1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Oppositio kaipaa erityistukea ravintoloille – Rahan riittämistä oppivelvollisuuden pidentämiseen epäillään, koska valtion velka kasvaa

Hallitukselta vaaditaan lisää koronatestausta, jotta yritystoiminta saataisiin vauhtiin nopeasti, mutta turvallisesti.

koronavirus
Ravintolamme on suljettu toistaiseksi -ilmoitus karaokebaari Pataässän ovessa Helsingissä 2. huhtikuuta.
Ravintolamme on suljettu toistaiseksi -ilmoitus karaokebaari Pataässän ovessa Helsingissä 2. huhtikuuta.Markku Ulander/ Lehtikuva

Oppositiopuolueet patistelevat hallitusta antamaan erillistukea ravintoloille, koska hallituksen linjauksella ravintolat määrättiin suljettavaksi noutoruokamyyntiä lukuunottamatta.

Oppositio muistuttaa, että eduskunta edellytti hallitukselta kohtuullisten vahinkojen korvauksen selvittämistä. Muita elinkeinoja ei ole samalla tavalla määrätty suljettavaksi.

Ylen haastattelemat oppositiojohtajat ihmettelevät myös, miten hallitus aikoo toteuttaa aiemmin luvatut menolisäykset. Oppivelvollisuusiän pidentäminen nousee kärkeen, kun oppositiossa listataan hankkeita, joista hallituksen pitäisi luopua.

Hallitus esittää toisessa lisätalousarviossaan 3,6 miljardin euron lisäyksiä valtion menoihin tälle vuodelle.

Rahaa kuluu hoitotyöntekijöiden suojavarusteiden ostoon, yritysten avustuksiin, työttömyysturvaan ja pienten lasten vanhemmille maksettavaan tukeen palkattomiin poissaoloihin töistä.

Valtion velka on kasvamassa pelkästään nykytietojen perusteella jo toistakymmentä miljardia euroa tänä vuonna. Summasta puuttuu ainakin toukokuun lisätalousarvio, joka perustuu velanottoon.

Kaikki oppositiopuolueet hyväksyvät periaateratkaisun, että koronaviruksen aiheuttamaa terveys- ja talouskriisiä hoidetaan nyt mittavan valtion velanoton avulla.

Kansanedustaja Jussi Halla-Aho ,PS, täysistunnossa 11.9.2019
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho: Ravintoloille tukea, kehitysavusta ja Suomen hiilineutraaliustavoitteesta tingittävä.Pekka Tynell / YLE

Perussuomalaiset: Ravintoloille suora tuki, pelkona verojen nousu

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä ravintoloita pitäisi auttaa suoralla tuella.

– Kaikki ovat ongelmissa, mutta ravintola-ala on varmasti tällä hetkellä kaikkein suurimmissa ongelmissa, Halla-aho kiteyttää.

Halla-aho arvostelee hallitusta siitä, ettei se pysty sopeutumaan tilanteeseen ja laita menoja tärkeysjärjestykseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja pelkää, että lisääntyvä velanotto lisää painetta nostaa verotusta.

Perussuomalaiset paheksuu sitä, ettei hallitus ole valmis tinkimään mistään alkuperäisen hallitusohjelman menoja lisäävistä tavoitteista. Halla-ahon mukaan hallitus voisi kajota kehitysapuun ja luopua tavoitteestaan saavuttaa Suomen hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Jussi Halla-ahon mielestä hallitus pyrkii tuomaan halpatyövoimaa koronakriisin varjolla uusille aloille ja kiertämään työvoiman saatavuusharkintaa.

Halla-aho viittaa hallituksen linjaukseen nimetä maatalouden kausityöläisten lisäksi esimerkiksi liikenteen ja joidenkin teollisuudenalojen työtehtäviä sellaisiksi, joissa tarvitaan välttämättä ulkomaista työvoimaa.

Eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää, kuinka ravintolayrittäjien toimeentulon ja toimintaedellytysten kannalta kohtuulliset vahinkojen korvaukset toteutetaan niin, että taloudelliset menetykset jakautuvat oikeudenmukaisella, omaisuuden suojan huomioon ottavalla ja kohtuullisella tavalla julkisyhteisöjen, vuokranantajien, pankkien ja vakuutusyhtiöiden ja muiden talousyksiköiden kesken.

Eduskunnan lausuma ravintoloiden sulkemispäätöksen yhteydessä
Kansanedustajat Ben Zyskowicz , Petteri Orpo ja Kalle Jokinen  täysistunnossa 11.9.2019
Kokoomuksen Petteri Orpo: Ravintoloille tukea, oppivelvollisuuden pidentäminen unohdettava, lisää ihmisten koronatestauksia.Pekka Tynell / YLE

Kokoomus: Oppivelvollisuusiän pidennys unohdettava

Myös kokoomus tukee erilliskeinoja ravintoloiden tukemiseksi. Puheenjohtaja Petteri Orpo lisää listaan myös matkailu- ja kulttuurialan yritykset.

– Pitäisi löytää sellaisia keinoja, joilla saadaan nopeasti näiden alojen suuressa hädässä oleville yrityksille kassaan rahaa.

Kokoomus on esittänyt arvonlisäverojen palautuksia alkuvuodelta. Puolue siirtäisi myös yritysten työnantajamaksut heti valtion maksettavaksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja unohtaisi hallituksen aikeen oppivelvollisuusiän pidentämisestä, koska valtion taloudellinen pohja on romahtanut. Kunnille ei pitäisi lisätä uusia tehtäviä, koska myös kuntien talous on romahtanut.

Petteri Orpo arvioisi uudelleen vanhusten hoidon parantamisen keinoja ja sitä, toteutuuko parannus ympärivuorokautisen laitoshoidon sitovan hoitajamitoituksen avulla.

– Yksi elementti erikseen ei ole nyt oikea ratkaisu. Pitää katsoa kokonaisuus, Petteri Orpo muotoilee.

Orpo kertoo, ettei löytänyt hallituksen esityksestä rahaa riittävän laajaan koronaviruksen testaamiseen. Ihmisten testaamista tarvittaisiin, jotta voitaisiin palata kohti yritysten ja ihmisten normaalia elämää.

Orpo ottaisi yksityiset terveydenhoitolan yritykset mukaan testaamaan ihmisiä. Kokoomuksen mukaan kaikki terveydenhuollon ja vanhuspalvelujen työntekijät pitäisi saada testeihin saman tien.

Sari Essayah eduskunnassa 12.9.2019
Kristillisdemokraattien Sari Essayah: Ihmisten koronavirustestaukseen rahaa, oppivelvollisuusiän pidentämisestä luovuttava, menolisäykset eivät saa kaatua kuntien niskaan.Pekka Tynell / YLE

Kristillisdemokraatit: Koronaviruksen testaamiseen lisää rahaa

Myös kristillisdemokraatit luopuisi oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Puheenjohtaja Sari Essayah toivoo, että opetusministeri Li Andersson (vas.) kuuntelisi oman alansa työntekijöitä.

– Rahat pitää kohdentaa juuri niihin oppilaisiin, jotka ovat vaarassa tippua opetuksesta ja joilla on erityistarpeita, Sari Essayah sanoo.

Vanhusten ympärivuorokautisen hoitajamitoituksen sitovuudesta Essayah muistuttaa, ettei hankkeen rahoitus saa kaatua kuntien niskaan.

Kunnatkin ovat suurissa vaikeuksissa: menot kasvavat ja tulot pienenevät koronakriisin vuoksi.

Sari Essayah vaatii hallitukselta koronaviruksen testaamiseen lisää rahaa tai ainakin tarkempaa suunnitelmaa. Testaus auttaisi Suomen avaamista eli yritysten ja ihmisten toiminnan palautumista ennalleen.

Essayah pitää koronaviruksen vasta-ainetestausta ihmisistä tärkeänä, jotta pystyttäisiin varmistumaan, ketkä ovat saaneet immuniteetin taudille. Vasta-ainetesti paljastaisi, kuka on sairastanut koronaviruksen levittämän tartuntataudin oireettomana tai lievänä.

Kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo, Liike Nyt.
Nyt-liikkeen Harry Harkimo: Ravintoloille erillistuki, pienille ja keskisuurille yrityksille enemmän avustusrahaa, oppivelvollisuusiän korotus ei ole ajankohtaista.Petteri Bülow / Yle

Liike Nyt: Ravintoloille erillistuki, oppivelvollisuuden pidennys pois

Nyt-liike vaatii pienille ja keskisuurille yrityksille suurempaa suoraa tukea, jota ei tarvitsisi maksaa takaisin.

– Jos ravintolayrittäjät, kivijalkayrittäjät ja pienet yritykset eivät saa tukea, työttömyys lisääntyy ihan suunnattomasti, koska yrityksiä menee konkurssiin, puheenjohtaja Harry Harkimo arvioi.

Harkimon mielestä ravintolayrittäjille pitää eduskunnan lausuman mukaisesti maksaa erillinen korvaus ovien sulkemisesta.

– Siinä ei olisi tasa-arvo-ongelmaa, koska valtio ei ole sulkenut muiden liikkeitä, Harkimo muistuttaa.

Puheenjohtaja Harkimon mukaan hallituksen pitäisi myös helpottaa kuntien toimintaa velvoitteita poistamalla.

Oppivelvollisuusiän korottaminen ei ole nyt-liikkeen mielestä ajankohtaista, koska kunnilla ei tule olemaan siihen varaa.

Lue lisää:

Lisää rahaa muun muassa suojavarusteisiin, kunnille ja alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmille – tällainen on hallituksen historiallinen 3,6 miljardin lisätalousarvio

Hallitus julkisti tänään 8 tukipäätöstä, jotka koskevat kaikkia suomalaisia – Lue tästä, mitä ne tarkoittavat

Oppositiojohtajat: Hallituksen on hylättävä ohjelmansa, koronan jälkeen Suomi on toinen

Lue seuraavaksi