Hyppää sisältöön

Oulun vaalipiirin kansanedustajilta ymmärrystä turveyrittäjien valtiontuelle toimialan muutoksessa

Turveyrittäjien määrä vähenee, kun tulevaisuudessa luovutaan turpeesta lämmön- ja sähköntuotannossa.

Turvetta kerätään turvesoilta ja käytetään polttoaineena turvevoimalaitoksissa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Oulun vaalipiirin kansanedustajat ovat valmiina tukemaan turveyrittäjiä alan vaihdossa, kun turpeen käyttö lämmön- ja sähköntuotannossa vähenee lähivuosikymmeninä hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteiden takia.

Ylen kyselyyn vastanneet yksitoista kansanedustajaa ovat harvinaisen yksimielisiä yli puoluerajojen: valtion on tuettava turveyrittäjiä toimialavaihdoksessa.

Keskustan ylivieskalainen kansanedustaja Juha Pylväs muistuttaa, että ilman valtion tukea kalliilta koneinvestoinneilta tipahtaa pohja pois, kun turpeen talteenotto lopetetaan.

– Valtion tukipakettia tarvitaan, jotta turvealan yrittäjät pystyvät investoimaan uuteen kalustoon. Valtion investointitukea tämä käytännössä vaatii, kertoo Pylväs.

Turvealan työllistävä vaikutus Pohjois-Pohjanmaalla tulee ottaa huomioon, vaatii raahelainen vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen.

– Tarvitaan yhteiskunnan toimenpiteitä ja tukijärjestelmää, jotta pystytään luopumaan turpeen käytöstä vähitellen. Tarvitaan uutta työtä nykyisen tilalle, kertoo Hänninen.

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö puolitetaan vuoteen 2030 mennessä, mutta koronaviruspandemia voi aiheuttaa muutoksia päätöksentekoaikatauluun. Valtion lisäksi apua turveyrittäjille haetaan myös Euroopan Unionin rahoitusta.

Turpeen nykyinen verohelpotus oli tarkoitus olla käsittelyssä kehysriihessä, mutta keskustelu turpeesta siirtyy tulevalle syksyllä, arvioi Juha Pylväs.

– Koronaepidemian hallinta on laittanut hallitusohjelman uuteen tarkasteluun.

Ylen kyselyyn vastasi 11 kansaedustajaa. Kainuusta vastasivat Merja Kyllönen (vas.) ja Raimo Piirainen (sdp). Pohjois-Pohjanmaalta vastasivat vasemmistoliiton Katja Hänninen ja Hanna Sarkkinen, keskustan Mikko Kinnunen ja Juha Pylväs, perussuomalaisten Jenna Simula ja Sebastian Tynkkynen, vihreiden Jenni Pitko, sdp:n Tytti Tuppurainen sekä kokoomuksen Mari-Leena Talvitie.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.