1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karhu

Talviuniltaan herännyt karhu liikuskelee jo Pedersöressä – kymmenkunta muuta Rannikko-Pohjanmaan karhua nukkuu vielä

Karhu on liikkunut parin viime viikon aikana Pedersöressä ja Kruunupyyssä. Metsien kuningas heräsi talviuniltaan tavallista aikaisemmin, jo 20. maaliskuuta.

karhu
Karhu seisomassa lumihangessa
Kun karhut heräävät aikaisin, etsivät ne usein ruokaa asuinalueiden läheisyydestä. (Arkistokuva).FLPA / Alamy/All Over Press

Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan ruotsinkielisellä Pohjanmaalla liikkuu 8-15 karhua. Pedersöreläisen suurpetoyhdyshenkilön, biologi Mattias Kanckoksen mukaan Pedersöre-Kruunupyyn alueella asuu ainakin yksi karhu.

Kanckos on seurannut karhua Pietarsaaren Purmossa jo kauan. Hän on sitä mieltä, että alueella asustava karhu heräsi talviuniltaan 20. maaliskuuta.

Lue lisää: Björnen i Pedersöre har vaknat – cirka 10 andra björnar i Österbotten sover troligen ännu

Maaliskuu ole mitenkään poikkeuksellisen aikaisin, sillä alueella tiedetään olleen karhuja, jotka ovat heränneet jo helmikuun lopulla.

– Mutta tämä on vähän ennenaikaista. Karhun on nyt vaikea löytää ruokaa, Kanckos sanoo.

Kanckos voi vain arvella, miksi tämä karhu heräsi niin aikaisin. Syy voi olla esimerkiksi sen nukkumapaikka.

–Olemme aiemmin nähneet, että rannikon karhut tekevät pesänsä ojanpientareelle. Silloin ne ovat herkkiä ojan vesimäärälle. On ollut karhuja, jotka nouseva vesi on herättänyt ja pakottanut liikkeelle.

Mattias Kanckos
Mattias Kanckos mukaan Pohjanmaan karhut nukkuvat talviunta usein ojien lähellä ja heräävät siksi varhain tulvien takia. YLE/Ida-Maria Björkqvist

Liikkunut myös Kruunupyyn suunnalla

Kanckos ja Suomen Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas eivät ole saaneet vielä tänä vuonna havaintoja muista karhuista.

Viitteitä on siitä, että tämä sama Purmon karhu olisi liikkunut myös Kruunupyyn suunnalla.

Kanckosin mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka monta yksilöä alueella on.

– Ihmiset luulevat usein, että talvipesät ovat pysyviä, mutta todellisuudessa hyvin pieni osa karhunpesistä on sellaisia, joihin karhut palaavat uudelleen. Useimmiten ne tekevät uuden joka vuosi.

Kanckos olettaa kuitenkin, että Pedersöre-Kruunypyyn alueella on vielä ainakin toinenkin karhu, jonka pitäisi herätä muutaman viikon sisällä.

Paljon havaintoja ruuanhakureissuilta

Purmon karhu on liikkunut lähellä asutusta, tallentunut riistakameroille ja monet paikalliset ovat nähneet sen jälkiä lumessa.

Kanckosin mukaan ei ole yllättävää, että karhu liikkuu lähellä asuinalueita. Luonnossa ei ole syötävää, joten karhut voivat esimerkiksi tuhota muurahaiskekoja ja hankkia siten ruokaa. Kasvillisuutta on tarjolla ravinnoksi enemmän vasta toukokuun alkupuolella.

Kanckos muistuttaa, että paikallisten asukkaiden ei pitäisi mennä etsimään karhua. Kanckos ei suosittele järjestämään karhusafaria. Kelirikkoaika on kohta, eikä silloin pidä ajella metsäteillä, mutta eivät safarit ole karhujenkaan etu.

– Mitä enemmän ihmisiä liikkuu alueella, sitä enemmän karhu tottuu ihmisten hajuun ja ääniin. Tämä voi lopulta aiheuttaa siitä, että karhusta tulee kesy. En sano, että se on vaarallista, mutta se ei pelkää ihmistä.

Suomenkielisellä Pohjanmaalla noin sata karhua

Luonnonvarakeskuksen mukaan suomenkielisen Pohjanmaan alueella on karhuja 90 - 110 yksilöä.

Yksi syy suomenkielisen Pohjanmaan ja Rannikko-Pohjanmaan karhumäärän eroon on se, että suomenkielisellä Pohjanmaalla on naaraskarhuja pentuineen selvästi Rannikko-Pohjanmaata enemmän.

Vuonna 2018 Pohjanmaan rannikkoalueilla ei ollut yhtään havaintoja karhunpennuista, kun taas Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla oli 12 pentua.

Pellas huomauttaa, että karhu seuraa usein saaliseläimiä, kuten poroja. Karhut voivat kulkea pitkiä matkoja aluelta toiselle.

– Olemme aiemmin nähneet, että meillä voi olla huomattavasti enemmän karhuja esimerkiksi toukokuussa. Mutta jossain vaiheessa ne voivat muuttavat, Kanckos sanoo.

Pellaksen mukaan karhut voivat palata pesäänsä talviunille, jos ne heräävät liian aikaisin esimerkiksi metsähakkuiden tai lumisateen vuoksi.

Jos karhu tarvitsee keväällä proteiinia, voi se saalistaa itselleen hirven.

– Se siirtyy kasvisruokaan, kun alkaa vihertää. Nyt ne voivat syödä hyttysmunia ja voikukkia, kun ne puhkeavat kukkaan, Pellas sanoo.

Artikkeli on käännetty Svenska Ylen artikkelista: Björnen i Pedersöre har vaknat – cirka 10 andra björnar i Österbotten sover troligen ännu (siirryt toiseen palveluun). Sen on kirjoittanut Ida-Maria Björkvist.
Jutun käänsi Merja Siirilä.

Lue seuraavaksi