1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Saudi-Arabian johtama liittouma julisti tulitauon Jemeniin – huthit tekivät ohjusiskun jemeniläiskaupunkiin

Saudi-Arabian ilmoituksen mukaan tulitauon toivotaan estävän koronavirusepidemian puhkeamisen Jemenissä.

Jemen
Jemniläisiä siviilejä tilapäismajoituksen edustalla Sanaassa.
Jemniläisiä siviilejä tilapäismajoituksen edustalla Sanaassa.Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabian johtama liittouma on julistanut kahden viikon mittaisen tulitauon sisällissodan repimään Jemeniin, missä taistelut ovat jatkuneet jo viisi vuotta. Liittouma taistelee Jemenissä Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan.

Saudi-Arabia ilmoittaa vastaavansa näin YK:n maaliskuun lopussa esittämään vetoomukseen maailmalaajuisesta tulitauosta koronapandemian keskellä.

Yksipuolisen tulitauon on määrä astua voimaan puolilta päivin torstaina paikallista aikaa.

Huthit eivät ole kommentoineet asiaa, mutta kapinalliset tekivät muutama tunti tulitaukoilmoituksen jälkeen ohjusiskun jemeniläiskaupunki Maribiin.

Saudi-Arabian hallinnon vanhempi virkamies kertoo valtionmedia SPA:lle toivovansa, että tulitauko estäisi koronavirusepidemian puhkeamisen Jemenissä. Saudi-Arabia ilmoittaa lisäksi toivovansa, että tulitauko toisi sodan osapuolet takaisin neuvottelupöytään.

Sisällissodan romahduttaman Jemenin terveydenhuoltojärjestelmä ei ole virallisesti kirjannut vielä yhtäkään koronavirustartuntaa, mutta taudin leviäminen lienee vain ajan kysymys.

Huthi-liike kertoi aiemmin lähettäneensä YK:lle ehdotuksen askelmerkeistä, jolla viisivuotinen sota saataisiin päätökseen.

Lue myös:

Epidemiapelko on tuomassa tulitauon Jemeniin – samalla koronan torjuntatoimet uhkaavat avun toimittamista miljoonille

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi