Seurakunnat välittävät pääsiäisen sanomaa nettilähetyksissään ja sosiaalisessa mediassa

Seurakunnat ovat lisänneet poikkeusoloissa verkkolähetyksien määrää. Myös ortodoksien ristisaatto toteutetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti sisätiloissa.

pääsiäinen
Kirkoissa pääsiäistä juhlitaan suljetuin ovin. Jumalanpalveluksiin pääsee osallistumaan nettilähetyksien kautta.Hans-Mikael Holmgren / YLE

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Koronaviruksen vuoksi yli kymmenen hengen tilaisuudet on kielletty, joten jumalanpalveluksia ei voi järjestää yleisötilaisuuksina.

Seurakunnat ovatkin jo kolmen viikon ajan lähettäneet jumalanpalvelukset verkossa. Esimerkiksi Kokkolassa on striimattu hiljaisella viikolla puolen tusinaa tilaisuutta.

Seurakunnat käyttävät myös sosiaalisen median kanavia. Esimerkiksi Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset löytyvät YouTubesta ja Facebookista.

Kannuksen kirkkoherra Erkki Huuki kertoo, että seurakunnan verkkolähetykset ovat saaneet katselijoita hyvää palautetta.

Huukin ja Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Pekka Harjun mukaan kirkkoväen läsnäolon voi aistia tyhjässäkin kirkossa.

Veli-Pekka Harjun mukaan verkkolähetykset ja sosiaalinen media tuovat turvaa poikkeuksellisena aikana.

– Nyt täytyy löytää se uusi toimintaikkuna, jonka kautta jatkaa elämää ja ottaa puhdasta ilmaa, jota tarvitaan kaiken tämän lamauttavan ja pimeän energian torjumiseksi, Harju sanoo.

ikoni Imatran Pyhän Nikolaoksen klrkosta
Kari Kosonen/Yle

Ristisaatto kirkon sisällä

Ortodoksisen kirkon pääsiäisyön jumalanpalveluksiin osallistuminen on usein yksi vuoden kohokohdista jopa muuten passiivisille kirkon jäsenille.

Kuten muissakin seurakunnissa, myös Vaasan ortodoksikirkon jumalanpalvelukset toimitetaan suljetuin ovin, ilman kirkkokansaa. Tapahtumia voi seurata YouTuben ja Facebookin kautta.

Pääsiäisyön ristisaatto kirkon ympäri toimitetaan sunnuntaina heti puolenyön jälkeen kello 00.00. Tänä vuonna perinne rikkoisi poikkeusolojen rajoituksia ja lisäisi tartuntariskiä. Siksi Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat yksimielisesti ohjeistaneet seurakuntia toimittamaan kaikki pääsiäisajan ristisaatot kirkon sisätiloissa.

Kuvassa on metsämarjan varpuja aurinkoisessa metsässä.
Myös luonto tarjoaa tapoja hiljentyä pääsiäiseenSilja Viitala / Yle

Myös luonnosta kirkollista sanomaa

Moni etsii nyt tapoja hiljentyä ja rauhoittua. Erkki Huuki uskoo, että moni löytää nyt lohtua nettilähetyksien lisäksi myös kotihartauksista. Tunnelmaa voi hakea myös luonnosta.

– Jos voi näin sanoa, niin suomalaisille tämä ajankohta on hyvä, kun ilmat lämpenee ja aurinkoa paistaa. Löytyy niitä elementtejä, joita on kristillisessä uskossakin. Puhutaan luonnollisista ilmoituksista, joissa Jumala näkyy luonnossa ja kaikkialla meidän ympärillämme, Huuki kertoo.

Verkkolähetysten lisäksi ortodoksista pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata Yleisradion kanavilta. Yle TV 1 lähettää 11.4. klo 23.55 uusintana Uspenskin katedraalissa vuonna 2018 kuvatun pääsiäisyön palveluksen, jonka toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Radiossa palvelus lähetetään Yle Radio 1 -kanavalla.

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne.

Lue lisää:

Valamo sulki ovensa ensimmäistä kertaa 50 vuoteen – matkailusta elävässä luostarissa pääsiäistä juhlitaan tänä vuonna vain veljestön kesken

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Uhkana pahin lama sitten 1930-luvun, kokoontuminen kielletty ainakin 13.5. asti, koronaan kuollut Suomessa nyt 42 ihmistä