Hyppää sisältöön

Poikkeusolot ovat ajaneet pienpanimot ahdinkoon – kaikki niiden myynnin kannalta tärkeät asiat ovat loppuneet kuin seinään

Pelastusta haetaan ravintoloiden ulosmyynnistä, eriasteisesta verkkomyynnistä ja tarvittaessa myös lain kiertämisestä.

Samuli Huuhtaselta RPS Brewingistä tilaamiaan oluita hakemaan tullut Ahti Rissanen on tottunut tilaamaan Saksasta punaviiniä ja erikoisoluita. Hän pitää kotimaisen alkoholinmyynnin kieltävää lainsäädäntöä vähintäänkin erikoisena. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kello on yhdeksän aamulla, kun ensimmäinen asiakas tulee hakemaan tilaamiaan juomia kuopiolaisesta RPS Brewing -pienpanimosta.

Kuopiolainen Vesa Toivanen olisi mieluummin tilannut juomat suoraan kotiin.

– Kaikkea muuta, kuten lihaa ja makkaraa, voidaan kyllä ostaa verkossa, mutta ei kotimaista olutta, sanoo Toivanen.

Asiakkaan kommentti kiteyttää tilanteen osuvasti. Moni haluaisi nyt hoitaa kaikki ostoksensa etänä, ja samaan aikaan pienten paikallisten toimijoiden suosiminen on pinnalla. Suomalaista pienpanimo-olutta ei kuitenkaan voi edes vallitsevissa poikkeusoloissa ostaa verkosta.

Pienpanimoilta katosi markkina

Tähän saakka nosteessa olleiden pienpanimoiden tilanne on tällä hetkellä vaikea.

Matkailumyyntiä ei ole, ravintolat ovat kiinni ja kevään sekä kesän tapahtumat ja juhlat on peruttu tai ainakin niiden toteutuminen on uhattuna.

Pienpanimo-olutta toki myydään päivittäistavarakaupoissa, mikä näkyy esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueella toimivan osuuskauppa Arinan myynnissä. Lapin matkailupaikkakunnilla myynti on selvästi laskenut, mutta etelämpänä se on noussut.

– Esimerkiksi meidän Oulun myymälöissämme viime viikkojen myynti on pienpanimo-oluissa ollut jopa korkeampaa kuin tänä vuonna keskimäärin, sanoo Arinan valikoimapäällikkö Janne Tapio.

Vähittäismyynnin nousu ei kuitenkaan riitä alkuunkaan kompensoimaan pienpainimoiden myynnin kannalta tärkeimmissä myyntipaikoissa tapahtunutta pudotusta.

Alkoholin ulosmyyntiluvan nyt hankkineet ravintolat ovat siirtyneet oululaisen ravintola Ostroferian lailla takeaway-myyntiin. Toimitusjohtaja Jenny Kurkela haluaa huolehtia omalta osaltaan myös pienpanimoiden toimintaedellytyksistä pandemian aikana. Takeaway-konseptilla pyritään pitämään oma yritys toimintakykyisenä sen yli. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Jotkut ravintolat ovat alkaneet myydä pienpanimo-oluita suoraan kuluttajalle. Yksi niistä on oululainen Ostroferia, joka normaalioloissa on laadukasta lähiruokaa tarjoileva ravintola. Nyt ravintola haluaa paitsi kasvattaa myyntiään niin myös tukea pienpanimotuotteiden myyntiä.

Ravintolan yrittäjä Jenny Kurkelan mukaan pienpanimotuotteet ovat aiemminkin olleet heidän tarjonnassaan mukana ja yhteistyötä halutaan jatkaa myös poikkeusoloissa.

– Haluamme jatkaa yhteistyötä, jotta ei tarvitse erikseen lähteä hakemaan kaupasta olutta tai muuta mietoa juomaa, vaan sen saa tästä samasta mistä hakee ruuan, sanoo Kurkela.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että koko maassa haettiin viime viikon aikana alkoholin ulosmyyntilupia kymmenen kertaa tavallista viikkoa enemmän. Samansuuntaisia on luvut myös Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa. Luvan on saanut poikkeuksellisen nopeasti, jopa alle viikossa.

Monenlaista verkkokauppaa

Osassa panimoja myynti on pudonnut lähes nollaan, ja parhaissakin tapauksissa myynnin normaalitasosta ollaan kaukana.

Myynnin väheneminen näkyy myös Hailuodon panimolla, vaikka sen tuotteista iso osa on jo ennen koronaa myyty vähittäiskaupassa. Tilausmäärät ovat pudonneet kuukauden aikana alle puoleen normaalista, ja lomautuksiin on jo jouduttu. Varastot ovat täynnä, eikä tuhannen asukkaan saarella kannata myydä olutta suoraan panimolta.

– Odotellaan, että tavara liikkuisi kaupoissa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen.

Kimmo Kaukosen luotsaamalla Hailuodon Panimolla on pullotus keskeytyksissä, mutta kaikkia työntekijöitä ei ole kuitenkaan lomautettu. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Helpotusta pienpanimoiden ahdinkoon ala hakee muun muassa ravintoloiden ulosmyynnistä, verkkotilaukseen perustuvasta noutomyynnistä, oikean etämyynnin mahdollistamisesta ja kasvavasta vähittäiskauppamyynnistä.

