1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeily

Innostuitko hakemaan metsästä mielenrauhaa? Ota haltuun nämä 4 ohjetta, niin luonto ja muut retkeilijät kiittävät

Aloittelevan retkeilijän kannattaa muistaa ainakin seuraavat vinkit metsään lähtiessään.

retkeily

1

1. Suosi merkittyjä reittejä, mutta vältä ruuhkia

Ensin se tärkein syy: merkityillä reiteillä kävelemällä suojelet luontoa. Umpimetsässä tarpova voi tahtomattaan vahingoittaa luontoa tallaamalla kasveja tai häiritsemällä eläinten ja lintujen pesimärauhaa. Luonnossa liikkuminen kuluttaa aina maastoa, joten poluilla kannattaa pysyä myös lähimetsässä kulkiessa.

Toisekseen, retkeilyreitit ovat suosittuja hyvistä syistä. Reittien varrella on upeita maisemapaikkoja ja luontonähtävyyksiä. Lisäksi reiteistä pidetään hyvää huolta. Taukopaikalta löytyy usein esimerkiksi huussi (pakkaa silti reppuun wc-paperia ja käsidesiä).

Retkeilyreitit ovat myös turvallisin vaihtoehto. Jos kartanlukutaito tai oma kunto arveluttaa, kannattaa pysyä maastoon merkityillä poluilla. Jos nilkka nyrjähtää tai vesi loppuu kesken, apukin löytyy luultavasti läheltä. Ota silti mukaan kartta ja huolehdi, että matkapuhelimessa on riittävästi akkua.

Koko maa on täynnä upeita retkikohteita, joissa Suomen luonto näyttäytyy kaikessa kauneudessaan. Tarkista lähin retkikohde tai kansallispuisto esimerkiksi oman kuntasi nettisivuilta tai Metsähallituksen luontoon.fi -palvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Tänä keväänä retkikohteen tilanne kannattaa tarkistaa etukäteen, vaikka menisi ennalta tuttuun paikkaan. Päivä- ja autiotupia, kotia ja puuvajoja on nimittäin suljettu monessa paikassa, koska koronaviruksen leviämistä halutaan välttää.

Lisäksi retkeilyn suosio on kasvanut, kun liikkumista muuten rajoitetaan. Viikonloput ovat ruuhkaisimpia. Nyt on huono idea tutustua siihen suosittuun kansallispuistoon, jossa olet aina halunnut käydä. Säästä se myöhemmäksi ja suuntaa katseesi lähiluontoon.

pohjankota
Merkityt retkeilyreitit ovat usein helppokulkuisia ja hyvin opastettuja, joten eksymisen vaara on pieni.Jani Aarnio / Yle

2

2. Käytä tulenteossa ja ruoanlaitossa harkintaa

Nuotion lämmin loimu, makkara tai nokipannukahvi on monelle pienelle ja isolle kulkijalle retken kohokohta. Suositeltavampi kokkaustapa on kuitenkin retkikeittimen käyttö.

Vilkkaat taukopaikat voi välttää kokonaan nauttimalla kotona tehdyt eväät kannon nokassa aivan omassa rauhassa.

Tulen tekeminen ei ole sallittua missä ja milloin tahansa, vaan siihen tarvitsee aina maanomistajan luvan. Esimerkiksi Metsähallitus ja kunnat ovat antaneet luvan tehdä tulet tietyille merkityille paikoille. Retkeilyreiteillä on runsaasti nuotiopaikkoja.

Metsäpalovaroituksen tai näin keväällä ruohikkopalovaroituksen aikaan avotulta ei saa tehdä lainkaan. Tämä koskee myös laavuja ja nuotiopaikkoja. Älä luota siihen, jos joku muu on tehnyt tulet ennen sinua, vaan tarkista varoitustilanne aina erikseen.

Tällä hetkellä Metsähallitus suosittelee välttämään tulentekoa myös koronaviruksen takia. Nuotio houkuttelee istahtamaan tulen ääreen, mutta turvaväliä muihin ihmisiin on syytä pitää myös ulkona.

Normaalitilanteessakaan tulta ei kannata tehdä huvin vuoksi, eikä makkaroiden paistamiseen tarvita valtavaa roihua. Käytä paikalle vaivalla vietyjä polttopuita säästeliäästi. Kohtelias retkeilijä tekee klapit ja sytykkeet valmiiksi myös seuraaville taukopaikalle saapuville.

