1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käsityöt (tuote)

Tommi-puukon valmistamisen perinne Elävän perinnön kansalliseen luetteloon – näyttää yksinkertaiselta, mutta vaatii suurta taitoa

Puukko syntyy yhden ihmisen käsityönä terän taonnasta tupen ompeluun asti.

Jokaisen Tommi-puukon kahva on omanlaisensa. Arkistokuva. Kuva: Elli Tervo / Yle

Kainuusta on nimetty uutena kohteena Tommi-puukon valmistamisen perinne (siirryt toiseen palveluun) (Museovirasto) Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Tommi-puukkoja on taottu Hyrynsalmella jo 1800-luvun lopulta lähtien, ja perinne on erityisen vahva Kainuussa ja Koillismaalla.

– Puukon valmistamisella on suuri merkitys paikalliskulttuurille ja Kainuulle. Korpien kätköistä alulle lähtenyt puukko on levinnyt valtakunnalliseksi ikoniksi, kertoo Tommi-puukon Perinneyhdistys ry:n sihteeri Juha Hankkila.

Hankkilan mukaan alun perin Tommi-puukko oli lähes jokaisen isännän lonkalla. 1970-luvulla tilalle alkoivat tulla teollisesti tehdyt puukot, mikä nakersi puukon valmistamista. Kotiseutuneuvos Kalle Juntunen ryhtyi kuitenkin tutkimaan puukon valmistusta ja sai perinteen elvytettyä uudelleen henkiin.

– Tällä hetkellä aktiivisia tekijöitä on Hyrynsalmella kymmeniä. Puukon valmistusta opetetaan peruskoulussa teknisen työn tunneilla ja alueen kansalaisopistoissa, Hankkila sanoo.

Puukko syntyy yhden ihmisen käsityönä terän taonnasta tupen ompeluun asti. Puukon valmistaminen onkin yksilöllinen käsityön taidonnäyte, osa itseilmaisua.

– Hienous piilee siinä, että vaikka puukko näyttää äärettömän yksinkertaiselta, sen tekeminen vaatii suurta taitoa ja ymmärrystä. Kauneuden kaipuuta on se, kun tuppeen tehdään kuvioita. Itse puukko on käteen käyvä ja arkeen sopiva, terävä ja kestävä.

Elävän perinnön kansallisessa luettelossa on nyt yhteensä 64 kohdetta (siirryt toiseen palveluun) (Museovirasto).

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)