1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Teknisten aineiden opettajat: Koulujen 3D-tulostimet valmistamaan suojavisiireitä

Suojavarusteista on ollut koronaviruksen leviämisen takia pulaa.

koronavirus
3D-tulostin
3D-tulostin voisi valmistaa suojavisiireitä, visioivat teknisten aineiden opettajat.Joonas Ryynänen

Teknisten aineiden opettajien järjestö TAO haluaa ottaa koulujen 3D-tulostimet ja laserleikkurit poikkeustilan aikaiseen hyötykäyttöön. Opettajien mukaan laitteilla voidaan valmistaa koronapandemian takia tarvittavia suojavarusteita kunnille.

Koulujen etäopetuksen takia vajaakäytöllä olevat tulostimet voitaisiin opettajajärjestön varapuheenjohtajan Joonas Ryynäsen mukaan helposti ohjelmoida tekemään suojavisiirejä. Tavoitteena on valmistaa valtakunnallisesti yli tuhat suojavisiiriä teknisen työn opettajien kotikunnille käytettäviksi..

Suojavisiiri
Ulvilassa opettavan porilaisen Joonas Ryynäsen 3D-laitteella valmistama visiiri.Joonas Ryynänen

Suojavisiireillä estetään pisaratartuntoja terveydenhoidossa ja muissa ammateissa.

– Olisi hienoa, jos koulut voisivat auttaa terveydenhoitoa tässä tilanteessa ja saisimme koulujen koneet ja laitteet hyötykäyttöön myös etäopetuksen aikana, Ryynänen sanoo.

Opettajien mukaan visiirimateriaaliksi käytettävästä PETG-levystä on Suomessa ja koko maailmassa tällä hetkellä pulaa. Opettajat käyvät keskusteluja maahantuojien kanssa materiaalin saamiseksi ja uskovat sitä löytyvän.

Mallia apteekkarista

Teknisen työn opettajat saivat idean maskien valmistuksesta uutisesta, jossa kerrottiin Vaalan apteekkarin alkaneen valmistaa (siirryt toiseen palveluun) 3D-tulostimella visiirejä Vaalan ja Paltamon kotihoidon käyttöön. Yhdellä tulostimella apteekkari Jyri Saastamoinen valmistaa kymmenen visiiriä päivässä.

Monista suojavarusteista on viime aikoina syntynyt pulaa, koska koronaviruksen takia suojautumisen tarve on kasvanut merkittävästi.

Isoin pula ympäri maailmaa on tällä hetkellä hengityssuojaimista. Keskiviikkona kerrottiin, että suomalaiset yhtiöt ja valtio pyrkivät saamaan hengityssuojainten kotimaisen valmistuksen alulle pikavauhtia.

Ohje kasvomaskeihin tekstiiliopettajilta

Marttaliitto, Naisten Valmiusliitto ja Tekstiiliopettajaliitto ovat omasta puolestaan laatineen kankaisen kasvomaskin valmistus- ja käyttöohjeen.

Ohjeistuksen laatimisessa on huomioitu Työterveyslaitoksen, THL:n, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ohjeistukset kotitekoisten kasvomaskien käytöstä.

Linkki ohjeeseen on tässä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi