Käräjäoikeus hylkäsi perussuomalaisten Mäenpään kunnianloukkausyytteen – myös päätoimittajien syytteet hylättiin

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa jutussa, joka koski kansanedustaja Juha Mäenpään lehtikirjoitusta Etelä-Pohjanmaan opiston rehtorin toiminnasta.

Kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) kunnianloukkaussyyte hylättiin käräjäoikeudessa. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) kunnianloukkaussyytteen. Myös Ilkan ja Pohjalaisen entisten päätoimittajien Satu Takalan ja Toni Viljanmaan syytteet hylättiin.

Syyttäjä vaati sekä Mäenpäälle että päätoimittajille sakkorangaistusta Mäenpään maakuntalehdissä kirjoittamasta mielipidekirjoituksesta.

Asia koski Ilmajoella sijaitsevan Etelä-Pohjanmaan opiston rehtorin toimintaa huhutussa raiskausepäilyssä.

– Jos olisin tästä tuomion saanut, olisi romahtanut usko koko suomalaiseen oikeusjärjestelmään, totesi Mäenpää heti tuomion saatuaan.

Käräjäoikeuden mukaan Mäenpään mielipidekirjoitus sisälsi virheellisiä väitteitä, mutta tahallisuutta ei pystytty osoittamaan. Mäenpäällä oli vahvat perusteet pitää totena esittämiään väitteitä. Näin ollen syyte hylättiin. Siksi myös päätoimittajia ei voida syyttää päätoimittajarikkomuksesta ja syytteet hylättiin. Ilkan silloinen päätoimittaja Satu Takala on nykyään Yle Pohjanmaan päällikkö.

Valtio määrättiin korvaamaan Mäenpään, Takalan ja Viljanmaan oikeudenkäyntikulut.

Mäenpäätä saattaa odottaa vielä toinenkin oikeuskäsittely, joka koskee hänen puhettaan eduskunnassa viime vuonna.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnan suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen. Eduskunnassa pitämässään puheessa Mäenpää rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin. Asian käsittely kuitenkin viivästyy korona-kriisin takia.