Hyppää sisältöön

Attendon toimitusjohtaja Ylelle: Korona tuli Kiuruveden hoivakotiin uuden asukkaan mukana, otamme osaa omaisten suruun – 8 asukasta kuollut

Itä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut Attendon Kiuruvedellä toimivan hoivakodin valvontaansa.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Attendon hoitokodissa Kiuruveden Kallionsydämessä on kuollut runsaan viikon aikana kahdeksan asiakasta koronaan. Hoivakodissa on yhteensä 30 asiakaspaikkaa.

Attendon toimitusjohtaja avaa nyt poikkeuksellisesti julkisuudessa Kiuruveden hoivakodin tapahtumia.

– Kerron Kiuruveden tarinan, jotta suomalaiset ymmärtäisivät, mistä tässä taudissa on kyse, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo Ylelle.

Toimitusjohtajan mukaan hoivakotiin tuli maaliskuun alussa uusi asiakas.

– Meille tuli Kiuruvedelle maaliskuun alussa niin sanottu kävelevä asiakas, joka liikkui vapaasti yksikössä. Asiakas oli aluksi oireeton. Kun hänelle tuli oireita, hänet testattiin. Maaliskuun lopulla saimme tietää, että tällä asiakkaalla on koronavirus.

Asukas oli jo ehtinyt tartuttaa hoivakodin muita asukkaita.

Maaliskuun lopun jälkeen hoivakodissa on kuollut reilun viikon aikana kahdeksan asiakasta.

– Minä ja koko yhtiö haluamme ottaa osaa läheisten ja omaisten suruun. Meillä on huoli näistä läheisistä, Holmqvist sanoo.

Kiuruveden hoivakotiin kuuluu kaksi perhekotia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi keskiviikkona, että se on ottanut Attendon Kiuruvedellä toimivan hoivakoti Kallionsydämen valvontaansa.

"Hoivakodeissa asuu hauraita ihmisiä"

Attendon toimitusjohtaja sanoo, että yhtiö haluaa kertoa myös siksi Kiuruveden tapauksesta, että koko hoiva-ala ja kaikki suomalaiset ymmärtäisivät, miten vakavasta sairaudesta on kyse.

– Se on näkymätön virus, jota vastaan me kaikki taistelemme. Tässä tapauksessa suurin oppi oli se, että oireetonkin voi todellakin kantaa virusta ja tartuttaa muita.

Holmqvist sanoo, että hoiva-alalla olisi kaikkien hoitajien suojattava itsensä.

– Hoivakodeissa asuu hyvin hauraita ja iäkkäitä ihmisiä. Tämä tauti voi olla lievänäkin heille hyvin kohtalokas. Näissä hoivakodeissa jokaista asiakasta tulisi kohdella viruksenkantajana.

"Olemme pärjänneet pääosin omilla suojavarusteillamme"

Attendo teki äskettäin päätöksen, jonka mukaan Uudenmaalla sijaitsevissa hoivakodeissa työntekijät ovat alkaneet suojata itseään tehostetusti.

– Meillä on käytössä Uudenmaan yksiköissä henkilöstöllä kokoaikaisesti nenäsuusuoja, vaikka ei olisi altistumisia.

Yle uutisoi eilen, että yksityiset hoiva-alan toimijat eivät ole kaikkialla Suomessa saaneet Huoltovarmuuskeskuksen suojavarusteita, kun ovat niitä tiedustelleet suojavarusteita välittävistä kunnista ja sairaanhoitopiireistä.

Myös Attendolla on samanlaisia kokemuksia.

– Olemme pärjänneet tähän asti pääosin omilla suojavarusteillamme. Mutta joissakin tapauksissa olemme niitä kysyneet kunnista. Suurimmasta osasta kuntia emme ole niitä saaneet, sanoo toimitusjohtaja Holmqvist.

Attendo aikoo ottaa tällä viikolla käyttöön henkilöstönsä kokoaikaisen suojautumisen Uudenmaan lisäksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hoivapaikoissa.

Holmqvistin mukaan hoivakotien henkilökunta tekee työtään kovassa paineessa.

– Joillakin työntekijöillä on voimakas pelko siitä, että he itse sairastuvat, tai mahdollisesti tartuttavat asiakkaita. Turvallisuuden tunne häviää, jos heillä ei ole suojavarusteita.

Attendon mukaan Kiuruveden hoitokodissa on kuollut kahdeksan asiakasta, mutta muun Suomen tietoja yhtiö ei halua kertoa.

– Me emme voi kertoa julkisuuteen muiden paikkakuntien tilanteesta. Siellä on hyvin pieniä hoivakoteja, ja asiakkaat voivat olla tunnistettavissa.

Lue lisää:

Aluehallintovirasto otti vanhusten hoivakodin valvontaansa Kiuruvedellä – yksikössä kahdeksan koronakuolemaa

Lue tästä uusimmat tiedot koronasta

Jo kahdeksan vanhusta kuollut koronavirukseen yläsavolaisessa yksityisessä hoitokodissa – Ylä-Savon sote kehottanut tehostamaan hygieniatoimia

Yksityiset terveysjätit hermostuivat sosiaali- ja terveysministeriölle – "Voisimme tehdä 4 000 koronatestiä päivässä, mutta apu ei kelpaa"