1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valamon luostari (Heinävesi)

Valamo sulki ovensa ensimmäistä kertaa 50 vuoteen – matkailusta elävässä luostarissa pääsiäistä juhlitaan tänä vuonna vain veljestön kesken

Koronavirus sulki luostarin ulkopuolisilta maaliskuun puolivälissä.

Valamon luostarin pihapiirissä on hiljaista, vaikka meneillään on ortodoksisen kirkkovuoden pääjuhla, pääsiäinen. Normaalisti Valamossa majoittuu ja vierailee satoja pääsiäisvieraita. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Valamon luostarin pihapiiri on hiljentynyt.

Normaalisti tähän aikaan vuodesta luostarin pihan poluilla on vipinää, kun sadat pääsiäisvieraat majoittuvat ja vierailevat Valamossa. Koronavirus kuitenkin sulki matkailusta elävän luostarin ulkopuolisilta maaliskuun puolivälissä.

–Tällä hetkellä paikalla on vain luostarin veljestö sekä pari luostarissa asuvaa pitkäaikaistalkoolaista. Henkilökunta on lähes kokonaan lomautettuna, Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei kertoo.

Luostarin veljestöön kuuluu kymmenkunta henkilöä ja vain muutama luostarin kolmestakymmenestä palkkalistoilla olevasta työntekijästä on töissä.

Esimerkiksi kokki työskentelee puolipäiväisesti ja valmistaa veljestölle päivän ateriat. Yleensä pääsiäisviikko on nimenomaan luostarin keittiössä kiireistä aikaa, kun ravintola Trapesa valmistautuu viikonlopun ruokavieraisiin.

Jumalanpalvelukset striimattuna Youtubessa

Valamon luostari on toiminut Heinävedellä pian 80 vuotta. Aina 1960-luvun lopulle saakka luostari eli maataloudesta, ja toimi suljettuna yhteisönä.

Matkailusta kasvoi kuitenkin 1970-luvulla Valamon pääelinkeino, ja nykyään luostarissa vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain. Etenkin ortodoksisen kirkkovuoden pääjuhla pääsiäinen on suosittu sesonki (Yle Areena).

Moni mieltää luostarit hiljaisiksi paikoiksi, mutta Valamossa veljestö on tottunut vieraiden läsnäoloon.

–30 täällä viettämäni vuoden aikana luostarissa on aina ollut vierailijoita. Olen tottunut siihen, että ihmisiä on ympärillä, Sergei sanoo.

Hän painottaa, että luostarin ydintehtävä (siirryt toiseen palveluun)on jumalanpalvelusten järjestäminen ja se ei ole muuttunut poikkeustilanteessa. Jumalanpalveluksia järjestetään päivittäin, ja etenkin pääsiäisenä niiden merkitys korostuu.

Valamon luostari on poikkeusolojen aikaan alkanut lähettää jumalanpalveluksia omalla youtube-kanavallaan. Etenkin pääsiäisviikon jumalanpalvelukset on haluttu striimata.

– Ne ovat vaikuttavia palveluksia, eivätkä seurakunnat niitä toimita. Nyt ihmiset voivat seurata niitä netin välityksellä, Sergei kertoo.

Pääsiäisen pyhien jumalanpalveluksia Valamo ei striimaa, vaan useat ortodoksiset seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksiaan netin välityksellä tänä vuonna.

Luostarin johtaja Sergei vakuuttaa, ettei aika käy Valamossa pitkäksi vaikkei matkailijoita tällä hetkellä alueelle pääsekkään. Työtä riittää, sillä esimerkiksi luostarin julkaisutoiminta jatkuu normaalisti. Luostari julkaisee vuosittain ortodoksista kirjallisuutta.

Arkkimandriitta Sergein puhelin kilkattaa viestejä ja puheluita nyt aiempaa enemmän. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Yhteyksiä ulkomaailmaan arkkimandriitta Sergei pitää muun muassa sähköpostitse ja puhelimen välityksellä.

– Esimerkiksi hengellistä ohjausta kaipaavat rippilapset soittavat ja haluavat keskustella. Päivässä eivät tahdo tunnit riittää, mutta tuntuu hyvälle ettei meitä ole unohdettu.

Nettikauppa toimii luostarissakin

Nyt kun luostarin ravintola, hotelli, matkamuistomyymälä sekä opisto ovat suljettuina, on Valamossa jouduttu pohtimaan, kuinka juoksevat kulut hoidetaan.

– Tällä hetkellä ainoastaan luostarin nettikauppa on toiminnassa. Ihmiset voivat tukea luostaria ostamalla sieltä tuotteita. Lisäksi meillä on jo aikaisemmin suunniteltu ja toteutettu harvennushakkuita luostarin metsässä. Muita suuria tuloja ei tällä hetkellä ole, arkkimandriitta Sergei sanoo.

Luostarin matkamuistomyymälä on toistaiseksi suljettu ja toimii vain verkkokaupan kautta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Toiveissa on, että kesäksi Valamon ovet saataisiin taas auki vieraille. Muuten uhkana on luostarin toimintojen supistaminen.

Tuleva kesä on erityisen merkityksellinen Valamon luostarille, sillä heinäkuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun luostari siirtyi Laatokalta Heinävedelle. Juhlavuotta oli tarkoitus viettää useiden tapahtumien merkeissä.

– Pääjuhlaa on tarkoitus viettää heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, mutta se on vielä auki miten se onnistuu, arkkimandriitta Sergei sanoo.

Lisää aiheesta:

Valamon luostarin historiaa Ylen Elävässä arkistossa