1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeusaikaa kuvataan Instagramiin maailmanlaajuisesti, myös suomalaiset innostuivat – nyt toivotaan kuvia hoitajien, pelastusalan ja siivoojien arjesta

Jokainen elää koronan muuttamaa elämäänsä eri tavalla. Muiden ihmisten arkeen pääsee kuitenkin kurkistamaan Instagramin #massisolation-kampanjan kautta.

Arki
Instagram-kuvia
Suomalaisten kuvia voi seurata Instagramissa tunnistella #massisolationfiInstagram

Gallery of Photography Ireland (siirryt toiseen palveluun) käynnisti maaliskuun lopulla projektin, jossa tallennetaan ihmisten korona-arkea valokuvin.

Poikkeustila tallentuu parhaillaan tuhansiin kuviin maailmalla ja Suomessa. Virtuaaliarkiston kuvia voi selata – tai osallistua kampanjaan omin kuvin – Instagramissa #massisolation-tunnisteella.

Pohjoinen valokuvakeskus on yksi suomalaisista #massisolation-koordinoijista. Toiminnanjohtaja Arja-Liisa Räisänen on yllättynyt siitä innosta, jolla suomalaisetkin ovat arkeaan kuvanneet.

Nyt mukaan toivotaan erityisesti terveydenhoitoalan, pelastusalan ja esimerkiksi siivousalan ammattilaisten kuvia.

– Toivomme, että viruksen jyllätessä hoitajilla, pelastusalan väellä, siivoojilla ja muilla tositoimissa olevilla ammattilaisilla olisi myös aikaa kuvata työtään ja julkaista kuvia #massisolation-tägillä, sillä heidän arkeaan moni ihminen ei ole näkemässä, Räisänen sanoo.

Kuvassa nainen katsoo kännykällä kuvia
Instagramista löytää #massisolation-alkuisia tunnisteita useita. On esimerkiksi maakohtaisia ja kaupunkikohtaisia kuvakokoelmia sekä projektin virallisia tunnisteita, kuten #massisolationproject.Heini Holopainen / Yle

Kulttuurikuvia talteen

Suomessa #massisolation-projektia koordinoivat Pohjoinen valokuvakeskus, Valokuvakeskus Nykyaika (siirryt toiseen palveluun) ja Luovan valokuvauksen keskus (siirryt toiseen palveluun) Jyväskylästä.

Kuvavirtaan toivotaan kaikenlaisia arjen tallenteita. Projekti onkin saanut erilaisia sävyjä eri puolilla maata.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla halutaan arjen kuvien ohella nostaa esiin myös tällä hetkellä lamaannuksissa elävän kulttuurimaailman toimijoita.

Kuvavirtaa kuratoi K.H. Renlundin museo (siirryt toiseen palveluun) ja aluetaideamanuenssi Anniina Kiiskinen. Museo on kiinni, kuten muutkin museot Suomessa, ja konsertit sekä teatteriesitykset tauolla, mutta kulttuuriväki tekee taustalla töitä koko ajan, Kiiskinen muistuttaa.

– Ihan samalla tavalla kuin täällä museolla näyttelyiden valmisteleminen tai viranomaistyö jatkuvat. Siksi olisi mukava nähdä kulttuuritoimijoiden arkea #massisolation-kuvavirrassa.

Anniina Kiiskinen on hyvillään siitä, että maailmanlaajuinen ja helposti lähestyttävä projekti luo parhaimmillaan yhteisöllisyyttä. Se antaa matalan kynnyksen työkalun kaikkien käteen.

Kuvassa Elina Holopainen ja Sara Airola tekevät akrobatiatemppua
Elina Holopaisen ja Sara Airolan temput ovat sellaisia, jotka soveltuvat mahdollisimman monelle.Heini Holopainen / Yle

Ilma-akrobatia vaihtui voimaharjoitteluun

Kokkolalainen Sirkuskoulu Kuu kertoo Instagramissa arjestaan #massisolationkeskipohjanmaa-tunnisteella.

Sirkuslaisten panos kampanjalle ovat opastusvideot, joissa neuvotaan sirkustemppuja katsojille.

– Me kuvaamme päivän temppu -videoita ja jaamme niitä kaikille somessa. Meistä on tärkeää tarjota kotona oleville ihmisille jotain mukavaa ja mielekästä tekemistä, sirkusopettaja Elina Holopainen sanoo.

Neuvottavat temput ovat sellaisia, jotka soveltuvat mahdollisimman monelle.

– Vaikka aihe, eristäytyminen ja korona, on synkkä ja sitä tulee joka tuutista, meidän tehtävämme on tuoda iloa, miettii sirkusopettaja Sara Airola.

Koronaeristys muutti sirkuskoulun arkea kertaheitolla. Toimeentulo heikkeni huomattavasti, koska kaikki tapahtumat, leirit ja tilaustyöt on peruttu. Myös itse opetus siirtyi uuteen ulottuvuuteen.

