Paraatiaukion pysäköintihallille haetaan rakennuslupaa – samalla kunnostetaan Jyväskylän Kirkkopuistoa

Toistakymmentä vuotta junnannut pysäköintihallihanke kaupungintalon ja teatterin edustalle etenee sittenkin.

Paraatiaukion pysäköintihallin päälle palautetaan historiallisia puistonäkymiä. Kuva: Näkymä Oy

Jyväskylän kaupunki hakee nyt rakennuslupaa Vapaudenkadun ja Paraatiaukion alle rakennettavalle pysäköintihallille. Siihen tulee tilaa 216 autolle. Hallin rakentamisen yhteydessä kunnostetaan myös keskustan tärkeintä puistoa eli Kirkkopuistoa.

Kirkkopuiston uusi yleissuunnitelma keskittyy Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun laidoille sekä Gummeruksenkadun vanhentuneiden lehmusten uusimiseen.

Vapaudenkadun puolella puiston kunnostus liittyy maan alle rakennettavaan pysäköintihalliin, P-Paraatiin. Pysäköintihallin kannelle rakennetaan uusi puisto ja kaadettujen puiden tilalle istutetaan suuria, noin viisimetrisiä, taimia.

P-Paraati rakennetaan Vapaudenkadun varrelle Gummeruksenkadun ja Kilpisenkadun väliin. Nimensä parkkihalli saa kaupungintalon edustan Paraatiaukiosta. Se on osa Jyväskylän taannoista Kirkkotoria, joka toimi kaupungin markkinapaikkana 1837-1931. (siirryt toiseen palveluun)

Kaupunginkirkko valmistui keskelle toria vuonna 1880. Kun markkinahumu alkoi häiritä kirkkokansaa, tori siirrettiin 1930-luvun alussa nykyiselle paikalleen.

Pysäköintihallin rakentaminen edennyt takkuilen

P-Paraatia alettiin suunnitella jo 2000-luvun alkupuolella. Valitusten vuoksi hanke on edennyt verkkaisesti. Keskisuomalainen uutisoi vastikään, että Ahti Vielma voitti hallinto-oikeusjutun Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen vuokrapäätöksestä.

Jyväs-Parkin toimitusjohtaja Hannu Leskisen mukaan hallihankkeen jatko näyttää kuitenkin hyvältä.

– Rakennusalueen asemakaava on valtuuston hyväksymä ja lainvoimainen. Kuten myös kaavapoikkeamat Gummeruksenkadun sisään- ja ulosajolle sekä porrashuoneelle kaupungintalon ja teatterin välissä.

Myös Museovirasto ja Keski-Suomen museo näkevät, että P-Paraati voidaan rakentaa osaksi Kirkkopuiston kulttuurihistoriallista ja suojeltua miljöötä.

P-Paraatin pohjakuva näyttää autojen ajoreitin sekä kolme porras- ja hissiyhteyttä halliin. Kuva: Arkkitehtitoimisto Risto Oikarinen

Hannu Leskisen mukaan parinsadan auton halli tulee helpottamaan jatkuvaa parkkipaikkapulaa. Jyväs-Parkki ei ole voinut tarjota kuukausikortteja keskustan P-taloihin kysyntää vastaavasti.

Pysäköintitilan tarvetta alueella lisäävät Valtiontalon ja Reimarin valmistuminen sekä kauppatorin siirtyminen Asema-Aukiolle.

P-Paraati rakennetaan väljemmäksi kuin nykyiset ydinkeskustan pysäköintilaitokset. Autot ajavat sisään ja ulos Gummeruksenkadun rampista, kaupungintalon vierestä.

P-Paraatin urakkasopimus on tarkoitus solmia loppukeväällä. Rakentamisen arvioidaan kestävän noin puolitoista vuotta. Osan rakennusajasta Vapaudenkatu on suljettuna Gummeruksenkadun ja Kilpisenkadun välillä.

P-Paraatin sisäänajoluiska sijoittuu nyt Gummeruksenkadulle, kaupungintalon viereen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Risto Oikarinen Oy

Kirkkopuistoon leikkipaikka lapsille

Puistoalueelle rakennetaan uusi lasten leikkipaikka Kilpisenkadun varteen, Valtiontalon eteen.

– Leikkipaikkaa ovat monet kaupunkilaiset toivoneet, kertoo Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski.

Kirkkopuiston uuden kansirakenteen päälle palautetaan historiallinen puistosommitelma. Samalla parannetaan puiston epäkäytännöllisiä käytäväyhteyksiä ja kohennetaan istutuksia. Yleissuunnitelman on laatinut maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy.

Paraatiaukio säilyy kivituhkapintaisena. Lipputankoja vähennetään hieman ja Minna Canthin muistomerkin edusta saa näyttävän istutusalueen. Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun kulmaan palautetaan ruusutarhamainen istutusalue.

Kilpisenkadun varrelta poistuvat parkkipaikat ja kadun varrelle tulee yhtenäinen jalkakäytävä. Puiden väleihin sijoitetaan pyöräpysäköintiä.

Koko puiston valaistus vaihdetaan led-tekniikkaan. Puistoa reunustavat puurivit valaistaan maavaloin ja käytäville tulee nykyisen kaltaiset pylväsvalaisimet. Myös muistomerkit ja lipputangot valaistaan. Jatkossa joulukuusena toimii puistossa kasvava douglaskuusi.

Jyväskylän kaupunki kerää asukaskyselyllä palautteita (siirryt toiseen palveluun) Kirkkopuiston kunnostuksen yleissuunnitelmasta. Sitä voi kommentoida 3. toukokuuta saakka.