Kausityövoiman tarve kartoitetaan Etelä-Pohjanmaalla – yrityksiä pyydetään ilmoittamaan TE-toimistoon

Työvoimaviranomaiset pyrkivät löytämään lomautetuille töitä ja työvoiman tarpeessa oleville yrityksille työntekijöitä.

työvoima
Vietnamilainen nainen tekee töitä kasvihuoneella tomaattirivistöjen keskellä.
Työvoiman tarvetta on muun muassa kasvihuoneilla, marjatiloilla ja maatiloilla. Juho Teir / Yle

ELY-keskus ja TE-palvelut ryhtyvät nyt kartoittamaan kausityövoiman tarvetta Etelä-Pohjanmaan alueella. Kausityövoiman tarve on maatalous- ja puutarhatuotannossa suuri, koska ulkomaista työvoimaa ei koronakriisin takia ole samalla tavalla saatavilla.

Linjauksen mukaan ainakin alkuvaiheessa vain 1500 ulkomaalaisen henkilön tulo Suomeen voidaan järjestää. Määrä on valtakunnallisesti pieni suhteessa työvoiman tarpeeseen.

Tiedetään, että myös Etelä-Pohjanmaalla on tarvetta kausityöntekijöille.

– Erityisesti kasvihuonetuotannossa ja marjatiloilla on viime vuosina käytetty pääosin ulkomaista kausityövoimaa, sanoo ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Ritva Rintapukka.

Juuri elintarvikkeisiin liittyvä alkutuotanto tarvitsee tällä hetkellä välttämättä tekijöitä. Samaan aikaan moni suomalainen on lomautettuna.

Tällä hetkellä TE-toimistoon ilmoittautuu valtava määrä joko määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettuja henkilöitä, joiden joukosta voisi löytyä työvoimaa tilapäisesti. Suuri osa nuorista on myös jäänyt ilman kesätyöpaikkaa.

TE-toimistosta toivotaan, että yritykset ilmoittaisivat avoimen työpaikan TE-palveluiden Avoimet työpaikat -verkkosivuilla, jotta työvoiman kysyntä ja tarjonta saataisiin kohtaamaan.

– Olisi erittäin tärkeää, että yritykset ilmoittaisivat avoimen työpaikan, toteaa Matti Keltamäki TE-toimistosta.

Lue seuraavaksi: Rajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne