Sotaveteraanit jäävät pois voitonpäivän juhlista Venäjällä – Kremlissä harkitaan paraatin siirtämistä

Koronan leviäminen ei ole lopettanut Venäjän sotaharjoituksia Itämerellä.

Venäjä
Veteraaneja viimevuoden Voitonpäivän juhlissa Moskovassa.
Sotaveteraaneja 2019 voitonpäivän juhlissa Punaisella torilla Moskovassa .Alexey Nikolsky / EPA

Toisen maailmansodan, venäläisittäin Suuren isänmaallisen sodan veteraanit joutuvat jäämään pois voitonpäivän paraatista, mikäli se järjestetään perinteiseen tapaan 9. toukokuuta. Näin sanoi Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov.

Veteraanit ovat varsin iäkkäitä ja kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Riskiryhmäksi katsotaan Venäjällä yli 65-vuotiaat. Voitonjuhlien järjestelykomitea oli esittänyt (siirryt toiseen palveluun) uutissivusto Meduzan mukaan, ettei veteraaneja tällä kertaa kutsuttaisi.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä Saksan antautumiseen, ja siksi voitonpäivän juhlista on suunniteltu Venäjällä normaalia näyttävämpiä. Veteraanit ovat olleet paraatin katsomossa kunniapaikalla.

Venäjälläkin riehuvan koronapandemian vuoksi voitonpäivän juhlien toteutuminen toukokuussa on kyseenalaista. On puhuttu juhlien siirtämisestä syksyyn. Peskov sanoi tiistaina, että eri vaihtoehtoja harkitaan, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

Toistaiseksi paraatia harjoitellaan tavalliseen tapaan, ja harjoituksiin Moskovan lähellä on brittilehti Guardianin mukaan osallistunut kerralla tuhansia sotilaita (siirryt toiseen palveluun) tiiviissä osastoissa. Tämän on epäilty helpottavan koronan leviämistä – samaan aikaan kun moskovalaisia vaaditaan sakon uhalla pysymään kodeissaan.

Venäjän puolustusministeriö on tähän saakka kieltäytynyt peruuttamasta paraatia sen paremmin Moskovassa kuin missään muussakaan kaupungissa.

Sotaharjoitukset pyörivät Itämerellä

Koronapandemia ei näytä vaikuttaneen myöskään Venäjän asevoimien harjoitteluun, ainakaan uutistoimisto TASSin mukaan. Viimeksi tänään tiistaina alkoi Kaliningradiin tukeutuvan Itämeren laivaston harjoitus, johon osallistuu 20 alusta.

Itämerellä on tarkoitus harjoitella muun muassa ohjus- ja tykistöammuntoja.

Itämerellä on parin viikon mittaan ollut muitakin Venäjän laivaston harjoituksia, ja Kaliningradin alueella maasotaharjoituksia, joissa on harjoiteltu myös Iskander-ohjusten käyttöä.

– Ihan normaalin koulutusrytminsä mukaan he siellä harjoittelevat. Koronapandemia ei ole vaikuttanut mitenkään, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja, komentaja Ville Vänskä.

Muut valtiot ovat sen sijaan harjoituksiaan peruneet. Ruotsi siirsi pääsotaharjoituksensa Aurora 20:n tuonnemmaksi. Harjoitus oli suunniteltu toukokuun loppupuolelle ja kesäkuun alkuun, ja siihen piti osallistua joukkoja myös Suomesta.

Suomi on perunut osallistumisen muutamaan kansainväliseen harjoitukseen. Myös huhtikuun kertausharjoitukset jätetään pitämättä. Merivoimilla pitäisi olla sotaharjoitus touko-kesäkuun vaihteessa, mutta ainakaan toistaiseksi sitä ei ole peruttu.

Lähteet: TASS

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus