1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kuntayhtymä ottaa ohjat Attendon hoivakodista Kiuruvedellä – koronakuolemia jo 9, yli puolet vakituisesta henkilökunnasta on sairastunut

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä pystyy Attendoa paremmin tarjoamaan asukkaille vaativaa sairaanhoitoa hoivakotiin.

koronavirus
Attendon hoivakoti Kallionsydän Kiuruvedellä.
Kiuruvetisessä hoivakodissa jo yhdeksän vanhusta on kuollut koronavirukseen.Toni Pitkänen / Yle

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on päättänyt ottaa toimintavastuun useista vanhusten koronakuolemista julkisuuteen nousseesta Attendon hoivakoti Kallionsydämestä Kiuruvedellä.

30-paikkaisessa ympärivuorokautista hoivaa tarjoavassa hoivakodissa on kuollut yhdeksän iäkästä asukasta eli kuolleita on yksi enemmän kuin alkuviikosta.

Hoivahenkilöstö siirtyy Attendon vuokraamana Ylä-Savon sote-kuntayhtymän johdettavaksi. Asukkaita ei siirretä pois hoivakodista.

Yli puolet asukkaista ja vakituisista työntekijöistä sairastunut koronavirukseen

Ylä-Savon sote kertoo tiedotteessa, että yhtymä pystyy Attendoa paremmin tarjoamaan asukkaille vaativaa sairaanhoitoa hoivakotiin, jotta hauraassa kunnossa olevia asukkaita ei tarvitsisi siirtää.

Samalla on tarkoitus parantaa yksikön vakituisen henkilöstön työssäjaksamista, kertoo Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Yksikön asukkaista poikkeuksellisen moni on sairastunut koronavirukseen ja tarvitsee sairaalatasoista terveydenhoitoa. Myös yli puolet hoivakodin vakituisesta henkilökunnasta on sairastunut.

– Sen vuoksi meiltä puuttuu sairaanhoidollista osaamista. Työssä oleva henkilöstö on ymmärrettävästi ylikuormittunutta. Koemme, että emme voi näissä olosuhteissa taata asiakasturvallisuutta, Holmqvist sanoo.

Myös aluehallintovirasto valvoo yksikön toimintaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi keskiviikkona, että hoivakoti on jatkossa sen valvonnassa. Avi haluaa muun muassa varmistaa, että hoivapalveluyksikössä turvataan siellä asuvien ja koronavirukseen sairastuneiden vanhusten riittävä terveydenhuolto.

Avi valvoo lisäksi, että esimerkiksi koronaan sairastuneiden hoito, altistuneiden suojautuminen ja karanteeni sekä tartunnanjäljitys toteutuvat viranomaisohjeiden mukaisesti.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on toteuttanut valvontaa avin vaatimusten mukaisesti.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä kuuluu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueeseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannan mukaan sairaanhoitopiirin alueella oli todettu torstaihin mennessä 75 varmistettua koronavirustartuntaa. Noin 8 000 asukkaan Kiuruveden kaupungissa tartuntoja on nyt tiedossa 21.

Lue lisää:

Yle selvitti: Ainakin neljässä sairaanhoitopiirissä koronaepidemia levinnyt hoivakoteihin – Kiuruvedellä 8 kuollutta, Helsingissä 9

Attendon toimitusjohtaja Ylelle: Korona tuli Kiuruveden hoivakotiin uuden asukkaan mukana, otamme osaa omaisten suruun – 8 asukasta kuollut

Lue seuraavaksi