1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Uudenmaan rajalla tänään moninkertainen määrä "kokeilijoita", muuten liikenteessä poikkeuksellisen hiljaista – Yle seurasi menoliikennettä

Koronarajoitukset ovat jo hiljentäneet liikennettä, mutta poliisi tehostaa valvontaansa pääsiäispyhien alla.

Pääsiäisliikenne
poliisi valvoo Uudenmaan rajaa kiirastorstaina 2020
Poliisi on tehostanut maakuntarajan valvontaa pääsiäiseksi. Mika Moksu / Yle

Tieliikennekeskuksen mukaan pääsiäisliikenne on ollut torstaina hyvin hiljaista.

Keskus ennakoi rauhallista viikonloppua: Uudeltamaalta muualle Suomeen liikkuvat autoilijat puuttuvat, eikä valtateillekään odoteta syntyvän minkäänlaisia jonoja. Liikennettä on ollut tavallisen torstain tapaan.

– Rauhallisesti on sujunut tähän asti. Ei minkäänlaista ruuhkapiikkiä. Joka kolkkaa emme tietenkään pääse seuraamaan, mutta sujuvalta on näyttänyt, arvioi liikennepäivystäjä Marja Sillanpää klo 16.30 aikoihin.

Poliisin mukaan liikennemäärät ovat kuitenkin olleet maakuntarajalla tänään kasvussa. Valvonnassa on ilmennyt enemmän yrityksiä ylittää raja vapaa-ajan syihin perustuen. Tällaisia "kokeilijoita" on ollut moninkertainen määrä aiempiin päiviin verrattuna.

jonoja Levannon tarkistuspisteellä pääsiäisenä 2020
Helsingin poliisin mukaan liikenne nelostiellä Levannon tarkastuspisteellä on jonoutunut. Helsingistä Lahteen päin jonot saattavat kestää jopa 45 minuuttia ja viivytyksiin kannattaa varautua, arvioi poliisi noin klo 16.30 aikoihin.Petri Niemi / Yle

Helsingin poliisi pyytää Twitterissä kansalaisia noudattamaan liikkumisrajoituksia. Poliisin tietoon on tullut, että rajaa pyritään ylittämään kohdista, joissa ei ole tarkistuspistettä.

Poliisi muistuttaa, että maakuntarajaa ei tule ylittää mistään kohtaa. Asia on vakava, pysykää kotona, vetoaa Helsingin poliisi.

Poliisi kertoo myös, että valvontaa on lisätty myös pikkuteillä.

Kiirastorstaina kello 19 jälkeen kolmostiellä pohjoiseen ajoi Riihimäen kohdalla noin 220 ja tiellä 1 Turun suuntaan noin 310 autoa tunnissa. Nelostiellä Mäntsälässä liikenne jonoutui iltapäivällä, mutta klo 19 jälkeen autoja kulki pohjoisen suuntaan noin 140 tunnissa. Iltapäivällä liikennettä oli hieman enemmän kaikilla kolmella valtatiellä.

Poliisi valvoo liikennettä E18-tien varrella Pyhtäällä.
Poliisi valvoo rajaliikennettä Pyhtäällä. Antti-Jussi Korhonen / Yle

Tieliikennekeskuksen mukaan kiirastorstaina 2019 Lahteen ajoi Mäntsälän Levannon kautta 24 500 ajoneuvoa. Viime viikon torstaina Levannon kautta ajoi 12 000 autoa.

Koronarajoitukset vähensivät jo kolmanneksella autoliikennettä, Uudenmaan eristämisen jälkeen liikennemäärät ovat puolittuneet. Myös pohjoisen Suomen liikenne on rauhoittunut, kun hiihtokeskukset suljettiin.

Voit tarkistaa liikennetilanteen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Pääsiäisliikennettä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla, poliisiautoja tarkastuspisteellä
Puolilta päivin Levannon tarkastuspisteellä liikenne Helsinkiin päin on hiljaista. Lahteen päin on lähinnä tavaraliikennettä. Petri Niemi / Yle

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan liikenne on sujunut rauhallisesti Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla. Vilkkainta pääsiäisliikenteen arvioidaan olevan Kymenlaakson ja Uudenmaan välillä 6-tiellä ja E18-moottoritiellä. 6-tiellä liikennettä valvotaan Artjärventien risteyksessä, E18-tiellä autoilijat pysäytetään Ahvenkosken kohdalla.

Poliisi valvoo liikennettä E18-tien varrella Pyhtäällä.
Puolen päivän aikaan Ahvenkosken tarkistuspisteellä Pyhtään ja Loviisan rajalla autoja liikkui jatkuvasti. Liikenne on ollut pisteellä etupäässä raskasta liikennettä.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Poliisilla tehostettu valvonta rajalla

Pääsiäinen on normaaliaikoina liikkumisen ja kyläilyn aikaa, mutta nyt se ei käy. Poliisi on kertonut tehostavansa Uudenmaan maakuntarajan valvontaa pääsiäiseksi. Poliisi valvoo liikennettä Uudenmaan maakuntarajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja liikkuvalla valvonnalla pienemmillä teillä. Lisäksi Uudenmaan maakuntarajan ylittäviä junia valvotaan.

Uudenmaan eristyksen aikana poliisi sanoo tarkistaneensa noin 400 000 autoa. Suluilta käännytettyjä on hiukan yli 3 000, sakkoja on kirjoitettu 26.

Poliisi on painottanut, että liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Vapaa-ajan matkustaminen, eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen, eivät ole perusteltuja syitä. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

Liikenteen sujuvoittamiseksi poliisi pyytää välttämättömällä asialla maakuntarajaa ylittäviä varautumaan siihen, että tarkastuspisteellä on esitettävä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle.

Poliisi saa valvontaan virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

Lue seuraavaksi