Siinä missä aiemmin harjoitustiloissa oli kymmeniä treenaajia, nyt on vain läppärin ruutu ja reititin.

Opettajat striimaavat tunnit Youtubeen ja jakavat ne oppilaille suljetussa ryhmässä tai päivän temput kaikille avoimissa ryhmissä. Koulu elää siis virtuaalimaailmassa.

Kuvassa Elina Holopainen ja Sara Airola
Elina Holopainen ja Sara Airola striimaavat tunnit Youtubeen.Heini Holopainen / Yle

Ihan kaikkeen ei virtuaalisirkus kuitenkaan taivu, vaikka opettajakaksikolla onkin paljon mielikuvitusta.

– Ilma-akrobatiaa ei voi tehdä. Jollain lapsella saattaa olla kotona trapetsi, mutta me emme voi lähteä siitä oletuksesta, että kaikilla on.

Siksi ilma-akrobatian tilalla on nyt esimerkiksi voimaharjoituksia. Pikkusirkuslaiset taas voivat harjoitella jonglöörausta vaikka sukkamytyillä. Päälläseisonta ja kuperkeikat onnistuvat myös kotioloissa.

Oppilaiden kotivarustus onkin juuri se, mikä virtuaalisirkusta rajoittaa.

– Kyllähän me pystymme videoilla näyttämään temppuja ja lataamaan ne nettiin, mutta kaikilla ei ole kotona hyviä välineitä katsoa niitä. Moni voi olla illalla myös väsynyt Wilman ja muiden kotikoulu-sovellusten tuijottelusta.

Kuvassa kaksi naista istuu tietokoneen ääressä lattialla
Pikkusirkuslaiset taas voivat harjoitella jonglöörausta vaikka sukkamytyillä.Heini Holopainen / Yle

Arjen epävarmuutta ja ahdistusta

Jyväskyläläinen Hanna Nelimarkka valmistui jouluna kuva-artesaaniksi. Alkuvuonna hän viritteli yritystoimintaansa, kunnes koronavirus vei kaikki kuvauskeikat kalenterista.

– Hetkeksi tapahtui lamaantuminen, enkä halunnut kuvata yhtään mitään, Nelimarkka kertoo.

Hän kuitenkin kaivoi kameran esiin ja päätti kuvata muuttunutta arkeaan terapiana. Nyt Nelimarkka ottaa kuvia pääosin puhelimellaan ulkona kävelylenkkien yhteydessä.

– Itselläni on teini-ikäinen poika, joka välttelee kameraa. Kävelen ja kuljeskelen siis paljon luonnossa ja yritän tallentaa sen epätietoisuuden ja ahdistuksen.

Korona-arki on hyvin erilaista kuin totuttu normaali, mutta Nelimarkka näkee arjessa paljon hyviäkin puolia. Niihin kuuluu esimerkiksi perheen kanssa vietetty yhteinen aika.

– Olen nauranut, että tämä on kuin paluu vauva-aikaan, kun arki keskittyy jälkeläisen ruokkimiseen.

View this post on Instagram

Lasin takana

A post shared by Hanna Nelimarkka (@hannanelimarkka) on

Syntymässä maailmanlaajuinen virtuaaliarkisto

Kuvaajien kannalta projektiin osallistuminen ei vaadi Instagramissa muuta kuin tägin lisäämisen oman kuvan perään. Tunnisteina käytetään esimerkiksi tägejä #massisolation, #massisolationfi, #massiosolationproject, #massisolationoulu ja #massisolationkeskipohjanmaa.

Hankkeen koordinoijat seulovat kuvavirrasta paikalliset kuvat ja julkaisevat ne omalla alustallaan.

Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Arja-Liisa Räisänen arvelee, että syy kuvaprojektin suosioon löytyy ehkä valokuvauksen suuresta suosiosta. Kaikilla on puhelimessaan kamera. Lisäksi osallistuminen vaatii vain yhden hästägin kirjoittamisen julkaisun yhteydessä.

Koronan muuttamasta maailmasta on parhaillaan syntymässä maailmanlaajuinen virtuaaliarkisto.

– On mielenkiintoista nähdä, kuinka erilaista arki eri puolilla on. Toisaalta kaikkien arki ei juurikaan ole muuttunut.

Kuvaprojektin edetessä siihen tulee myös uusia sävyjä. Nyt toivotaan kuvia ruokateemalla. Se ei tarkoita pelkästään kuvia ruokalautasista, vaan myös kuvia ostostilanteista, tyhjistä kaupan hyllyistä tai vaikkapa leipomisesta.

Kuvassa Instagram auki kännykällä
Korona-ajan kuvissa on korostuvat luonto ja ulkoilu. Heini Holopainen / Yle

Katso täältä Ylen tuoreimmat uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Lue seuraavaksi