1. yle.fi
  2. Uutiset

Matilda Peltola oli normaalipainoinen – sitten hän aloitti masennuslääkkeet: "Lihominen vaikutti negatiivisesti mieleen"

Lihominen voi madaltaa mielialaa, ja masennukseen liittyvä väsymys taas altistaa ylipainolle. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös masennuslääkkeet saattavat aiheuttaa painonnousua.

masennuslääkkeet
Matilda Peltola kotiovellaan.
– Jokainen voi onnistua. Tahdonvoima pitää vaan kaivaa esiin. Ei haittaa, vaikka lipsuu, vaan jatkaa sitten vaan eteenpäin, Matilda Peltola kannustaa.Antro Valo / Yle

Matilda Peltola ei aluksi huomannut lihomista. Hän laittoi isompia housuja jalkaan, muttei miettinyt asiaa sen enempää.

Kun hän meni vaa´alle reilu vuosi sitten, painoa oli tullut kolmessa vuodessa 30 kiloa.

– Tunnesyöminen lähti käsistä. Söin itseni melkein satakiloiseksi, Peltola kertoo.

Nuori nainen alkoi viettää enemmän aikaa kotona. Häpeä ja itseinho vaivasivat. Peltola hengästyi kotiportaissa ja oli jatkuvasti väsynyt. Työpäivän päätteeksi jalkoja särki. Lisäksi hän kärsi vuosia vatsavaivoista ja iho-ongelmista.

– Minulla oli jatkuvasti paha olo. Fyysinen huono olo ruokki henkistä pahaa oloa ja toisinpäin, nyt 29-vuotias Peltola toteaa.

Painoa oli alkanut kertyä, kun Peltola oli aloittanut masennukseen määrätyt lääkkeet. Hän ei kuitenkaan aluksi huomannut masennuksen, lääkkeiden ja ylipainon liittyvän toisiinsa.

– Lihominen vaikutti negatiivisesti mieleeni.

Ylipaino voi madaltaa mielialaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielenterveyteen ja psykiatriaan erikoistunut tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, että ylipaino on usein ihmisen mielessä kielteinen asia. Silloin sillä voi olla myös yhteys mielialaan.

– Kyllä ylipaino voi lisätä stressiä ja madaltaa mielialaa.

Samoilla linjoilla on THL:n psykiatrian professori Jaana Suvisaari.

– Masennukseen liittyy usein väsymys ja vaikeus saada asioita aikaiseksi. Se voi myös johtaa painonnousuun ja sitä kautta myös mielialan laskuun, sanoo Suvisaari. ** **

Matilda Peltolalle masennuksesta ja ylipainosta tuli noidankehä.

Matilda Peltola kotipihallaan.
Matilda Peltola havahtui painonnousuunsa reilu vuosi sitten.Antro Valo / Yle

Peltola oli ollut masentunut jo vuosia ennen lääkitystä. Hän ei halunnut heti aloittaa masennuslääkitystä vaan ajatteli, että tilanne paranee puhumalla. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Depression käypä hoito -suosituksessa (siirryt toiseen palveluun)sanotaan, että lääkehoito on sitä tärkeämpää, mitä vaikeammasta depressiosta on kysymys. Viisi vuotta sitten Peltola ei nähnyt muita vaihtoehtoja kuin aloittaa masennuslääkitys.

– Lääkäri totesi aivokemioiden olevan niin sekaisin, että suositteli lääkkeitä, kertoo Peltola.

Peltola kuunteli lääkäriä eikä tuntenut huonoa omaatuntoa lääkkeiden syömisestä, koska koki silloin tarvitsevansa niitä. Lisäksi Peltola kävi psykiatrisella sairaanhoitajalla juttelemassa kerran viikossa tai kerran kuukaudessa tilanteen mukaan.

Peltolalle määrättiin lääkkeiksi sertraliinia ja sen lisäksi risperidonia.Hän mietti jo silloin sivuvaikutuksia. Paino alkoi nousta lääkkeiden aloituksen jälkeen, kun Peltola alkoi lääkitä vaihtelevia mielialojaan ruualla.

Lihavuuden käypä hoito -suosituksissa sanotaan, että tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa syömisen hallintaan ja johtaa laihtumiseen tai lihomiseen. Listalla (siirryt toiseen palveluun)lihomisen kohdalla on mainittu risperidoni, joka on psykoosilääke.

Miksi syödä lääkkeitä, jos ne pahentavat oloa?

THL:n Timo Partosen mukaan risperidonia ei määrätä yleisesti masennukseen, mutta sitä voidaan kuitenkin määrätä silloin harvoin, kun masentuneella on psykoosioireita. Silloin masennustila on vakavuudeltaan vaikein.

Sertraliini kuuluu SSRI-lääkkeisiin ja tavallisia haittavaikutuksia (siirryt toiseen palveluun)ovat muun muassa pahoinvointi, suolisto-oireet ja seksuaalitoimintojen häiriöt. Lisäksi sertraliini voi aiheuttaa ruokahalun lisääntymistä ja painonnousua (siirryt toiseen palveluun).

Partonen sanoo, että myös jotkut muut masennuslääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksena lihomista.

– Jos on taipumusta ylipainoon, kannattaa välttää erityisesti mirtatsapiinia, paroksetiinia ja amitriptyliinia. Jos ylipaino on jo ongelmana ennen lääkkeen aloittamista tai ilmaantuu ylipainoa lääkehoidon aikana, siitä kannattaa kertoa lääkärille.

