Hyppää sisältöön

Kooste Ylen lukujuttuja sinulle, joka kaipaat pääsiäisenä lepotaukoa koronauutisista – syventäviä tarinoita ja ihmisiä, jotka eivät kaihda vaikeita teemoja

Koostimme tähän artikkeliin aiemmin julkaistuja Ylen juttuja. Aiheet vaihtuvat tietoja lavertelevista kännyköistä mieheyden pohdiskeluun.

Kun Haapavedeltä Helsinkiin tulleet näyttelijä Juho Uusitalon vanhemmat näkivät poikansa näytelmän Full Pull, Woyzeck!, he murtuivat. Isä ja äiti ymmärsivät ensi kertaa, mitä kaikkea pojalle oli elämässä tapahtunut. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kännykkä lavertelee Sinusta kaiken

"Moni yritys Amerikassa saakka tiesi, että siellä se nyt katsoo halpaa mökkiä. Kahdella klikkauksella tietojani lähti yhteensä 80 eri taholle", kirjoittaa Ylen toimittaja Tiina Hukkanen. Kuva: Kuva: Marjut Mäntymaa / Yle, kuvankäsittely: Stina Tuominen / Yle

Jo muutama klikkaus myy tietosi kymmenille yhtiöille verkossa. Toimittaja testaa, mutta voit kokeilla myös itse ruudulla, kuinka monelle sivustolle sinun tietosi päätyvät, kun vierailet ihan vain verkkokaupassa haaveilemassa vaikkapa kesämökistä.

Avustaja Jannina Tallberg on vieressä, kun Mika ja Raila Riikonen harrastavat seksiä

Seksissä auttaminen ei ole seksipalvelun toteuttamista. Kuva: Roosa Maskonen / Yle

Suomessa avusteiselle seksille ei ole selkeitä sääntöjä tai määritelmiä, vaikka se on monille henkilökohtaisille avustajille ja avunsaajille arkipäivää.

Jutussa avataan aihetta Riikosen pariskunnan ja heidän avustajansa Jannina Tallbergin avulla. Vaikeasti liikuntavammaiset Raila ja Miika Riikonen tarvitsevat toisen ihmisen apua kaikessa, myös seksissä. Tallberg auttaa heitä.

Yksi lounas maailman rikkaimman miehen kanssa muutti Sami Inkisen elämän

Ruokolahdelta maailmalle ponnistanut Sami Inkinen johtaa jo toista miljoonaluokan yritystä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Sami Inkinen meni aikanaan lukioon, koska ei tiennyt, mitä muutakaan tekisi. Matka jatkui yliopistoon, töihin ja lopulta Yhdysvaltoihin Piilaaksoon. Siellä Inkinen pääsi kerran lounaalle yhdessä verkkokauppa Amazonin perustaja Jeff Bezosin kanssa.

– Hän vain hörönaureskeli typerimmille vitseille, mitä minä olen koskaan kuullut, muistelee Inkinen.

Inkinen mietti, että mikäli "tuokin höpö ukko" on pystynyt maailmaa muuttamaan, niin kyllä pystyy hänkin.

Ministeripesti oli yksinäinen, ja eniten Jari Lindström katuu aktiivimallia

Jari Lindströmin ura Voikkaan tehtaassa kesti 22 vuotta, nyt hän on taas vailla työtä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Ministerin salkku jätti raskaan jäljen entiseen paperimieheen. Muistelmiaan kirjoittava Jari Lindström teki luokkanousun työläisestä ministeriksi, mutta vallan kahvassa ei ollutkaan vastassa onni tai autuus. Alussa hän haaveili kunnanvaltuustoon pääsystä, seuraavaksi eduskunnasta ja sitten ministeriydestä.

– Mutta kun sellaiseksi pääsin, tuli mieleen, että pääsisipä pois Lindström sanoo.

“Et saa koskaan naista” näyttelijälle hoettiin nuorena

Juho Uusitalo valmistui viime näyttelijäksi Taideyliopiston teatterikorkeakoulusta vuonna 2019. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kulttuurivieras, näyttelijä Juho Uusitalo ei sopinut mihinkään miehen rooliin Pohjanmaalla. Hän joutui jo pikkupoikana naisten töihin. Sen lisäksi hän harrasti tanssia. Syvästi uskonnollisella Pohjois-Pohjanmaalla se oli tuhoon tuomittu yhtälö.

Vasta kun 25-vuotias Mats Steen kuoli, vanhemmat ymmärsivät, että tällä oli ystäviä – "Pelimaailmassa tyttö ei näe pyörätuoliani vaan sieluni"

Robert Steen menetti poikansa neljä vuotta sitten. Kuva: Patrick da Silva Saether / NRK

Neljä vuotta sitten Robert Steen seisoi poikansa Matsin arkun äärellä oslolaisella hautausmaalla ja piti muistopuhetta.

Vieraiden joukossa istui ihmisiä, joita perhe ei tuntenut. Vielä oudompaa oli, ettei edes valkoisessa arkussa makaava Mats ollut koskaan tavannut näitä ihmisiä. Mutta he eivät tunteneetkaan Matsia Matsina. He tunsivat hänet Ibelininä: ylhäissyntyisenä miehenä, viettelijänä ja etsivänä.

Suomalaismies suoritti Neuvostoliitolle sukellustehtävän, josta piti vaieta

Aluksen pilotti Pekka Laakso on taltioinut kaiken järjestelmällisesti talteen salaisesta operaatiosta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Neuvostoliiton mukaan Mir-sukellusalukset tilattiin Suomesta merenpohjan tieteellistä tutkimista varten. Amerikkalaiset eivät uskoneet, että Suomi pystyisi sellaisen rakentamaan.

Tänään aluksen pilotti, 77-vuotias Pekka Laakso istuu kotonaan Lappeenrannassa edessään iso kasa erilaisia asiapapereita, dokumentteja ja esitteitä Mir I- ja Mir II -aluksiin liittyen.

Hänellä on melkoinen juttu kerrottavanaan. Voit lukea sen täältä.

Luottotiedoton siivooja ryhtyi asuntosijoittajaksi - vuokraa 11 asuntoaan vain luottotiedottomille

– Jonain päivänä toivon, että kodittomuus tulee poistumaan kokonaan, sanoo Tarja Vesanen. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Siivoojana Kangasalla työskentelevä Tarja Vesanen, 42, vuokraa omistusasuntojaan vain luottotiedottomille ihmisille. Taustalla on Vesasen oma rankka tarina. Traaginen työtapaturma sysäsi Vesasen elämän kierteeseen, jonka seurauksena hänestä tuli vuokranantaja luottotiedottomille ihmisille.

.
.