1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Voidaanko vanhusten koronakuolemat Suomessa estää? Attendo ja Esperi Care harkitsevat jo koko henkilöstön testaamista

Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit eivät aio testata kaikkia hoivatyöntekijöitä.

Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Maailmalla kuolemaa vanhusten keskuudessa kylväneen koronaviruksen pitämiseksi hoivakotien ulkopuolella mietitään kiivaasti uusia keinoja.

Esimerkiksi Ranskan murheellisten tapahtumien ei haluta toistuvan Suomessa. Ranskassa on kuollut vanhainkodeissa koronavirukseen jo yli 3000 ihmistä.

Savossa tapahtuneiden yhdeksän koronakuoleman vuoksi kriisin keskelle joutuneessa hoivajätti Attendossa harkitaan toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan jopa koko henkilöstön testaamista.

– Meidän iso oppi tapahtuneesta on se, että testit pitää tehdä tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, että siitä on hyötyä, koska niin moni kantaa tätä virusta oireettomasti, sanoo toimitusjohtaja Holmqvist.

Henkilöstön laajempi testaaminen alkaa Holmqvistin mukaan silloin kun tartuntoja on enemmän myös Uudenmaan ulkopuolella.

Koronatestissä tähän mennessä käyneiden yhtiön hoitajien lukumäärää toimitusjohtaja Holmqvist ei tiedä. Myös Attendon viestintäpäällikkö pahoittelee sitä, että lukuja ei ole saatavilla.

– Henkilöstöä on testattu pääosin työterveyshuollossa, minkä lisäksi heitä on voitu testata myös julkisella puolella esimerkiksi tilanteissa, joissa työterveyshuollon toimipisteeseen ei ole ollut pääsyä, esimerkiksi pienellä paikkakunnalla, toteaa viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi sähköpostiviestissä.

Myös Attendon kilpailija Esperi Care harkitsee henkilöstöjohtaja Maria Pajamon mukaan testaamisen laajentamista kaikkiin yli 6 000 työntekijäänsä. Päätöksiä testien mahdollisesta laajentamisesta tehdään yhtiössä Pajamon mukaan pääsiäisen jälkeen.

Tähän mennessä Esperi Caren työntekijöistä on testattu Pajamon mukaan työterveyshuollossa reilut 100 henkilöä. Lisäksi hoitajia on saattanut käydä testeissä julkisella puolella.

Helsinki, Espoo ja Vantaa eivät aio testata kaikkia hoitajia

Pääkaupunkiseudun suurien kaupunkien vanhustenhoidosta kerrotaan, että hoitajat ja asukkaat testataan matalalla kynnyksellä silloin, kun epäillään koronavirustartuntaa tai altistumista, mutta koko henkilökunnan testaus ei ole Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toistaiseksi harkinnassa.

– Testausta on lisätty viime viikon lopulta lähtien. Olemme testanneet joidenkin hoivakotien koko henkilökunnan ja asukkaat, kertoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Sekä Helsingissä että Vantaalla oireettoman henkilökunnan testaamista ei katsota perustelluksi, koska negatiiviseksi todettu työntekijä voikin jo huomenna olla positiivinen, eikä päivittäiseen testaukseen ole käytännössä mahdollisuuksia.

– Vasta-ainetestauksen suhteen Vantaakin seuraa tilannetta ja on kiinnostunut testaamaan henkilökuntaa, kunhan luotettavat testit ovat helposti saatavilla, sanoo kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen.

Myös hoivayhtiöt kertovat, että vasta-ainetestien kehittymistä seurataan tarkasti. Luotettava tieto siitä, onko ihminen jo sairastanut infektion, olisi oleellista työtehtävien suunnittelulle.

– Se on tärkeää juuri siksi, että saisimme tietää, ketkä voivat työskennellä turvallisesti läheisessä kontaktissa vanhusten kanssa, kertoo Esperi Caren henkilöstöjohtaja Pajamo.

Testejä tärkeämpää on oikeanlainen suojautuminen

Vaikka testaus on toimitusjohtaja Holmqvistin mukaan virustaistelun keskiössä, sitäkin oleellisempaa on hoitajien oikeanlainen suojautuminen.

– Tärkeää on, että testataan, mutta vielä tärkeämpänä pidän suojavälineiden jatkuvaa käyttöä yksiköissä.

Yli 13 000 tuhannen työntekijän Attendolle koko henkilöstön virustestit aiheuttaisivat suurinumeroisen laskun. Kustannuksia ei ole toimitusjohtaja Holmqvistin mukaan vielä arvioitu, mutta rahasta testien tekeminen ei jää hänen mukaansa kiinni.

– Yhtiö on valmis maksamaan testit, koska henkilöstön terveys ja asiakkaiden turvallisuus on ensisijaisen tärkeää, sanoo Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

9.4.2020 klo 17.37 juttua täydennettiin Helsingin tiedoilla.