1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholijuomat

Koronavirus pompautti Alkon litramyynnin huimaan nousuun – takana 12 miinusvuotta

Matkustajatuonnin loppuminen ja ravintolakäyntien romahdus siirsi alkoholiostokset pitkälti Alkoihin.

Koskenkorva on lukeutunut vuosikymmeniä Alkon myydyimpiin juomiin. Vodkien ja viinojen myynti hyppäsi maaliskuussa lähes +8 prosenttia. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valtio-omisteisen Alkon litramyynti hyppäsi maaliskuussa historialliselle kasvuprosentille – kiitos koronaviruksen, joka on lopettanut matkustajatuonnin ulkomailta ja halvaannuttanut ravintola-asioinnin. Nousussa oli etenkin punaviinin myynti.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Kuukausimyynti nousi maaliskuussa peräti 9,3 prosenttia viime vuoden maaliskuusta ja sataprosenttisena alkoholi vielä enemmän: +10,3 prosenttia. Ja yhtä lailla tammi-maaliskuun myyntiin kirjautui reippaat kasvuluvut: + 4,6 prosenttia litramyyntiin.

– Osa aiemmin matkustajatuonnin ja ravintoloiden kautta hankitusta alkoholista on tässä poikkeustilanteessa ostettu Alkosta. Tämä vaikuttaa maaliskuun myyntilukuihin, sanoo toimitusjohtaja Leena Laitinen Alkon tiedotteessa.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Muutos merkitsee isoa käännettä aiempaan. Alkon litramyynti on tätä ennen laskenut 12 vuotta putkeen 2008-2019, mikä johtuu pitkälti suomalaisten raitistumisesta. Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut vuosia.

Edellinen plussavuosi oli 2007, joka on samalla jäänyt Alkon historian myynnilliseksi ykkösvuodeksi.

Punaviini maistuu

Korona iski todenteolla suomalaisten arkeen kuukausi sitten maaliskuun puolivälissä. Viro sulki rajansa 17. maaliskuuta koronaviruspandemian vuoksi ja suomalaisten matkustajatuonti tyssäsi pitkälti siihen. Samoihin aikoihin osuu ravintola-asioinnin romahdus ja kehotus suomalaisille pysyä kotona.

Nyt siis moni ravintola-asiakas ja miksei muutkin nauttivat alkoholinsa kotona. Alkon myyntitilastojen mukaan juomana on erityisesti punaviini. Sen myynti loikkasi huimat +20 prosenttia maaliskussa edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Samoin reilusti ovat myyntiään kohottaneet valkoviit ja viinat. Sen sijaan reippaalle lasku-uralle painuivat siiderit, lonkero, oluet ja alkoholittomat.

Maaliskuun muutokset
Litramyynnit 3/2020Muutos %
Vodkat ja viinat+7,6%
Muut väkevät+11%
Punaviinit20,1%
Valkoviinit14,1%
Oluet-8,6%
Alkoholittomat-11,3%
Lähde: Alko

Lue lisää:

Alkon myynnin alamäki loiveni – Portugali ryminällä punaviinikärkeen Chilen kustannuksella

Olut ja lonkero syöksyivät – näin rajua myyntiromahdusta Alkossa ei ole nähty neljännesvuosisataan

Alkoholin kokonaiskulutus laski viime vuonna – matkustajatuonti väheni huomattavasti

Rajojen sulkeminen on romahduttanut Viron-liikenteen, mutta kaikki eivät kieltoon usko – maahanpyrkijöitä on käännytetty sekä Helsingissä että Tallinnassa

MaRa: "Ravintola-alan yrittäjät ovat törmänneet seinään" – Pinnalla pysyminen vaatii valtiolta tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin