Koronavirus voi aiheuttaa odottavalle äidille hengitysvaikeuksia – Naistenklinikalle perustetaan osasto ennenaikaisia synnytyksiä varten

HUS arvioi koronapotilaiden synnytysten lisääntyvän Suomessa lähikuukausina huomattavasti.

Kiinan Wuhanissa syntyi useita lapsia koronapandemian aikana. Kuva on maaliskuun alusta. Myös Suomessa hoitajat käyttävät suojavarusteita synnyttävien koronapotilaiden ja heidän vastasyntyneidensä hoidossa. Kuva: Yuan Zheng / EPA

Ensimmäinen koronapotilaan synnytys on Uudellamaalla jo tapahtunut, kertoo HUS:n Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

– En kommentoi tapauksia yksityisyyden suojan vuoksi, mutta itse synnytykseen tai syntymään infektio ei vaikuttanut välittömästä, kertoo toimialajohtaja Heinonen.

HUS ennustaa koronasynnytysten lisääntyvän lähikuukausina Suomessa merkittävästi. Näin on tapahtunut ainakin muualla pandemian pahoin riepottelemissa maissa.

– Kokemus Espanjasta, Italiasta ja Yhdysvalloista on, että huomattava osa synnyttäjistä on koronapositiivisia. Se voi olla jopa viidennes, jos tämä hallitsemattomasti etenee, kertoo Heinonen.

Toimialajohtaja: Naistenklinikan koronaosasto on käytössä viimeistään pääsiäisenä

Uudenmaan sairaanhoitopiirissä asiaan varaudutaan perustamalla koronapotilaille pääsiäiseen mennessä Naistenklinikalle oma 15-paikkainen synnytysosasto. Siellä hoidetaan koronapositiivisia äitejä, jotka joutuvat synnyttämään ennenaikaisesti.

– Jos infektio vaikeutuu ja näyttää siltä, että vaaditaan hengitystukea niin silloin pitää valmistautua siihen, että lapsi synnytetään, vaikka se olisi ennenaikainen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että synnyttäjille, joiden arvioidaan tarvitsevan lisähappea tai hengityskonehoitoa, tehdään ennenaikaisesti sektiosynnytys.

Naistenklinikka on toimialajohtaja Heinosen mukaan ainoa oikea paikka erityisosastolle, koska siellä työskentelevillä on kokemusta ennenaikaisista syntymistä ja keskoshoidosta.

Koronapotilaita otetaan vastaan kaikissa synnytyssairaaloissa

Lievemmistä oireista kärsivät koronapotilaat synnyttävät täysiaikaisesti eristyksissä yhden hengen huoneissa. Heitä otetaan vastaan synnyttämään kaikissa HUSin synnytyssairaaloissa.

– Useimmiten on kaiketi viisainta, että annetaan infektion hoitua itsekseen ja synnytys käynnistyy sitten kun on käynnistyäkseen ellei tilanne edellytä keuhkokuumeen tai muun syyn takia hoitoa osastolla.

Hengitystieinfektio-oireista kärsivät äidit ohjataan Heinosen mukaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä. Äitien olisi tärkeää kertoa sairaalaan oireistaan hyvissä ajoin.

– Jos on yskää, nuhaa tai kuumetta, toivomme tietoa siitä etukäteen, että osaamme suojata osastolla henkilökuntaa sekä muita synnyttäjiä ja vastasyntyneitä.

Koronavirus ei näyttäisi aiheuttavan suurta riskiä äidille

Siitä kuinka suuri riski koronaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus raskaana olevalle naiselle on, ei ole tarkkaa tietoa, mutta tautiin menehtyneiden tilastoissa heistä ei ole suuremmin mainintoja, kertoo toimialajohtaja Heinonen.

– Viime viikkoon asti ei ollut raportoitu maailmassa yhtään äiti-kuolemaa ja näyttää siltä, ettei kuolemantapauksissa olisi ainakaan yliedustusta.

Aikaisempien hengitystieinfektioiden on kuitenkin havaittu olevan vakavampia odottaville äideille. Oireet ovat liittyneet raskaana olevien viimeiseen kolmannekseen, joilloin äidissä tapahtuu monia fysiologisia muutoksia.

– Sen aikana kookas kohtu painaa keuhkoja ja sikiö kuluttaa happea. Äidin immunologia muuttuu ja infektiot ovat olleet vakavampia, mutta tämän epidemian osalta sellaista näyttöä ei ole.

Heinosella on siis rauhoittava viesti elämän ihmettä odottaville äideille. Hänen mukaan koronaviruksen aiheuttama riski on pieni.

– Näyttää siltä, että äidit selviävät hoidettuna tästä tilanteesta hyvin.

Koronavirus ei tartu äidiltä lapseen

Tämän hetkisen tiedon mukaan koronavirus ei kulje istukan läpi suoraan sikiöön, kertoo toimialajohtaja Heinonen.

– Riski tartunnan siirtymiseen on pieni. Tosin alkuvaiheessa lapsen immunologia on heikompi kuin myöhemmin ja aina voi tulla yllätyksiä.

Myös imetyksen ei katsota aiheuttavan riskiä vastasyntyneelle.

– Äiti saa normaalisti imettää ja hän käyttää maskia siihen saakka, kunnes infektio on sammunut.

Äitejä ohjeistetaan myös huolehtimaan käsihygieniastaan ja pitämään riittäviä etäisyyksiä vauvaan ja muihin infektion aikana.

HUSin toimialajohtaja Heinonen vakuuttaa, että synnytyssairaaloissa on suojavarusteita riittävästi, eikä henkilökunnassa ole hänen mukaansa potilaskontakteista saatuja infektioita.