1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ahvenanmaa

Koronavirus lopetti Ahvenanmaan mökkien vuokrauksen, terveydenhuollon kantokyky huolettaa paikallisia

Ensimmäiset koronatapaukset todettiin Ahvenanmaalla 22.3. Tehohoitopaikkoja saarimaakunnassa on neljä ja niitä voidaan arvion mukaan lisätä kymmeneen.

Marianne Holmström odottaa golfkentälle pääsyä kun koronaviruskriisi helpottaa. Kuva: Sari Mattsson

Ahvenanmaalla on tähän mennessä kahdeksan vahvistettua koronavirustapausta. Maakunnan väkilukuun suhteutettuna se on maan keskitasoa. Kaikki Ahvenanmaalle saapuvat matkustajat asetetaan kahden viikon kotikaranteeniin varotoimenpiteenä.

Arki on muuttunyt myös saarimaakunnassa.

Marianne ja Hilding Holmström ovat siirtyneet mökilleen meren äärelle. He asuvat puolet vuodesta Eckerössä ja talvet Jomalan kunnassa, Maarianhaminan vieressä. Pariskunta on vuokrannut mökkejä vuosikymmeniä.

– Ensimmäiset vuokralaisemme tulevat yleensä toukokuussa kalastamaan ja viimeiset lähtevät marraskuussa, Marianne kertoo.

Helmikuussa mökinvuokraajien kokouksessa oli tunnelma korkealla. Ihmiset olivat varmoja, että tänä vuonna tulee kaikkien aikojen ennätys turismin osalta. Holmströmien kaikki mökit oli varattu.

– Nyt kaikki varaukset on peruttu. Ruotsista ei tule ketään ja sama juttu mantereen suhteen, Marianne sanoo.

Monien muiden tavoin Holmströmitkään eivät voi tavata lapsenlapsiaan. Yhteydenpito rajoittuu lähinnä messengerissä vaihdettuihin viesteihin. Espanjan golf-matka peruuntui ja kirkkokuoro on tauolla. Mökkien vuokraamisen lisäksi näitä Marianne kaipaisi.

-Golf on minulle tärkeää. Kunhan vaan pääsemme pelaamaan, niin kaikki murheet katoavat, hän sanoo.

Hilding kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään.

-Ulkopuolelta tulee paljon negatiivisia viestejä. Kun katsoo uutisia niin sitä jollakin tavalla ymmärtää. Mutta me uskomme tulevaisuuteen, Hilding toteaa.

Suurperheen elämää koronan varjossa

Reinar Aaltonen istuu ruokapöydän äärellä kotonaan. Hänellä on kuusi lasta, joista kolme on erityistä hoitoa vaativia.

Aaltonen oli aloittanut uudessa työpaikassa juuri ennen kuin koronavirus alkoi aiheuttaa muutoksia yhteiskunnassa, päättäen myös hänen työnsä.

Terveydenhuollon tila huolestuttaa Aaltosta. Se, että mantereelta tulisi tänne 10 ruotsia puhuvaa lääkäriä, ei vakuuta häntä.

– En usko että se on mahdollista. Vaikea ajatella että he osaisivat puhua hyvin ruotsia. Tulee olemaan erittäin vaikea löytää heitä, hän sanoo.

Ann Aaltonen, Reinarin vaimo, kokee koronaviruksen tuoman muutoksen vahvimmin tapahtumien ja menojen peruuntumisena.

Ennen koronavirusta arkeen kuuluivat kulttuuritapahtumat ja erilaiset työpajat. Nyt päivät menevät ruokaa laittaessa, kirjoja lukiessa ja pasianssia pelatessa.

Aaltoset kuitenkin toteavat että heidän tilanteessaan hyvää on iso perhe. Seuraa on, eikä pitkästymään pääse.

-Yksin asuvilla vanhoilla ja sairailla ihmisillä on varmasti vaikeampaa, Ann Aaltonen miettii.

Perheen kuudesta lapsesta kaksi asuu Ruotsissa.

– On surullista, etteivät he voi tulla tänne karanteeniajan takia. Heitä on ikävä, Reinar Aaltonen kertoo.

Teksti: Sari Mattsson