SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kauneusyrittäjä Tiina Jylhä riitelee miljoonakaupasta ulosottovelkaisen liikemiehen kanssa

Jylhä sanoo liikemies Onni Sarmasteen ilmoittaneen Huoltovarmuuskeskukselle väärän tilinumeron.

hengityssuojaimet
Sairaanhoitajalla suoja-asu päällä
Sairaanhoitajalla suoja-asu päällä. Arkistokuva. Kuvassa oleva hengityssuojain ei liity tapaukseen. Jarkko Heikkinen / Yle

Suomen valtion epäonnistunut hengityssuojainkauppa kietoutuu omituiseen vyyhteen, jossa kaksi yrittäjää riitelee keskenään. Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) (juttu on maksumuurin takana).

Toinen heistä on viihdejulkisuudesta tunnettu kauneusyrittäjä Tiina Jylhä, joka syyttää muun muassa pikavippiyhtiöitä pyörittänyttä ulosottovelkaista liikemies Onni Sarmastetta kavalluksesta. Sarmaste puolestaan väittää joutuneensa itse huijaus- ja kiristysyrityksen kohteeksi.

Suomen Kuvalehden mukaan Suomen valtio ei tilannut Kiinasta hankittuja hengityssuojaimia suoraan Kiinasta vaan Sarmasteen yritykseltä. Keskiviikkona Huoltovarmuuskeskus ilmoitti, että tarvikkeet eivät ole sairaalakäytössä eurooppalaisten standardien mukaisia.

Virossa plastiikkakirurgiaklinikkaa pyörittävä Jylhä sanoo, että Huoltovarmuuskeskus oli tilannut hengityssuojaimia hänen yritykseltään, ja Sarmasteen oli määrä toimia hankkeessa vain konsulttina, joka neuvotteli kaupat valtion kanssa.

Hänen mukaansa Sarmaste vei kuitenkin miljoonien arvoisen kaupan itselleen ilmoittamalla Huoltovarmuuskeskukselle väärän belgialaisen tilinumeron ennakkomaksua varten.

Sarmaste taas sanoo, että hänen tarkoituksenaan oli hankkia valtiolle myytäviä tarvikkeita Jylhän yritykseltä, mutta tämä ei ollutkaan pystynyt toimittamaan niitä. Sarmaste väittää, että Jylhä olisi kumppaninsa Tapani Valkosen kanssa palkannut moottoripyöräjengi Helvetin enkelit perimään häneltä viittä miljoonaa euroa. Sarmasteen mukaan hänen ikkunansa läpi paiskattiin maanantaina iso kivi.

Huoltovarmuuskeskus ei kommentoinut asiaa Suomen Kuvalehdelle.

Helsingin poliisi puolestaan kertoi torstaina iltapäivällä tutkivansa Huoltovarmuuskeskus-uutisoinnissa mainittua ikkunan rikkomista. Rikosilmoitus on poliisin mukaan tehty nimikkeillä vahingonteko ja kotirauhan rikkominen.

STT ei ole tavoittanut Sarmastetta kommentoimaan asiaa. Jylhää edustava lakimies Kari Uoti ei aiemmin tänään kommentoinut tapausta STT:lle.

Suomen Kiinasta tilaamat hengityssuojaimet eivät läpäisseet testejä – Huoltovarmuuskeskuksen mukaan suojainmarkkinat kaaoksessa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus