1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoivakotiin hankittu lemmikkikana karkasi naapuriin – nyt se on Kivimäen perheen puutarhuri ja isännän juttukaveri

Poikkeusaika innostaa ihmiset hankkimaan lemmikkieläimiä. Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla Kana valitsi itse isäntäväkensä.

Lemmikkikana
Kana kävelee kadulla
Heikki ja Leena Kivimäen pihapiiriin muuttanut Kana on määrätietoinen ja itsellinen mutta myös seurallinen lemmikki. Päivi Rautanen / Yle

Ruskea- ja harmaahöyheninen Kana on asustanut Leena ja Heikki Kivimäen pihamaalla Jalasjärvellä jo pian pari vuotta.

Pariskunnalla ei ollut mitään aikomusta hankkia perheeseen siivekästä kotieläintä, mutta Kana päätti itse asettua Kivimäelle.

Kävi nimittäin niin, että viereiseen hoivakotiin hankittiin vanhusten virkistykseksi kukko, kanoja ja tipuja. Eräänä kauniina päivänä ne karkasivat.

Muut saatiin kiinni ja takaisin hoivakotiin, mutta Kana ei antanut ottaa itseään kiinni – eikä ole antanut vieläkään.

Kana tutki jonkin aikaa kadun varren talouksia ja päätti asettua Kivimäen pihamaalle. Siellä se on tykästynyt etenkin talon isäntään Heikki Kivimäkeen, vaikka mies ei ole koskaan mikään suuri lemmikkien ystävä ollutkaan.

– Olen kyllä maalaistalosta lähtöisin, mutta aina olen sanonut, että meille ei tule koiraa eikä kissaa. Mutta nyt tuli kana, Heikki Kivimäki virnistää.

Taisit siis lirkutella Kanalle aika hienosti?

– Niin Leenakin väittää, että paljon nätimmin kuin hänelle.

Heikki ja Leena kivimäki ja varoitus kanasta -liikennemerkki.
Kun Leena ja Heikki Kivimäki palasivat lomamatkalta kotiin, kaverit olivat varustaneet Kivimäkien kotikadun asianmukaisella liikennemerkillä.Tarmo Niemi / Yle

Aamupalatreffit

Kana tapaa isäntäväkeään etenkin aamupalatarjoilulla. Silloin se astelee arvokkaasti kipolleen varsin lähelle, jopa metrin päähän Heikistä. Leenakin kelpaa, jos tutumpaa seuraa ei ole tarjolla.

– Paremmin se taitaa syödä kuin me, Heikki Kivimäki nauraa.

Kanan kiposta löytyy tietysti kananrehua, mutta pääsääntöisesti se pärjää sillä, mitä kanat ennen vanhaankin söivät.

– Se syö ruoantähteitä, kuten puuronloppuja, kasviksia, lihaa ja kananmunia. Paprikasta se ei tykkää, Leena Kivimäki selvittää.

Kana ruokailemassa.
Aamupalan vuoro.Kivimäen kotialbumi

Päivällä puiden alla ja yöllä oksalla

Kana asuu Kivimäellä korkeiden pihakuusien alaoksien alla. Yöksi se lennähtää aina saman puun oksalle noin neljän metrin korkeuteen.

Kulunut talvi on ollut melko leuto, mutta edellisenä oli koviakin pakkasöitä.

Heikki Kivimäkeä suretti silloin, miten Kana pärjää ulkona. Hän rakensi kaverinsa kanssa sille verkotetun tarhan pesineen, ruopsutusalueineen, vesialtaineen ja virikepuineen.

– Ajattelin, että sen olisi talvella vähän mukavampi olla tuolla lämpimässä. Laitoin koppiin sähkölämmityksenkin.

Kivimäen Kana on oppinut jo viettämään vapaan kanan itsellistä elämää, joten se ei suostunut muuttamaan luksusasuntoonsa.

– Ei me olla saatu sitä sinne. Kerran se astui sisälle, mutta ennätti pois ennen kuin sain oven kiinni, Heikki Kivimäki toteaa.

