Hyppää sisältöön
Värikäs puun latvuksia kuvaava taideteos Petäjäveden kirkossaSamuli Heimosen taideteos Petäjäveden kirkossaKuvataiteilija Samuli HeimonenPetäjäveden kirkko, ulkokuvaYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Kaksi lintua rakentaa pesää puun oksalleSamuli Heimosen taideteos Petäjäveden kirkossa: Kahden puun oksasto muodostaa sydämenYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Kaksi ihmistä halaavat puun oksalla, ihminen ruokkii lintua taustallaYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Susi kantaa jänistäYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Ihminen ruokkii nälkäistä koiraa tai suttaYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Kaksi mehiläistä oksallaYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Jalkapalloa pitelevä poika istuu puun oksallaSamuli Heimosen taideteos Petäjäveden kirkossa urkuparven kaiteessa. Veneitä myrskyävällä merellä, joka jakautuu kahtiaÖljyvärejä maalauspaletillaKuvataiteilija Samuli Heimonen tutkii luonnostaan työhuoneellaanSamuli Heimosen luonnoksia Petäjäveden kirkon taideteoksiksiMaalipansseleitä ja likaisia kankaitaYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: sateenkaari puun oksallaSamuli Heimosen taideteos Petäjäveden kirkossa urkuparven kaiteessa. Veneitä myrskyävällä merellä, joka jakautuu kahtiaYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Ihmistä autetaan merestä veneeseenYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Kaksi aikuista, kaksi lasta ja koira veneessä, jonka kokassa istuu kyyhkynenVärikkäitä palloja, yksityiskohta Samuli Heimosen kirkkotaideteoksesta PetäjävedelläYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Toisinto Hugo Simberin Haavoittunut enkeli-teoksen asetelmasta. Kaksi ihmistä kantaa paareilla kolmatta henkilöä.Petäjäveden ja Multian kirkkoherra Laura LaitinenYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Oksalla roikkuva avainYksityiskohta Samuli Heimosen taidemaalauksesta: Perhonen oksalla

Kirkkotaide karanteenissa

Samuli Heimosen teokset tuovat 2020-luvun Petäjäveden kirkkoon, mutta niitä ei pääse nyt katsomaan.

Keski-Suomessa sijaitsevan Petäjäveden vastaremontoitu kirkko on sisätiloiltaan eri aikakausien värikäs palapeli.

Tuoreimman kerroksen tuovat kuvataitelija Samuli Heimoselta tilatut kirkkosalia kiertävät lehterimaalaukset.

Uutta taidetta ovat ehtineet nähdä vain harvat. Teokset asennettiin vain viikkoa ennen kuin kirkkojen ovet suljettiin koronaviruksen takia.

Viemme sinut kuvakierrokselle Suomen tuoreimman kirkkotaiteen keskelle.

Toisella puolella kirkkosalia on ankaran väritön lakipuu. Se kasvaa lehteriä kannattelevista pilareista ja kätkee oksilleen muun muassa kymmenen käskyä.

Toisella puolella oleva värikäs teos on viittaus lähimmäisenrakkauteen. Puun lehmuksissa tehdään yllättäviäkin hyviä tekoja.

Vuoden 2008 nuoreksi taiteilijaksi valittu Samuli Heimonen on tunnettu eläinaiheistaan.

Ihmisen suhde luontoon ja eläimiin on monella tapaa esillä myös hänen kirkkoteoksissaan.

Yksityiskohdat kytkevät maalaukset nykyaikaan. Taiteilija lisäsi kirkoon muun muassa viitteen pölyttäjämehiläisten kadosta.

Toivottavasti joku katsoo tätä vuosikymmenten päästä ja ajattelee, että tuo on niin 20-lukua ja vähän outoa. Juuri niin kerrokset rakentuvat.

Samuli Heimonen

Uuden kirkkotaiteen hankkiminen on Suomessa harvinaista. Tavallisesti taidetta tilataan vain uusiin kirkkoihin, ja niitä rakennetaan erittäin vähän.

On suuri kunnia tehdä kirkkoon jotenkin ikuisia teoksia. En ole vielä ymmärtänyt, mitä tämä merkitsee minulle taiteilijana.

Samuli Heimonen

Suomen taitelijaseuran mukaan seurakunnat ovat 2000-luvulla järjestäneet vain muutaman avoimen taidekilpailun. Yleensä tilaus tehdään suoraan taitelijalta. Taitelijaa suosittelee usein kirkon suunnitellut arkkitehti.

Petäjäveden kirkon remonttia johtanut arkkitehti Markku Mykkänen otti yhteyttä Samuli Heimoseen jo projektin alkumetreillä.

Alkoi vuosia kestänyt ideoiden pallottelu, jonka lopputulokset vakuuttivat myös Petäjäveden seurakunnan päättäjät.

Olin aluksi vastahakoinen. Ajattelin, että varmasti museovirasto vastustaa. Mutta ei se vastustanut. Sitten ajattelin, ettei seurakunta kuitenkaan tykkää ideoistani. Mutta tykkäsivät. Oli pelottavaa tajuta, että minunhan täytyy oikeasti tehdä se teos.

Samuli Heimonen

Nykyajan kirkkotaide ei enää opeta Raamatun tarinoita suoraan. Se jättää paljon tulkinnan varaa katsojalle. Näin on myös Heimosen töissä.

Dramaattinen meriteos johdattaa ulos kirkosta. Joku voi nähdä sen tyrskyissä ihmisiä matkalla kohti toivoa ja tyyntä huomista.

Toinen kiinnittää huomiota uutiskuvista tuttuun näkyyn, jossa kyydistä pudonnutta pelastetaan veneeseen.

Juuri nyt kuvan voi nähdä myös vertauksena arjesta koronaviruksen keskellä: omiin veneisiinsä eristettyjä ihmisryhmiä, keskellä ennennäkemätöntä myrskyä.

Taitelijan mielestä jokainen tulkinta on yhtä oikea.

Taideteos ei ole vain maalia kankaalla, vaan se mitä tapahtuu katsojan ja teoksen välillä.

Kirkon uudet taideteokset toimivat inspiraationa myös Petäjäveden seurakunnan työntekijöille.

Näissä on niin rikkaasti yksityiskohtia, että niitä ei ammenneta tyhjiin yhdessä tai kahdessa saarnassa.

Laura Laitinen, Petäjäveden kirkkoherra

Kirkkotaiteen tehtävä on aina ollut kertoa uskon sanomaa kuvien avulla. Petäjäveden kirkossa mieleen nousee arkkitehti Mies van der Rohen tunnetuksi tekemä lause:

Jumala on yksityiskohdissa.

Tekijät

Minna Matintupa, Jaana Polamo