Kajaanin AMK:n avoimet opinnot ilmaiseksi koronakriisin takia lomautetuille tai työttömäksi joutuneille

Maksuttomuus koskee kaikkea ammattikorkeakoulun avointa tarjontaa.

korkeakoulut
Ikkuna jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun logo
Kajaanin ammattikorkeakoulussa suoritetaan Avoimia AMK-opintoja noin 12 000 opintopistettä vuosittain. Arkistokuva.Kimmo HIltunen / Yle

Koronakriisin takia lomautetuksi tai työttömäksi joutuneet voivat nyt opiskella Kajaanin ammattikorkeakoulun Avoimen AMK:n opintoja (siirryt toiseen palveluun) maksutta. Rehtori Matti Sarénin mukaan koulu haluaa näin tukea niitä, joilla ei ole juuri nyt töitä.

– Haluamme kutsua ihmiset talkoisiin nyt, kun olemme kotona. Nostetaan osaamistasoa ja tuodaan uudet taidot osaksi arkea, kun koronakriisi on ohi.

Maksuttomuus koskee yksittäisten opintojaksojen uusia ilmoittautumisia 1.4.–31.12.2020 sekä syksyllä 2020 alkavia polku- ja väyläopintoja. Niissä opiskeluoikeus ulottuu 31.7.2021 saakka. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee esittää todistus lomautuksesta tai työttömyydestä.

Sarén pitää polku- ja väyläopintoja hyvänä keinona edetä toisen asteen tutkinnosta korkeakoulututkintoon.

– Esimerkiksi toisen asteen lähihoitajatutkinnon suorittanut voi käydä polkuopintoja ja jatkaa ammattikorkeakoulussa terveyden- tai sairaanhoitajaksi.

Kajaanin ammattikorkeakoulun Avoimen AMK:n opintoja suoritetaan vuosittain noin 12 000 opintopistettä. Osa opinnoista voidaan tehdä hyvin pitkälle yksin ja osassa käytetään digitaalisia menetelmiä kuten etäyhteyksiä. Silloin opiskelijat voivat osallistua esimerkiksi luennolle tai tehdä tehtäviä, joita käydään läpi ryhmän ja opettajan kanssa.

– Lomautetuksi tai työttömäksi joutuneille tämä on nyt ilmaista, mutta kustannus ei ole kovin suuri muillekaan. Maksu on 12 euroa per opintopiste, joten kaikki muutkin voivat käyttää Avoimen AMK:n opintoja hyväkseen, Sarén sanoo.

Sarén pitää hyvänä sitä, että väliaikainen lakimuutos työttömyysturvalakiin poisti myös huolen toimeentulosta lomautuksen tai työttömyyden aikana. Nyt työn ohessa opiskelleet voivat jatkaa opintoja menettämättä työttömyysturvaa.

– On hienoa, että ihmiset voivat opiskella ilman pelkoa etuuksien menettämisestä. En pitäisi sitä pahana, jos osaamisen ylläpitämistä ja kehittämistä käsiteltäisi myös jatkossa näin. Se on päättäjien asia, kuinka tämä jatkuu koronakriisin ulkopuolella.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus