Suomen hevosen historia saa uuden kodin Ypäjältä

Hevosopiston yhteydessä sijaitsevaan Hevosurheilumuseoon on siirretty Suomen Hippoksen hallussa ollut suomenhevosen ja suomalaisen hevosen jalostusarkisto.

suomenhevonen
Suomenhevonen ottaa kuivaa leipää lasten kädestä.
Omistajat antavat ravikuningas Costellolle kuivaa leipää. Johanna Talasterä / Yle

Hevosurheilumuseo on saanut merkittävän lahjoituksen Suomen Hippos ry:ltä. Ypäjällä Hevosopiston (siirryt toiseen palveluun) yhteydessä sijaitsevaan Hevosurheilumuseoon on siirretty Suomen Hippoksen hallussa ollut suomenhevosen ja suomalaisen hevosen jalostusarkisto.

Suomenhevosarkistoon on koottu 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä kaikki tammojen astutustiedot, 1920–50-lukujen ravikilpailuarkistot sekä kaikki suomenhevosen kantakirjat 1960-luvulle saakka. Lisäksi arkistossa on laskemattoman määrän hallinnollisia ja valtiollisia asiakirjoja hevosiin ja hevostalouteen liittyen.

Materiaalin läpikäyminen ja uuden arkiston muodostaminen tulevat olemaan vähintään parin vuoden prosessi, jonka jälkeen kokoelma on myös tutkijoiden käytössä.

– Arkisto on ollut käytännössä koskematta viimeiset 20 vuotta. Siihen nähden kortisto ja muu paperimateriaali on hyväkuntoista. Materiaalia on kuitenkin niin valtavasti, että tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, mitä kaikkea kokonaisuus pitää sisällään, kertoo arkiston kokoamisesta vastaava Hevosopiston kulttuuriohjaaja Juha Erola.

Erolan mukaan on tärkeää, että näin merkittävä osa suomalaisen hevosen ja sitä kautta Suomen historiaa ja yhteiskunnan vaiheita taltioidaan ja kootaan myös tutkijoiden käyttöön.