1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholinkulutus

Alkoholin myynti kasvoi vain Savo-Karjalassa viime vuonna – selvää syytä mahdoton sanoa

Maakuntakohtaisiin tilastoihin vaikuttaa muun muassa matkailu.

alkoholinkulutus
Joensuun Sokoksen S-Marketiissa, Joensuu Sokos S-Market
Olutpakkauksia kaupassa. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Alkoholin myynti lisääntyi viime vuonna koko maassa vain Savo-Karjalassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastojen mukaan myynti nousi Pohjois-Savossa kaksi prosenttia ja Pohjois-Karjalassa 1,6 prosenttia.

THL:n mukaan alkoholin myynnin kasvulle Savo-Karjalassa on vaikea sanoa selvää yksittäistä syytä. Maakuntakohtaisiin tilastoihin vaikuttaa muun muassa matkailu.

Myyntilukujen perusteella ei voida sanoa, että kasvu olisi todellista Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vakituisten asukkaiden alkoholin kulutusta.

THL:n erityisasiantuntija Marke Jääskeläisen mukaan alkoholin myynnin pienet kasvuluvut alueella voivat olla satunnaista vaihtelua.

Pohjois-Savossa alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna 8,7 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti. Pohjois-Karjalassa luku oli 7,8 litraa.

Suomalaisille maistuu olut

Koko maassa alkoholin kokonaiskulutus oli viime vuonna tasan kymmenen litraa ja kulutus väheni noin neljä prosenttia edellisvuodesta.

Alkoholijuomien virallisesti tilastoitu kulutus eli myynti kotimaassa oli vuonna 2019 noin 8,2 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti.

Virallisen kulutustilaston ulkopuolelle jäävä alkoholin kulutus oli noin 1,8 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti. Kyseinen luku koostuu lähinnä matkustajatuonnista.

Alkoholin myynti väheni ruokakaupoissa, Alkoissa ja ravintoloissa

Alkoholijuomien myynti väheni viime vuonna kotimaassa 2,4 prosenttia edellisvuodesta. Ruokakaupoissa ja Alkoissa myynti väheni 2,6 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 1,8 prosenttia.

Kaikista alkoholijuomista suomalaiset juovat eniten olutta.

Lue seuraavaksi