1. yle.fi
  2. Uutiset

Pula kasvomaskeista synnytti yllättävän bisneksen Vuokko Hartikaiselle ja monelle muulle pienyrittäjälle: "Aloin käännellä kangaspaloja ja siitä se lähti"

Kankaisten kasvosuojien valmistus tuo työtä ompelijoille, joiden perinteiset markkinat ovat hyytyneet koronaviruksen takia.

koronavirus
Vuokko Hartikainen, yrittäjä, Neulokko
Vuokko Hartikainen ompelee yhden työpäivän aikana yli 100 puuvillaista kasvomaskia. Matias Väänänen / Yle

Pirkanmaalainen tekstiilialan yrittäjä Vuokko Hartikainen ei jäänyt seisomaan tumput suorana, kun koronapandemia tyrehdytti perinteiset tulonlähteet.

Kirpputoria ja omaa ompelimoa Ruovedellä pyörittävä Hartikainen päätti, että jotain on tehtävä. Kolmisen viikkoa sitten hän alkoi ommella ja myydä kasvomaskeja.

– Aloin käännellä kangaspaloja ja siitä se lähti.

Vastaanotto kotikunnassa oli aluksi vaihteleva. Osa kiitteli, mutta toisenlaisiakin viestejä sateli.

– Sain yksityisviestejä, että teen petosta. Että eihän tällaisia saa myydä sairaalatuotteina.

Hartikainen kertoo tehneensä selväksi, että hänen hengityssuojansa eivät ole sairaalamaskeja vaan ne ovat tarkoitettu vain siite- ja katupölyä vastaan.

Jättiurakka laittoi ompelukoneet surisemaan

Viime viikolla Vuokko Hartikainen sai yllättävän yhteydenoton Ruoveden kunnalta.

Hän sai tilauksen ommella 900 puuvillaista kasvomaskia niin pian kuin mahdollista Keiturin Sotelle, joka hoitaa Ruoveden ja Virtain sosiaali- ja terveyspalvelut.

Keituri tarvitsi maskeja kaikkiaan 1800 kappaletta. Määrä osoittautui niin isoksi, että kunta kokosi urakkaa varten kolmen ompelimon ringin, kertoo Ruoveden muutosjohtaja Heidi Tanhua.

– Nyt tuotanto pyörii täydellä teholla ja maskeja voidaan toimittaa muillekin alueille. Että kyllä täältä pesee!

Sanna Peltonen, puheenjohtaja Hopea Aurinko Osuuskunta
Hopea Aurinko -osuuskunta on yksi Ruoveden ompelijaringin jäsenistä. Osuuskunta on tehtaillut noin 1000 maskia perjantaista lähtien. Puheenjohtaja Sanna Peltosen mukaan viimeiset maskit ovat työn alla.Matias Väänänen / Yle

Heidi Tanhuan mukaan puuvillaisten ja pestävien kasvomaskien tilaukset aloitettiin, koska kertakäyttömaskeja ei ole saatu. Tanhuan mukaan kotihoidon työntekijät hämmästelivät aluksi kankaisia maskeja, mutta ymmärsivät pian, että ne antavat paremman suojan kuin ei maskia ollenkaan.

Kankaisia maskeja käytetään vain terveiden kotihoidon asiakkaiden kohtaamisissa ja ne pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Työntekijät käyttäisivät mieluummin kertakäyttömaskeja, kertoo Ruoveden kotihoidon esimies Lea Koskimäki.

– Tiedämme, että kankaiset eivät hirveästi suojaa, mutta mennään nyt näillä.

Työ vaihtui kestovaipoista kankaisiin kasvosuojiin

Kunnat ja kuntayhtymät ovat tilanneet kankaisia kasvosuojia muuallakin kuin Pirkanmaalla.

Pohjois-Savossa Keiteleellä sijaitseva kahden sisaruksen ompeluyritys Lavender Snooze ryhtyi valmistamaan kasvosuojia, kun se sai yhteydenoton Keiteleen kunnalta. Kunta tilasi kasvosuojia aluksi 150 kappaletta.

– Tutustuimme Tukesin ohjeisiin ja teimme sen jälkeen prototyypin, josta kehitimme kaavat. 20 kappaleen koe-erä toimitetaan kuntaan huomenna, kertoo yrittäjä Tanja Honkala-Miettinen.

Honkala-Miettinen ompelee suojia yhdessä siskonsa Pinja Kuneliuksen kanssa. Materiaalina on 100 prosenttinen puuvilla, ja kasvosuojasta tehdään kaksinkertainen. Suojan voi pestä korkeissa lämpötiloissa ja sen väliin on mahdollista lisätä kerroksia.

Tanja Honkala-Miettinen ompelee kasvosuojia muun muassa Keiteleen kunnalle.
Tanja Honkala-Miettinen ompelee kasvosuojia muun muassa Keiteleen kunnalle. Marianne Mattila / Yle

Aiemmin yritys ompeli erilaisia kodin kestotuotteita, kuten vaippoja, siteitä ja siivoustarvikkeita. Nyt se on luvannut toimittaa ompelemiaan kasvosuojia Keiteleen kunnan lisäksi Uudellamaalla asuvalle yksityishenkilölle.

Keiteleen kunta aikoo korvata kankaisilla kasvosuojilla kertakäyttöiset hengityssuojaimet kotihoidossa ja palvelutalossa. Kertakäyttöiset hengityssuojat otetaan tarvittaessa käyttöön myöhemmin, jos epidemia voimistuu alueella.

Yrittäjät sinnittelevät kaikin keinoin

Ruovedellä Vuokko Hartikainen ja muut ompelijat urakoivat maskeja lähes omakustannehintaan. Ruoveden muutosjohtaja Heidi Tanhua painottaakin, että maskeilla ei pääse kukaan rikastumaan.

Tanhua kannustaa kaikkia julkisen puolen toimijoita työllistämään ahdingossa olevia paikallisia yrittäjiä.

– Tällä tilauksella ainakin muutama yrittäjä pääsee pahimman ajan yli.

Itse tehtyjä kankaisia kasvosuojaimia
Kankaisia suojuksia käytetään ainoastaan terveiden asiakkaiden kohtaamisissa.Matias Väänänen / Yle

Vuokko Hartikaisen 900 maskin urakka alkaa olla puolessa välissä. Hän olisi valmis tekemään maskeja Ruoveden ulkopuolellekin, jos kysyntää riittää. Yksin hän ei urakasta kuitenkaan selviä, joten apu olisi tarpeen.

– Tällä kylällä ei ole perinteisesti vedetty yhtä köyttä, mutta toivottavasti tämä muuttaa senkin asian.

Aiheesta voi keskustalla 10.4. kello 23.00 saakka.

Lue myös:

Kasvomaskin hyödyt jakavat tietäjiä – Listasimme syitä väittelyyn suojaimista

Lue seuraavaksi