1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Oulussa pystytään lisäämään koronatestausta jo lähiviikkoina – analysointi aloitetaan myös muun muassa Kajaanissa

Oulussa on tarkoitus nostaa testimääriä aluksi sadalla vuorokaudessa, Kajaanissa pyritään analysoimaan joitain kymmeniä testejä.

koronavirus
Sairaanhoitaja tekee koronavirustestiä
Sairaanhoitaja tekee koronavirustestiä. Kuvituskuva. Pasi Takkunen / Yle

Oulussa lisätään koronatestausta lähiviikkojen aikana. Tällä hetkellä NordLab Oulun laboratoriossa analysoidaan noin 200 koronavirustestiä vuorokaudessa.

NordLabin johtava lääkäri Tuija Männistö kertoo, että Oulussa pyritään ensin nostamaan testauskapasiteettia sadalla testillä vuorokaudessa.

– Tavoite Oulun osalta on 500 testiä vuorokaudessa lähikuukausien aikana.

Tällä hetkellä myös Rovaniemen laboratorio analysoi kiireellisiä Rovaniemen keskussairaalan koronavirusnäytteitä.

Lähiviikkoina koronavirustestejä otetaan käyttöön Oulun ja Rovaniemen lisäksi Kajaanin, Kemin ja Kokkolan laboratorioissa. Tämä nopeuttaa keskussairaaloihin otettavien potilaiden hoitoketjua.

Männistön mukaan Kajaanissa pyritään aluksi siihen, että testejä tehtäisiin 20–30 vuorokaudessa. Kajaanissa henkilöstöä on vähemmän kuin esimerkiksi Oulussa, mutta mahdollisuuksien mukaan testausta pyritään lisäämään myös Kajaanissa.

– Pyrimme siihen, että saisimme ainakin sairaalassa hoidettavat testattua nopeammin kuin nyt. Tällä hetkellä Kajaanin testit analysoidaan Oulussa, eli saisimme matkaviiveen pois.

NordLab ottaa käyttöön myös koronaviruksen vasta-ainetestit tämän ja ensi kuun aikana. Vasta-ainetesteillä voidaan selvittää, onko henkilö jo sairastanut koroviruksen aiheuttaman taudin.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla. Ja katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi