Kainuun sote: Hengityssuojaimia pitää käyttää säästeliäästi

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarista on ikävää, että suojaimia ei riitä kaikille, jotka niitä tarvitsevat tai haluavat.

hengityssuojaimet
Hengityssuojain ja kädet.
Kainuussa hengityssuojia käytetään säästeliäästi. Kuvituskuva.Helen Sessions / Alamy

Hengityssuojaimia on Kainuun soten käytössä rajallinen määrä, minkä vuoksi niitä on käytettävä säästeliäästi. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari ei lähde avaamaan suojaimien tarkkaa määrää. Myös niiden loppumiseen liittyvässä kysymyksessä hän on varovainen.

– Suojainten saatavuus on kriittistä koko maassa.

Koukkarista on ikävää, että suojaimia ei riitä kaikille, jotka niitä tarvitsevat tai haluavat.

– Kun niukkuutta jaetaan, niin joudutaan priorisoimaan kaikkein korkeimmassa riskissä olevat toiminnot.

Korkeimmalla riskillä tarkoitetaan sairaalatoimintaa ja päivystyksiä. Suojaimia kuitenkin saadaan Kainuuseen, mutta ei siinä määrin, että niitä voitaisiin käyttää kaikissa hoiva-, hoito- ja tutkimustilanteissa, saati siviilikäytössä. Koukkarin mukaan vanhuspalvelussa suojia on, ja juuri siellä korkean riskin potilaiden suojaaminen on hänestä tärkeää.

Kainuun sote on päivittänyt sivuilleen ohjeet hengityssuojainten käytöstä COVID-19-pandemian aikana. Kainuun sote suosittaa myös yksityissektoria noudattamaan vähintään samaa tasoa suojainten käytössä.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)