1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin haastaja on nyt selvillä – 10 avainseikkaa Trumpin ja Bidenin välisestä presidenttikisasta

Joe Bidenin ehdokkuus varmistui käytännössä keskiviikkona, kun Bernie Sanders lopetti taipaleensa Yhdysvaltain demokraattien esivaaleissa.

USA:n vaalit 2020
Presidenttiehdokas Joe Biden
Joe Biden puhui maaliskuussa Yhdysvaltain Wilmingtonissa.AOP

WASHINGTON Kummasta tulee supervallan johtaja, republikaani Donald Trumpista vai demokraatti Joe Bidenista?

Tätä puidaan seuraavat seitsemän kuukautta marraskuun 3. päivänä pidettävään presidentinvaaliin saakka.

Bidenilla on Valkoisesta talosta pidempi kokemus kuin tämänhetkisellä isännällä, sillä Biden työskenteli Barack Obaman varapresidenttinä kahdeksan vuotta. Siihen saakka, kunnes Trump tammikuussa 2017 muutti sinne.

Vaalikamppailu käydään koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa.

73-vuotias Trump ja 77-vuotias Biden kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään. Kaikki kampanjatilaisuudet on toistaiseksi peruttu. Ensimmäiset joukkokokoontumiset nähdään mahdollisesti vasta elokuun puoluekokouksissa.

Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen haki vastauksia kysymyksiin, jotka polttelevat Yhdysvaltain politiikkaa seuraavien mieliä.

1. Miksi Bernie Sanders jätti demokraattien kisan kesken?

Hänellä ei ollut enää kuin häviävän pieni mahdollisuus päästä puolueensa ehdokkaaksi. Sanders lupasi kampanjansa aikana, että käyttäytyy eri tavalla kuin vuonna 2016, jolloin hän roikkui mukana esivaaleissa kesään saakka.

Hillary Clinton on syyttänyt Sandersia omien presidenttihaaveidensa pilaamisesta. Sandersin lopetuspäätökseen saattoi nyt vaikuttaa sekin, että Biden lupasi jatkossa hyödyntää hänen neuvojaan.

Demokraattien ehdokkaat vaaliväittelyssä
Demokraattien presidenttiehdokkaiksi pyrkivät Joe Biden ja Bernie Sanders tekivät hygieenisen tervehdyksen 15. maaliskuuta. Ehdokkaat esiintyivät CNN-kanavan tv-väittelyssä ilman yleisöä.Gabriella Demczuk / EPA

2. Tukevatko Sandersin kannattajat Bidenia?

Sitä ei vielä tiedetä varmasti. Sandersin innokkaimpien kannattajien suostuttelu vaatii kovasti työtä Bidenilta. Sandersia ei äänestetä puolueuskollisuudesta. (siirryt toiseen palveluun)

Bidenia auttaa tehtävässään se, että demokraattien tämän talven esivaaleissa yksi tärkeimmistä äänestyspäätökseen vaikuttaneista tekijöistä oli halu lyödä Trump.

2016 osa Sandersin kannattajista lipesi Trumpin leiriin. Vastaavaa pakoa ei ole tällä hetkellä näköpiirissä, mutta varmuutta tästä ei ole. Demokraatit painostavat Sandersia antamaan tukensa Bidenille ja vetoamaan äänestäjiinsä.

3. Millaiset mahdollisuudet Bidenilla on lyödä Trump?

Mielipidetiedustelujen mukaan hyvät (siirryt toiseen palveluun). Tuoreimmissa mittauksissa Biden voittaisi Trumpin, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Bidenilla on laaja kannatuspohja. Hän vetoaa valkoiseen työväenluokkaan, ja mustien keskuudessa hän on entisenä Obaman varapresidenttinä hyvin suosittu.

4. Riittävätkö Bidenin rahat kampanjointiin Trumpia vastaan?

Rahalla on iso vaikutus. Bidenilla on ollut vaikeuksia talouspuolella, mutta Sandersin poisjäännin jälkeen demokraattien varainkeruu keskittyy pelkästään häneen. Nyt odotetaan esimerkiksi sitä, että miljardööri Michael Bloomberg avaa kukkaronnyörinsä Bidenille.

Trump johtaa tässä lajissa ylivoimaisesti (siirryt toiseen palveluun). Hän on kerännyt tähän mennessä vajaat 270 miljoonaa dollaria eli vajaat 249 miljoonaa euroa. Lisäksi Trump saa päivittäin kullanarvoista media-aikaa omilla ehdoillaan.

Bidenin vaalikassassa on tällä hetkellä reilut 90 miljoonaa euroa.

5. Kampanjointi keskittyy olosuhteiden pakosta nettiin. Mitä vaikutusta sillä on?

Tulossa ovat vertaansa hakevat netti- ja somevaalit. Trump ja Biden ovat kumpikin aktiivisia sosiaalisessa mediassa, joten Twitterin, Instagramin ja Facebookin merkitys korostuu. Myös perinteistä televisiota ja radiota käytetään vaalimainonnassa todennäköisesti enemmän kuin edellisisissä vaaleissa.

Donald Trump puhuu Valkoisessa talossa.
Donald Trump kertoi toimittajille Yhdysvaltain koronavirustilanteesta 1. huhtikuuta.Mandel Ngan / AFP

6. Onko mahdollista, että presidentinvaalia vielä siirretään koronan takia?

Se on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Vaikkapa ennakkoäänestyksen pidentäminen tai nettiäänestysten järjestäminen on todennäköisempää.

Kukaan ei halua siirtää varsinaista vaalia, koska se edellyttäisi pitkää ja hankalaa lainmuutosprosessia. Uuden kauden alkamista tammikuussa 2021 ei voi muuttaa edes lailla.

7. Mikä merkitys on sillä, kenet Biden valitsee varapresidenttiehdokkaakseen?

Sillä voi olla suuri vaikutus. Varapresidenttiehdokkaat valitaan aina laajentamaan kannattajakenttää. Trumpin aisaparina jatkaa varapresidentti Mike Pence, jonka suuri yleisö jo tuntee.

Biden on kertonut valitsevansa varapresidentikseen naisen. Veikkauksissa korkealla on afroamerikkalainen georgialaispoliitikko Stacey Abrams. Esillä ovat olleet myös muun muassa Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmerin ja senaattori Kamala Harrisin nimet.

8. Mitä Bidenin valinta presidentiksi merkitsisi suomalaisille?

Toisin kuin Trump, Biden korostaa liittolaissuhteiden ja kansainvälisyyden merkitystä. Hän haluaa Yhdysvaltain palaavan Pariisin ilmastosopimuksen ja muiden Trumpin hylkäämien kansainvälisten sopimusten piiriin. Biden on sanonut heittävänsä Trumpin Amerikka ensin –politiikan roskakoriin.

Kuvassa on Donald Trump.
Presidentinvaalien siirtäminen koronaviruksen vuoksi on mahdollista, mutta epätodennäköistä.Mandel Ngan / AFP

9. Onko Yhdysvaltain talous edelleen ratkaiseva vaaliteema vai meneekö korona sen ohi?

Kuluttajaodotukset ja presidentin kannatusluvut ovat kulkeneet Yhdysvalloissa vuosikymmeniä käsi kädessä. Mitä parempi tuntuma yhdysvaltalaisilla omasta taloudestaan on, sitä suositumpi myös presidentti on.

Trumpin kaudella tämä nyrkkisääntö ei ole enää pitänyt täysin paikkansa. Yhdysvaltain loistava talouskehitys ei heijastunut Trumpin suosioon niin kuin olisi edellisten presidenttien aikana tehnyt. Siksi on liian aikaista sanoa, romahduttaako koronasta aiheutuva talouden romahdus myös Trumpin suosion vai ei.

10. Raatelevatko Trump ja Biden toisensa kampanjassa?

Raatelevat.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een asti.

Lue lisää:

Trumpin vastaehdokas on Joe Biden – Bernie Sanders vetäytyy presidenttiehdokaskilvasta

Lue seuraavaksi