1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkä kiista Pahkionvuoren tuulivoimaloista loppusuoralla Huittisissa – asukkaat valittavat välkkeestä, virkamies antaisi luvat

Huittisten Pahkionvuorella sijaitsevista, jo vuonna 2012 käyttöönotetuista Lännen Lintu Oy:n tuulivoimaloista on käyty pitkää ja katkeraa taistelua.

Huittinen
Tuulivoimalan potkuri.
Tuulivoimala. Kuvituskuva.Risto Degerman / Yle

Lännen Lintu Oy:n tuulivoimaloista käyty vuosikymmenen kestänyt kiista on lähellä päätöstä – tai ainakin jonkinlaista välitilinpäätöstä. Etelä-Satakunnan ympäristölautakunta käsittelee Huittisten Pahkionvuorella sijaitsevien kahden voimalan ympäristölupaa ensi viikolla.

Useat lähiseudun asukkaat ovat vastustaneet jo vuonna 2012 käyttöönotettujen voimaloiden lupia. He ovat vedonneet muun muassa niiden aiheuttamaan välkkeeseen, äänihaittaan, voimaloista putoavaan jäähän, lähiseudun asuntojen arvon putoamiseen ja lähistöllä eläviin liito-oraviin.

Yksi naapurissa asuva pariskunta on ilmoittanut, että voimaloista ei ole heidän mielestään mitään haittaa. Lännen Lintu on vastineissaan katsonut, että ainoastaan tämä kannanotto on tasapainoinen ja varteenotettava. Muut valitukset yhtiö tyrmää.

Välke pidettävä vähäisenä

Ympäristöpäällikkö Jukka Reko esittää, että voimaloille myönnettäisiin ympäristölupa sillä ehdolla, että välkehaitta minimoidaan, voimaloiden melu pysyy vähäisenä ja voimaloiden toimintaa tarkkaillaan säännöllisesti.

Pahkionvuorella sijaitsevien voimaloiden kokonaiskorkeus roottoreineen maanpinnan tasolta mitattuna on 115 metriä. Tuulivoimaloiden vuotuinen tuotanto on noin 5 000 MWh vuodessa.

Voimaloiden lupa-asioita on vuosikymmenen mittaan käsitelty korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka.

Lue seuraavaksi