Trumpin vastaehdokas on Joe Biden – Bernie Sanders vetäytyy presidenttiehdokaskilvasta

Biden johti ennen Sandersin vetäytymistä tehdyissä mielipidetiedusteluissa Trumpia 5-6 prosenttiyksiköllä.

Bernie Sanders
Entinen varapresidentti Joe Biden vaaliväittelyssä Washingtonissa maaliskuun puolivälissä.
Entinen varapresidentti Joe Biden televisioyhtiö CNN:n vaaliväittelyssä Washingtonissa maaliskuun puolivälissä.Gabriella Demczuk / EPA

Yhdysvalloissa presidentiksi pyrkinyt senaattori Bernie Sanders (78) on ilmoittanut keskeyttävänsä vaalikampanjan. Uutistoimisto AP:n mukaan Sanders oli ilmoittanut syyksi kovimman kilpailijansa Joe Bidenin liian suuren etumatkan.

Sanders kommentoi tilannetta kannattajilleen keskiviikkona:

– Tie kohti voittoa on käytännössä mahdoton. Jos uskoisin, että meillä on mahdollisuuksia nimitykseen, jatkaisin varmasti kampanjaa. Mutta sitä ei nyt vaan ole.

Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuuden tavoittelusta luopunut senaattori Bernie Sanders.
Senaattori Bernie SandersErik S. Lesser / EPA

Sanders kutsui Bidenia "oikein kunnolliseksi mieheksi", mutta ei esittänyt selkeää tuki-ilmoitusta hänelle.

Käytännössä Sanders pysyy edelleen ehdokasluettelossa niissä osavaltioissa, joissa esivaaleja ei ole vielä käyty, vaikka ei enää jatkakaan kampanjointiaan. Näin siksi, että hän haluaa kerätä valitsijamieskokoukseen lisää delegaatteja ja kasvattaa poliittista vaikutusvaltaansa.

Demokraattinen puolue päätti viime torstaina lykätä ehdokkaan nimittävää valitsijamieskokousta kesäkuusta elokuulle koronapandemian takia.

Korona hyydytti kampanjan

Vermontin senaattori Sanders tavoitteli ensimmäisen kerran jo viime vaaleissa 2016 demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta, mutta silloin hän hävisi kisan Hillary Clintonille.

Nyt kuten viimeksikin hän keräsi kannatusta erityisesti nuorilta, demokraattien vasemmistosiipeä kannattavilta äänestäjiltä. Alussa Sanders menestyi muun muassa Iowassa, New Hampshiressä ja Nevadassa. Bidenin voitto "supertiistaina" 3. maaliskuuta kymmenessä kaikkiaan 14 osavaltiosta käänsi kisan asetelmat.

Koronapandemian eteneminen jäädytti Sandersin kampanjan, kun hän ei enää voinut järjestää isoja yleisötilaisuuksia, joissa oli aiemmin innostanut kannattajiaan. Sandersin viimeiseksi julkiseksi kampanjatilaisuudeksi jäi maaliskuun 9. päivänä pidetty tilaisuus.

Sandersin vaalirahoituskampanja, jota on tituleerattu "tehokkaimmaksi ruohonjuuritason kampanjarahan keruukoneistoksi", suuntasi jo viime kuussa Sandersin vaalityölle osoitetut varat julkisen terveydenhuollon ryhmille.

Vielä tiistaina Wisconsinin osavaltiossa äänestettiin esivaaleissa koronaviruspandemian keskellä. Muodollisesti vaalit rikkoivat koko osavaltiossa voimassa olevaa kehotusta pysytellä mahdollisuuksien mukaan kotona.

Wisconsinin demokraattikuvernööri oli yrittänyt siirtää esivaalit kesäkuulle, mutta osavaltion korkein oikeus kumosi päätöksen. Koko Yhdysvaltain korkein oikeus puolestaan torjui mahdollisuuden jatkaa postiäänestykseen varattua aikaa. Molemmissa oikeusistuimissa on republikaanienemmistö.

Suuri osa äänestyspaikoista oli tiistaina kiinni koronaviruksen takia, mikä aiheutti joillekin paikoille pitkiä jonoja

Biden: "Toivon, että liitytte meihin"

Presidentti Donald Trumpin vastaehdokas ensi marraskuun vaaleissa on siten nyt selvä.

Entinen varapresidentti Joe Biden käy kisaan mielipidetiedustelujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 5–6 prosenttiyksikön etuasemasta suhteessa Trumpiin. Mielipidetiedustelut on tehty ennen Sandersin ilmoitusta huhtikuun alussa.

Biden kehui Sandersia kansanliikkeen luomisesta ja vetosi hänen uudistusmielisiin kannattajiinsa:

– Näen teidät, kuulen teidät ja ymmärrän sen kiireen, mikä meillä on saada asioita aikaan tässä maassa. Toivon, että liitytte meihin. Olette enemmän kuin tervetulleita. Olette tarpeellisia.

Lue lisää:

Koronavirus mullisti Yhdysvaltain vaalivuoden – Jo kymmenkunta osavaltiota on lykännyt esivaalit kesään

Trumpin haastajaksi haluaa kaksi vanhaa miestä – Näin erilaiset elämät Bernie Sanders ja Joe Biden ovat eläneet

Lähteet: Reuters, AP, STT

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus