Perheiden tilanteet voivat kärjistyä koronakriisin pitkittyessä – Lapin ensi- ja turvakodilla varaudutaan asiakasmäärän kasvuun

Koronakriisin lisäksi myös pääsiäisen pitkät pyhät voivat lisätä jännitteitä perheissä.

Vastaavan sosiaalityöntekijän Johanna Karjalaisen mukaan pettymys esimerkiksi matkasuunnitelmien romuttumisesta voi lisätä lähisuhdeväkivallan uhkaa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Lapin ensi- ja turvakodilla varaudutaan siihen, että asiakasmäärät tulevat koronakriisin vuoksi kasvamaan. Vastaavan sosiaalityöntekijän Johanna Karjalaisen mukaan tilanne on tällä hetkellä turvakodilla rauhallinen, mutta kriisin pitkittymisen arvioidaan lisäävän turvakotipalvelujen tarvetta ja asiakkaiden määrää.

– Kun ollaan neljän seinän sisällä ja paljon yhdessä, voi tulla taloudellisia huolia eikä pystytä liikkumaan, niin tilanteet voivat pitkässä juoksussa kärjistyä. Ollaan monenlaisten paineiden alla, Karjalainen luonnehtii.

Pettymyksestä lisää jännitteitä

Koronakriisin lisäksi myös pääsiäisen pitkät pyhät voivat lisätä jännitteitä perheissä. Karjalaisen mukaan pettymys esimerkiksi matkasuunnitelmien romuttumisesta voi lisätä lähisuhdeväkivallan uhkaa. Uhkaa lisää myös päihteiden käyttö.

– Pääsiäisenä on perinteisesti ehkä totuttu lähtemään jonnekin reissuun ja vaihtamaan ympäristöä, mutta nyt ei ehkä voida lähteä minnekään. On voinut olla kovasti odotuksia pääsiäisen suhteen ja nyt ollaankin neljän seinän sisällä, Karjalainen kuvaa.

Karjalainen ohjeistaa ihmisiä ottamaan rohkeasti ja matalalla kynnyksellä yhteyttä turvakotiin, jossa päivystetään 24/7.

– Omasta tilanteestaan kannattaa puhua eikä odottaa tilanteen pahenemista, Karjalainen huomauttaa.

Vilkasta verkkoyhteydenottoa

Lappilaiset ovat ottaneet koronakriisin aiheuttamien huolien vuoksi tavanomaista vilkkaammin yhteyttä verkkoauttamispalveluihin.

Perhe- ja kriisityön palvelupäällikkö Kaija Salmirinne Lapin ensi- ja turvakodilta kertoo, että ihmisten mieliä ovat askarruttaneet muun muassa lomautukset, taloudellinen selviäminen, huoli läheisten terveydestä sekä kasvanut uhka lähisuhdeväkivallasta.

Salmirinne kuitenkin huomauttaa, että perheen jatkuva tiivis yhdessäolo ei väistämättä johda ongelmiin vaan voi myös parantaa ihmissuhteita.

– Toisille se on helpotuskin, kun nyt pystyy keskittymään eri tavoin perhe-elämään. Osalle perheistä se on ihana mahdollisuus viettää paljon enemmän aikaa yhdessä, Salmirinne sanoo.

Perheiden tilanteet voivat mutkistua

Hän kuitenkin tähdentää, että moni asia vaikuttaa siihen, miten tiivis yhdessäolo kotona koetaan.

– Siihen vaikuttaa muun muassa työelämän joustot, miten työasiat on pystytty järjestämään ja onko palkanmaksu pysynyt samana, Salmirinne huomauttaa.

– Mutta totta kai, jos arjessa on ollut jo ennen koronakriisiä vaikeuksia ja haasteita, niin voidaan ajatella, että niissä perheissä voi tilanteet nyt mutkistua ja tarvitaan ehkä enemmän tukea.

Yhteyttä otetaan varhaisessa vaiheessa

Lapin Sosiaalipäivystykseen on jo tullut jonkin verran soittoja koronatilanteeseen liittyen. Tilanne on vielä rauhallinen, mutta pääsiäispyhien pelätään lisäävän avun tarvetta sielläkin.

Rovaniemellä lastensuojeluilmoitukset eivät ole kasvaneet, mutta perhe- ja sosiaalipalveluiden aluepäällikkö Mirja Kangas epäilee, että kaikki tarpeet eivät välttämättä tule viranomaisten tietoon.

– Ehkä syynä on se, että yhteiskunnan monet palvelut ovat kiinni. Esimerkiksi koulu ei kohtaa oppilaita samalla tavalla kuin aiemmin.

Kankaan mukaan positiivista on, että heihin ollaan yhteydessä ja perheet kysyvät nyt varhaisessa vaiheessa neuvoa esimerkiksi perheneuvolasta.

– Sosiaalisista palveluista haetaan nyt apua perheistä, jotka tiedostavat, että tilanne menee huonompaan suuntaan.

Lapissa neuvontapalveluita on lisätty verkossa.