Jos puuvaja on suljettu tai polttopuut ovat loppu, älä haali puuta ja sytykkeitä maastosta, vaan jätä tulet suosiolla tekemättä.

Nuotio palaa
Henrietta Hassinen / Yle

3

3. Vie tuomasi roskat mukanasi pois

Metallia sisältävä sipsipussi ei pala nuotiossa, vaikka moni on sitä yrittänyt. Leipäpussien sulkijat, retkiruokien foliosisukset ja tupakantumpit ovat yleisimpiä taukopaikoilta löytyviä roskia. Ja vaikka muovisen makkarapaketin pystyy polttamaan, se ei tarkoita, että niin saa tehdä.

Monissa taukopaikoissa on tuhka-astiat. Ne eivät ole roskiksia. Joissakin retkikohteissa on roskikset, mutta ne täyttyvät nopeasti. Jos jaksat kantaa eväät luontoon, saat varmasti niiden kääreet vietyä samalla vaivalla pois.

Ruoantähteitäkään ei pidä heittää roskikseen tai ympäröivään luontoon. Hajuhaittojen lisäksi tähteet houkuttelevat eläimiä, ja suosituilla taukopaikoilla on usein omat hiiri- ja rottapopulaatiot.

Fiksu retkeilijä vie roskat mukanaan ja kierrättää ne kotona asianmukaisesti. Vielä fiksumpi ottaa mukaansa ylimääräisen roskapussin siltä varalta, että joku muu ei ole ajatellut asiaa niin pitkälle.

Retkeilyetikettiin kuuluu myös taukopaikan siistiminen käytön jälkeen. Tätä varten laavun tai kodan seinältä löytyy yleensä harja.

Luontoon jätettyjä roskia.
Raine Kallio valokuvasi piittaamattomien retkeilijöiden jäljet Saunasaaressa Tampereella. Puiden kaataminen ja roskaaminen on ehdottomasti kiellettyä.Raine Kallio

4

4. Kunnioita luontoa ja muita kulkijoita

Poluilla pysymisen lisäksi on muutama muukin perussääntö, joiden avulla huolehdit luonnon ja muiden retkeilijöiden hyvinvoinnista.

Villieläimiä ei kuulu ruokkia, ja niihin tulee pitää muutenkin etäisyyttä. Jos retkeilet koiran tai muun lemmikin kanssa, pidä se kytkettynä. Jätökset kuuluu kerätä mukaan samoin kuin kaupungissakin.

Luonnon ja eläinten valokuvaaminen on hieno harrastus, mutta vastuullisuus on tässäkin tärkeää. Luontoa ei saa vahingoittaa paremman valokuvan toivossa. Vältä drone-kuvausta erityisesti pesimäaikaan.

Pesimäaikaan osassa retkikohteista on myös liikkumisrajoituksia – nämäkin selviävät, kun tutustut kohteeseen etukäteen netissä.

Myös ihmisiä pitää kunnioittaa. Kun tapaat muita luonnossa, anna tietä ja tilaa. Metsä on kaikille avoin rentoutumispaikka, jossa liikkumista määrittävät jokamiehenoikeudet (siirryt toiseen palveluun). Tutustu niihin.

Jos aiot viettää metsässä yön, muistettavien asioiden lista kasvaa. Luonnonsuojelualueilla leiriytyminen on yleensä sallittua vain erikseen merkityillä telttapaikoilla. Tiskatessa ja peseytyessä pitää nähdä vähän vaivaa, jotta pesuaineet eivät valu suoraan vesistöön. Autiotupien käyttöön on oma etikettinsä (siirryt toiseen palveluun).

Retkeilyharrastus kannattaa aloittaa päiväretkillä. Herääminen luonnossa vietetyn yön jälkeen on upea kokemus, mutta yön yli kestävä retki vaatii jo enemmän suunnittelua. Alkuun pääsee esimerkiksi näillä vinkeillä (siirryt toiseen palveluun).

Lopuksi: Otettuasi näistä ohjeista vaarin, mene metsään ja keskity nauttimaan luonnosta. Hymyile vastaantulijalle, anna askelten viedä ja unohda arjen murheet.

Lähde: Metsähallituksen luontopalvelut

metsä aamuauringossa
Metsässä kävelemisellä on mieltä elvyttävä vaikutus. Auringonnousun aikaan maisemista saa yleensä myös nauttia rauhassa.Jani Aarnio / Yle
Lue seuraavaksi