Esimerkiksi vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan viiden prosentin painonnousu masennuslääkkeiden aloituksen jälkeen oli tavallista. Miksi masennuslääkkeitä sitten määrätään, jos ne pahentavat oloa?

Partonen muistuttaa, että lihominen ei ole yleinen haittavaikutus masennuslääkkeissä. THL:n Jaana Suvisaari sanoo, että osa lääkkeistä aiheuttaa lyhytaikaisia ja ohi meneviä sivuvaikutuksia.

– Aika monessa masennuslääkkeessä ahdistuksen tunne, päänsärky tai pahoinvointi voivat jopa lisääntyä alussa.

Reilu vuosi sitten Matilda Peltola sai tarpeekseen painonnoususta ja huonosta olosta.

Ylä- ja alamäkiä matkalla

Peltola uskoo, että masennuslääkkeet olivat osasyyllinen lihomiseen, sillä tunnesyöminen riistäytyi käsistä niiden syömisen aikana. Alussa hän ei huomannut yhteyttä, mutta alkoi vuosi ennen virallista lääkkeiden lopettamista lukemaan verkosta muiden kokemista sivuvaikutuksista.

Vuoden 2019 keväällä Peltola aloitti laihdutuksen ja jätti masennuslääkkeet pois. Peltolan hoitokontakti psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa oli päättynyt aikaisemmin.

– En lopettanut lääkkeitä kuin seinään vaan pienensin annosta, kunnes lopetin kokonaan.

Peltola sai vuodessa pois kolmekymmentä kiloa. Lisäksi Peltolan iho on nyt paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin ja vatsavaivat ovat vähentyneet.

Laihdutukseen kuului ylä- ja alamäkiä. Peltola on ollut itselleen armollinen ja herkutellut välillä, vaikka on noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota.

– En ole hampaat irvessä syönyt pelkkää kukkakaalia. Prosessi ei kaadu siihen, että syön pitsaa välillä.

Liikuntaa tulee jo työn puolesta, sillä Kouvolassa asuva Peltola työskentelee rakennussiivoojana.

– Rakennustyömailla on paljon rappusia, nostamisia ja kantamista. Jaksaminen on nyt ihan eri tasolla.

Kuvassa Matilda Peltola. Vasemmanpuoleinen kuva kesältä 2018. Oikeanpuoleinen kuva otettu huhtikuussa.
Kuvassa Matilda Peltola. Vasemmanpuoleinen kuva kesältä 2018. Oikeanpuoleinen kuva otettu huhtikuussa. Matilda Peltolan kotialbumi

Matilda Peltola kertoi Facebookissa huhtikuun 4. päivä elämäntapojen muutoksestaan. Hän kirjoitti:

"Tasan vuosi sitten olin reippaasti ylipainoinen, masentunut ja haikeana katsoin muiden muutoskuvia. Nyt tasan vuotta myöhemmin painan 30 kg vähemmän, olen ollut vuoden ilman masennuslääkkeitä ja voin paljon paremmin. Nyt voin itse ylpeänä julkaista oman muutoskuvan! Miten "pienestä" tuleekaan ihminen iloiseksi."

Peltola sanoo, että halusi postauksellaan myös kannustaa muita samojen ongelmien kanssa painivia ihmisiä.

– Se on niin, että kukas sen kissan hännän nostaa, jos ei itse.

Märkä rätti lattialla

Matilda Peltola ei koe enää tarvitsevansa hoitoa ja masennuslääkkeitä. Hän ei kuitenkaan halua väheksyä lääkkeitä, mutta pohtii, söikö itse niitä turhan pitkään.

– On niistä toki apuakin ihmisille. Alussa oikeasti tarvitsin lääkkeitä, mutta minun ei olisi tarvinnut syödä niitä niin kauaa.

Laihdutuksen myötä Peltola on kokenut ilon tunteita ja onnistumista ensimmäistä kertaa vuosiin. Aikaisemmin hän vetäytyi kuoreensa. Hän kertoo, että masennuslääkkeiden kanssa ilon tunteet olivat laimeita. Mikään ei tuntunut miltään.

– Olin ennen kuin märkä rätti lattialla. Nyt kun olen päässyt sieltä lattialta ylös, olen taas oma iloinen itseni.

Matilda Peltola kotipihallaan.
Matilda Peltola ei aio enää lähteä lohtusyömään, vaan keksiä korvaavaa tekemistä asioista, jotka tuottavat iloa.Antro Valo / Yle

Jutussa on käytetty lähteenä Matilda Peltolan potilastietoja, joissa näkyvät hänelle tehdyt lääkemääräykset.

Lue myös:

Osa erityistukea tarvitsevista on heitteillä, kun palvelut pysähtyivät – masennuksesta toipuva Jonna Mäkinen: "Olen huolissani voinnistani"

Yhä useampi aloittaa masennuslääkityksen – Mia Mattila on yksi niistä, jotka eivät pääse lääkkeistä irti: “Tarjolla on vain menolippuja”

Yli 400 000 suomalaista käyttää masennuslääkkeitä: Riikka Matikainen, 26, sai niistä avun ja kertoo kohtaamistaan virhekäsityksistä

Lue seuraavaksi