Hyppää sisältöön

WTO: Maailmankauppa voi romahtaa jopa kolmanneksen – Ensi vuonna nopeaa nousua

Talousennuste on nyt poikkeuksellisen epävarma.

Kontteja Hongkongin satamassa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Maailman kauppajärjestö WTO on julkaissut arvion, kuinka paljon koronavirusepidemia vaikuttaa maailmankauppaan. Ennusteen mukaan maailmantalous kärsii epidemiasta rajusti, mutta talouden hidastumisen suuruutta on poikkeuksellisen vaikea ennakoida.

WTO:n mukaan maailmankauppa vähenee tänä vuonna 13 – 32 prosenttia. Lasku on siis suurempi kuin finanssikriisin aikaan.

– Luvut ovat rumat, siitä ei pääse mihinkään. Mutta nopea, voimakas elpyminen on mahdollinen. Päätökset, jotka tehdään nyt määrittelevät elpymisen ja tulevaisuuden kasvun näkymät, sanoi WTO:n pääsihteeri Roberto Azevedo.

Hänen mukaansa tärkeintä on, että markkinat pidetään avoimina ja ennustettavina. Maiden pitää tehdä yhteistyötä, eikä vetäytyä pois kansainvälisestä yhteisöstä.

Ensi vuodelle WTO ennustaa 21 – 24 prosentin kasvua, riippuen koronakriisin kestosta ja sen nujertamiseksi tehtyjen toimien tehokkuudesta.

Tänä vuonna kaikki maapallon alueet kärsivät pandemiasta. Talouden laskuluvut ovat kaksinumeroisia kaikkialla. Eniten kärsii Aasian ja Yhdysvaltain vienti. Toimialoista pahimmat iskut osuvat elektroniikkaan ja autoihin.

WTO:n ennusteessa ei ole mukana palvelusektori. Järjestö uskoo senkin kärsivän huomattavasti, koska varsinkin kuljetus- ja matkailutoimialat ovat suurissa vaikeuksissa.

Viime vuoden osalta maailmantalous supistui 0,1 prosenttia. Lasku johtui pääosin Kiinan ja Yhdysvaltain kauppakiistoista. Laskulukema oli WTO:n mukaan pelättyä pienempi.

.
.