 varmistettua koronavirustartuntaa. Arkistokuva. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kainuussa on ilmennyt tiistaihin mennessä 30 koronatartuntaa. Tartunnat on todettu laboratoriotesteissä ja lääkärin tekemän oirearvion perusteella.

THLn palvelussa on edelleen viive, siksi todellinen tartuntojen ja testausten määrä Kainuussa on suurempi kuin THL:n ilmoittama määrä (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat).

Kaikki tartunnat liittyvät Vuokatissa tapahtuneeseen vapaamuotoiseen kokoontumiseen. Vuokatti-hiihto piti järjestää 14.3., mutta se peruttiin kahta päivää aiemmin. Osa ihmisistä kokoontui kuitenkin Vuokatissa.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari korostaa, etteivät tartunnat liity suoraan Vuokatti-hiihtoon, vaan ihmisten omaehtoiseen kokoontumiseen alueella.

Kaikki Kainuun 30 todettua sairastunutta eivät ole saaneet tartuntaa Vuokatista, vaan joukossa on myös jatkotartuntoja.

Tartuntoja on ilmennyt Kainuussa nopeasti, sillä vielä toissa viikolla maakunnassa ei ollut tiedossa lainkaan koronavirustapauksia. Asiantuntijoiden mukaan tämä saattoi johtua muun muassa Kainuun maakunnan pienestä asukasluvusta ja siitä, että ihmiset eivät asu niin tiheästi kuin muualla Suomessa. Vielä tiistaina aamun lukemat kertoivat, että Kainuussa on 12 laboratoriotesteissä todettua koronavirustartuntaa.

Koronatuloksissa viivettä tietoliikenneongelmien takia

Laboratorio ilmoittaa tulokset suoraan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. THL ilmoittaa positiiviset laboratoriotulokset omilla kanavillaan (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Kainuun sote tiedotti kuitenkin tartunnoista itse, vaikka aiemmin kuntayhtymästä on kerrottu, että tartuntamääristä kerrotaan vain Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Koukkarin mukaan kyse on tietoliikenneongelmista. Viime viikonlopun aikana THL:n tietojen mukaan laboratoriotulokset eivät olleet siirtyneet heidän karttapalveluunsa. Koukkarin mukaan Kainuussa on tähän mennessä tehty noin 250 testiä.

– Jostain syytä emme ole saaneet viime ja tämän alkuviikon aikana tartuntatautilmoituksia menemään läpi.

Viivettä on edelleen ja pääsiäisenä sitä tulee Koukkarin arvioiden mukaan lisää.

– Oletan, että olemme sairastuneiden suhteen edelleen kaksinumeroisissa luvuissa.

Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lisäys 7.4.2020 klo 19.18: Juttuun lisätty tieto, että kaikki Kainuun 30 todettua sairastunutta eivät ole saaneet tartuntaa Vuokatista, vaan joukossa on myös jatkotartuntoja.

Korjattu 7.4.2020 klo 16.24: Kainuun 30 tartuntaa on todettu testeillä ja lääkärin tekemän oirearvion perusteella, ei pelkillä laboratoriotesteillä, niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.