Jos mikään muu ei auta, myös etämyynnin kieltävän lainsäädännön kiertämisestä. Toisin kuin ulkomaisia oluita Suomessa ei kotimaista olutta voi tilata verkkokaupasta suoraan kotiin.

Moni pienpanimo on myös aloittanut verkkokaupan, jossa tuotteita ei kuitenkaan saa kotiin tuotuna, vaan ne pitää itse hakea. Oululainen Maistila teki niin viime viikolla.

– Nyt asiointi on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa riskiryhmiin kuuluville ja sellaisille henkilöille, jotka eivät normaalisti voisi käydä ostamassa olutta, sanoo Maistilan panimon toimitusjohtaja Joni Harju.

Helsingissä olutkauppa Pien aloitti verkkotilausten pohjalta toimivan pienpanimoiden sekalaatikoiden noutomyynnin parisen viikkoa sitten. Pääkaupunkiin on tullut tilattuja olutlasteja toisaalta lähiseudulta ja toisaalta Pohjois-Suomesta Oulua ja Tornio myöten.

Pien on avaamassa 1-2 kuukauden sisällä oluen verkkokaupan kaikille muille eurooppalaisille paitsi suomalaisille asiakkaille.

Yhtiössä pohditaan myös sitä, voisiko kotimaisen oluen verkkokaupan kieltävää lainsäädäntöä kiertää esimerkiksi ulkomaisen verkkokaupan kautta. Kun ulkomaille toimittava kauppa on avattu Suomeen, aletaan valmistella toisen varaston perustamista ulkomaille, jotta sieltä käsin voitaisiin aloittaa verkkokauppa kotimaahan. Tämä kestää olutkaupan omistaja Erkki Hämeen mukaan kuukausia.

– Meidän pitää lakimiehen kanssa katsoa, miten se käytännössä voidaan toteuttaa, sanoo Erkki Häme.

Helsinkiläinen olutkauppa Pien toimittaa asiakkailleen noutopalveluna näiden verkossa tilaamia pienpanimoiden sekalaatikoita eri puolilta Suomea. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Hailuodon panimon Kimmo Kaukonen toivoo kuitenkin, että valtio lähtee tukemaan pienpanimoita ja etämyyntiä.

– Ettei kenenkään tarvitsisi etsiä laista porsaanreikiä ja siirtää oluen myynnistä tulevia tuloja ulkomaiseen verotukseen, sanoo Kaukonen.

Joukko kansanedustajia on tehnyt aloitteen, jotta pienpanimot saisivat laillisesti myydä tuotteita Suomeen. Myös verkossa kerätään nimiä etämyynnin sallimiseksi.

Ulkomailta alkoholia tulee, vaikka STM:n mukaan laki on kaikille sama

Alkoholia myydään useista verkkokaupoista Suomeen, mutta sosiaali- ja terveysministeriön kanta oluen etämyyntiin on selvä. Se ei ole sen mukaan sallittua sen kummemmin ulkomaisille kuin suomalaisillekaan toimijoille.

– Alkoholilain mukaan sellainen ulkomainen yritys joka myy Suomen väestölle alkoholijuomia ulkomailta voi rikkoa rikoslakia eli voi olla syyllistynyt rangaistavaan tekoon, sanoo hallintoneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosastolta.

Tuominen kertoo, että korkein oikeus on linjannut tilanteen, jossa virolainen kauppias myi Suomeen alkoholijuomia ja hänet tuomittiin alkoholirikoksesta.

Hailuodon Panimolla on seisokista huolimatta tankeissa uusia oluteriä käymässä ja odottamassa. Kuvassa toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Tuomisen mukaan viranomaiset ovat käynnistämässä rikoslain mukaisia esitutkintoja sellaisia ulkomailla toimivia yrityksiä vastaan, jotka myyvät Suomeen ja toimittavat postin tai kuljetusliikkeiden kautta suomalaisille näitä tuotteita.

– Ainoastaan tuomioistuin voi tulkita alkoholilakia. Sitä eivät voi ministeriö tai poliitikot tehdä.

Tavoitteena on, että tuomioistuimet saisivat tutkittavakseen ja tuomittavakseen tapauksia jotka selventäisivät tätä tilannetta.

– Suomen alkoholilaki lähtee siitä, että kotimainen pienpanimo, tai vaikka suurikin panimo ja ulkomaalainen panimo tai alkoholin myyjä, ovat tasavertaisessa asemassa.

Kummallekaan ei etämyynti hänen mukaansa ole sallittua.

– Peruste on se, että alkoholi on erilainen kulutushyödyke kuin pizza tai peruna.

Erot liittyvät terveysvaikutuksiin ja yhteiskunnan talouteen.

– On katsottu, että alkoholin myynnin täytyy olla valvottua. Luovutus ei voi tapahtua kotiovella, missä kukaan ei pysty valvomaan, onko siellä kenties alaikäinen juomat tilannut ottamassa niitä vastaan.

Kuopiolaisen RPS Brewingin toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen suhtautuu tilanteeseen mustalla huumorilla. Hän muistuttaa, että pienpanimoiden yhteydessä on aina varoiteltu kansanterveydestä.

– Tällä hetkellä ainoa uhka on se, että pienpanimoyrittäjät alkoholisoituvat, kun he yrittävät päästä eroon näistä varastoista.

Kuuntele myös Areenassa Hailuodon panimon toimitusjohtajan haastattelu alan ahdingosta tästä.

Voit keskustella aiheesta 11.4. kello 23:een saakka!