1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan Kemiran alueen rakennuksista moni puretaan

Alueella puretaan useita rakennuksia. Vain historiallisesti merkittävät rakennukset jätetään jäljelle.

Purkamislupa
Kemira Vaasa.
Kemiran tehdas Vaasassa.Jussi Laine / Yle

Kemiran tehtaan alue Vaasassa kokee lähivuosina muodonmuutoksen. Lähtölaukaus muutokselle tuli kun kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta myönsivät Kemiralle purkuluvan tiettyihin alueen rakennuksiin. Rakennuksia puretaan noin 30 000 neliön verran.

Alueelle tulevat jäämään muun muassa suojeltu vanha päärakennus sekä vanha paloasema ja porttirakennus.

Purkaminen tulee olemaan iso projekti, sillä purkujätteet ovat eritasoisesti pilaantuneita ja ne pitäisi pitää toisistaan erillään.

Purkutöiden aloituksesta ei ole vielä tietoa. Kemiran purkulupahakemus on voimassa kolme vuotta. Lupa tulee lainvoimaiseksi huhtikuun lopulla.

Kaupungilla uskotaan asioiden etenevän

Vaasan kaupungin teknisen toimen johtaja Markku Järvelä sanoo, että rakennusten purkulupa on ensi askel alueen siistimiseen, sillä sen myötä Kemira voi tehdä jo konkreettisia muutoksia alueella.

Hän muistuttaa kuitenkin, että rakennukset ovat osa isoa kokonaisuutta ja alueen siistimisen kohdalla puhutaan vuosista.

– Kyllä mä uskon, että etenee, mutta se varsinainen ympäristölupa on kinkkinen kokonaisuus ja lupaprosessiin menee vielä vuosia. Kemiralla on tietääkseni keskustelu Avin kanssa hyvässä vaiheessa. Kaupunki on tässä lausunnonantajana. Kemiralla näyttäisi olevan tahtotila ja aikataulu siitä, että kestää noin kuusi vuotta plus miinus, tuon alueen kuntoon saattaminen.

Pukinjärven kohtalo kiinnostaa kaupunkia hulevedenkin näkökulmasta

Kaupunki on lausunnonantajana ympäristölupaprosessissa ja varsinkin Pukinjärven tilanteeseen on kaupungilla lausuttavaa.

– Mielenkiinto kohdistuu erityisesti Pukinjärven tilaan ja pohjasedimentin putsaamisen laaja-alaisuuteen. Kaupunki haluaa säilyttää järven vesipeilin mahdollisimman hyvin. Pukinjärvi on erittäin laajan alueen hulevesialtaana eikä me voida nyt säännöstellä yhtään sen järven pintaa, sanoo Järvelä.

Kaupungin halu olisi, että jossakin vaiheessa järvi olisi puhdistettu niin hyvin, että pinnan säännöstelyä voitaisiin harkita.

– Pintaa voitaisiin säännöstellä muutamia kymmeniä senttejä. Se vaikuttaisi huleveden varastointiin järvessä huomattavasti ja parantaisi hulevesien hallintaa. Tämä asia näyttää Kemiran papereista puuttuvan, päättää Järvelä.

Lue seuraavaksi