Hengityssuojainten villit markkinat ovat tutut suomalaisyrityksellekin: "Saamme jatkuvasti aivan poskettomia tarjouspyyntöjä"

Huoltovarmuuskeskuksen kanssa sopimuksen tehnyt Lifa Air -yritys aloittaa hengityssuojainten tuotannon toukokuussa myös Suomessa.

koronavirus
Kuva hengityssuojaimia valmistavan suomalaisyrityksen Lifa Airin tehtaalta Etelä-Kiinasta.
Tältä näyttää Lifa Airin tehtaalla Etelä-Kiinassa. Toukokuussa tuotanto aloitetaan myös Suomessa, mutta sen tarkkaa sijaintia ei ole vielä kerrottu.Lifa Air

Hengityssuojainmarkkina on kaaoksessa.

Näin totesi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema keskiviikkona, kun selvisi, että Kiinasta tilatut suojaimet eivät kelpaakaan sairaalakäyttöön.

Seuraavaksi kävi ilmi, että valtion epäonnistuneen hengityssuojainkaupan takana on omituinen vyyhti, jossa kauneusyrittäjä Tiina Jylhä syyttää muun muassa pikavippiyritystä pyörittänyttä liikemiestä kavalluksesta.

– Tämä on hyvin, hyvin monimutkaista ja täynnä erilaisia käärmeitä, kuvailee Lifa Air -yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Vesa Mäkipää tällä hetkellä käytävää hengityssuojainkauppaa.

Suomalaisyritys on tehnyt Huoltovarmuuskeskuksen kanssa sopimuksen hengityssuojaimista ja aikoo aloittaa niiden valmistuksen toukokuun aikana Suomessa. Tällä hetkellä Lifa Airin suojaintuotanto on vielä Kiinassa.

Hengityssuojaimille on nyt kysyntää kaikkialla, mikä on näkynyt myös Lifa Airiin tulevissa yhteydenotoissa.

– Me saamme jatkuvasti aivan poskettomia tarjouspyyntöjä: esimerkiksi kysytään, voisimmeko toimittaa suojaimia samantien 120 miljoonaa kappaletta, Mäkipää kertoo.

Hänen mukaansa tällaisia pyyntöjä tulee joka puolelta maailmaa aivan päivittäin. Kohtuuttomimpiin pyyntöihin ei Lifa Airissa edes vastata.

– Eihän noin nopealla aikavälillä niitä toimita kukaan tässä maailmassa.

Mäkipään mukaan ongelmana ovat myös yritykset, jotka epärehellisin keinoin ratsastavat epätoivoisella suojaintilanteella.

– Toiminnasta tekee äärimmäisen hankalaa se, että esimerkiksi Kiinassa varmasti yhdeksän kymmenestä toimijasta huijaa merkinnöissä, hän sanoo ja kertoo juuri törmänneensä tuotteeseen, jossa sertifiointimerkintää oli käytetty väärin.

Ensin kaikki suojaimet huoltovarmuuskeskukselle, sitten vasta muille

Lifa Air on sitoutunut siihen, että se toimittaa seuraavat kolme kuukautta yrityksen valmistamia hengityssuojaimia ja kirurgisia kasvonsuojia vain Huoltovarmuuskeskukselle.

– Tämän jälkeen katsomme, riittääkö toimitettu määrä Huoltovarmuuskeskukselle ja jos riittää, niin silloin meiltä vapautuu kapasiteettia myydä myös muualle, Mäkipää sanoo.

Tällä hetkellä suojaimet tuodaan vielä yrityksen Kiinan tehtaalta, mutta ensi kuussa tuotanto aloitetaan myös Suomessa. Tavoitteena on valmistaa Suomessa vuositasolla yli 100 miljoonaa hengityssuojainta ja kirurgin kasvonsuojaa.

Mäkipään mukaan Suomen tuotanto tulee alkuvaiheessa työllistämään kymmeniä työntekijöitä. Kaikkea ei saada heti automatisoitua, joten fyysiselle käsityöllekin on tarvetta.

Mäkipää ei suostu vielä kertomaan, missäpäin Suomea yritys aikoo tuotantonsa aloittaa.

Uutta suojaintuotantoa valmistellaan myös pohjoisessa

Pohjois-Suomessa käynnistellään laajamittaista kasvomaski- ja hengityssuojaintuotantoa hoitoalan ammattilaisille.

Pohjoisen suojainhanketta valmistelevan Business Oulun johtajan Juha Ala-Mursulan mukaan tavoitteena on tuottaa ainakin 10 miljoonaa kirurgista maskia puolessa vuodessa ja tehokkaampienkin suojainten valmistusmäärä olisi miljoonaluokkaa.

Tuotantosuunnitelmia hoitotyön ja koronakriisin helpottamiseksi tehdään jo paikallisten yritysten kanssa, kertoo Business Oulun johtaja.

– Täällä on sopivaa osaamista ja hyvää yrittäjähenkeä, joista olemme rakennuspalikat koonneet, Ala-Mursula toteaa.

Yritysten nimiä tai tuotantopaikkakuntaa ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa kerrota.

Ala-Mursula arvioi, että Pohjois-Suomen tuotanto voisi alkaa perussuojaimista jo touko-kesäkuussa ja hengitysuojainten vuoro olisi myöhemmin kesällä.

Poikkeukselliseen tarpeeseen vastaavat nyt niin ompelijat kuin panimot

Pula kasvomaskeista on synnyttänyt yllättävän bisneksen myös yrittäjille, joille suojien valmistus tuskin olisi ilman poikkeusoloja tullut mieleenkään.

Esimerkiksi ompelijat ovat ryhtyneet valmistamaan kankaisia suojia. Sairaalatuotteiksi näistä ei kuitenkaan ole. Asiantuntijan mukaan kangassuojan tehoon kannattaa suhtautua kriittisesti eikä niillä juuri pysty suojaamaan itseään. Siinä kankaisetkin maskit voivat auttaa, ettei omasta suusta lennä mitään toisen kasvoille.

Myös käsidesimarkkinoille on ilmaantunut värikäs lista uusia yrittäjiä: on pienpanimoita, suksivoidefirmaa ja maalitehdasta.

Huijareilta ei ole vältytty käsidesikaupoillakaan. Asiasta varoitti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes jo maaliskuussa: ihmisille on yritetty myydä esimerkiksi lasinpesunesteestä tehtyä käsidesiä.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa ja ulkomailla

Suomen Kiinasta tilaamat hengityssuojaimet eivät läpäisseet testejä – Huoltovarmuuskeskuksen mukaan suojainmarkkinat kaaoksessa

SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kauneusyrittäjä Tiina Jylhä riitelee miljoonakaupasta ulosottovelkaisen liikemiehen kanssa

Suomi löysi ensimmäisen oman suojamaskien tuottajan – elinkeinoministeri Lintilä: Tuotanto voi alkaa jo parin viikon päästä

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus