HUS suunnittelee koronapotilaiden hoitoa varten varasairaalaa Meilahteen maanalaisiin tiloihin

Varasairaalassa tulee olemaan kymmeniä teho- ja vuodeosastopaikkoja.

Meilahden sairaala
Meilahden sairaala-alueen kyltti.
Meilahden maanalaisiin tiloihin on suunnitteilla varasairaala.Tiina Jutila / Yle

HUSissa on laadittu suunnitelmat varasairaalan rakentamiseksi Meilahden sairaala-alueelle koronaviruspotilaiden hoitoon. HUS kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että suunnitelmat varasairaalasta ovat lähes valmiit. Ne on laadittu sen varalle, että nykyiset sairaansijat ja tehohoitopaikat eivät riitä koronaviruspotilaiden hoitoon.

Maanalaisiin pysäköintitiloihin rakennettavassa varasairaalassa tulee olemaan kymmeniä teho- ja vuodeosastopaikkoja.

HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen kertoo, että sairaanhoitopiirille on tarjottu erilaisia tiloja, mutta Meilahden sairaala-alueen katsotaan olevan niistä toimivin ratkaisu.

– Esimerkiksi se, että alueella on jo valmiiksi sairaalatoiminnassa tarvittavat tukipalvelut, tekniset järjestelmät ja potilaiden siirto sängyillä pääsairaalaan ambulanssin sijaan, puolsivat tätä ratkaisua. Lisäksi tällä ratkaisulla saamme merkittävästi lisäkapasiteettia hajauttamatta osaavaa henkilökuntaamme. Tämä on meille kriittisen tärkeää, kertoo Toivonen tiedotteessa.

HUSin yhteistyökumppanina varasairaalan rakentamisessa on Suomen Punainen Risti, jolla on kokemusta sairaaloiden rakentamisesta lukuisille katastrofialueille sekä erityisosaamista vakavissa epidemiatilanteissa toimimisesta.

Pysäköintitilaan pystytettävät teltat ovat samoja, joita käytetään kenttäsairaaloissa ympäri maailman. Kenttäsairaalat suunnitellaan aina yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa, ja ne muotoutuvat käsillä olevan tilanteen tarpeiden ja olosuhteiden mukaan.

Pieniä valmistelevia töitä lukuun ottamatta sairaalan rakentamista ei ole vielä aloitettu. Kun päätös varasairaalan rakentamisesta tehdään, sairaala voidaan ottaa käyttöön muutamassa viikossa.

– Selvää kuitenkin on, että koronaviruspotilaiden hoitokapasiteetti HUSissa kasvaa merkittävästi varasairaalan myötä. Sairaala otetaan käyttöön vain, jos epidemiatilanne sitä edellyttää, sanoo varasairaalan toiminnoista vastaava toimialajohtaja Antti Vento HUSista.