Se siitä. Asunto on edelleen tyhjänä.

Heikki Kivimäki avaa kanalan pesää.
Heikki Kivimäki ahkeroi viime kesänä lemmikilleen sähköllä lämmitettävän pesäkopin jaloittelutarhoineen. Asunto on edelleen tyhjä.Tarmo Niemi / Yle

Hautomapuuhissa

Näin pääsiäisen alla Kanalla on herännyt kanan vaistot. Se muni neljä munaa talon päädyn kivijalan juurelle pihamaan aurinkoisimmalle paikalle. Nyt se hautoo niitä.

– Se raukka uskoo, että ilman kukkoakin saa tipuja, kun vain yrittää, Heikki Kivimäki harmittelee.

Tosin ei sitä tiedä, vaikka Kivimäellä vielä joku päivä olisikin tipuja tai perhe olisi kananmunien osalta omavarainen.

– Meille on tulossa kesällä kukko ja kana tänne. Josko rouva Kana suostuisi seurustelemaan niiden kanssa ja muuttaisi tuonne tarhaansa, Leena Kivimäki paljastaa.

Toisaalta Kana on auttanut isäntäväkeään pihatöissä.

– Kaikki puunjuuret on kuopsutettu ja osin kukkapenkitkin, joten haravoitavaa on aiempaa vähemmän, Leena Kivimäki nauraa ja miettii samalla, millä suojaisi kukkapenkkinsä.

Lemmikkikanan munimat munat pesässä.
Kivimäen lemmikkikanan keväiset aarteet.Päivi Rautanen / Yle

Kanatiedettä netistä

Leena ja Heikki Kivimäellä on selvä tehtäväjako Kanan kanssa. Heikki hoitaa rupattelut ja ruokailukutsut.

– Leena on opiskellut nyt enemmän tuota kanatiedettä netistä, joten hän tuntee kanan eläimenä kyllä paremmin kuin minä, Heikki sanoo.

Leena Kivimäelle kanat ovat lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja kavereita. Hänen kotonaan Peräseinäjoella oli tuhansien kanojen kanala. Vaikka teini-ikäistä eivät kanat juuri kiinnostaneet, nyt Kanan menoa pihamaalla on hauska seurata.

– Se on aika omituinen eläin. Olen pohtinut, mistä nämä vanhat sanonnat tulevat, niin kuin "Lyhyt kuin kanan lento". Tässä seuratessa olen huomannut, että kyllä ne pitävät paikkansa.

Leena Kivimäki ihmettelee, miten Kana on pysynyt taivasalla hengissä kuluneet pari vuotta.

– Yksinään, ilman omaa rotuaan! Kanahan on seurallinen eläin. No, onhan sillä toki Heikki!

Kana juoksee.
Nyt tuli kiire!Päivi Rautanen / Yle

Korona-ajan kaveri

Heikki Kivimäki puolestaan käy Kanan kanssa välillä pitkiäkin keskusteluja.

– Vaikka tulisi korona-aikana sellainen laki, ettei kaksikaan henkilöä saa enää perustaa ryhmää, niin Kanan kanssa voi vielä jutella. Ei tule ryhmä täyteen.

Heikki Kivimäki vie ruokaa lemmikkikanalleen.
Lemmikkikana kotkottaa aterioilla yleensä Heikki Kivimäelle metrin etäisyydeltä, mutta pihamaan vallanneet kuvaajat pitivät Kanan valppaana ja etäällä.Päivi Rautanen / Yle

Lue seuraavaksi:

"Kissoja kysellään hetken mielijohteesta ilman kunnon harkintaa", kertoo kissojen sijaiskotia pitävä Elina Kataja – eläinsuojeluväki huolissaan koronakissailmiöstä

Koronavirus mullisti lemmikkien elämän, koska ihmiset ovat nyt päivät kotona – katso 5 vinkkiä, joilla vähennät ystäväsi stressiä

Katso täältä tuoreimmat uutiset koronaviruksesta Suomesta ja maailmalta.

Lue seuraavaksi