1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomi ei aio olla euroryhmän änkyrä – kaikki kelpaa paitsi yhteinen velka

Euromaat yrittävät torstaina illalla ratkaista, miten koronakriisin talousshokkia voidaan lieventää yhdessä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni edustaa Suomea euroryhmässä. Kulmuni ja pääministeri Sanna Marin saapuivat hallituksen lisätalousarvion neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 7. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Koronakriisin aiheuttamat talousongelmat ovat saaneet euromaat etsimään yhteisiä ratkaisuja, joilla helpotettaisiin akuuttia talouskriisiä. Niistä päättäminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Tänään torstaina illalla valtiovarainministerit jatkavat kokousta, jonka he aloittivat jo tiistai-iltana ja keskeyttivät keskiviikkona aamulla.

Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Keskiviikkoaamuna Kulmuni kertoi hallituksen kehysbudjettineuvotteluun mennessään pääkohtia Suomen linjasta. Kulmunin mukaan euromaat tarvitsevat paitsi jokaisen omia myös yhteisiä koordinoituja toimia. Hän kuitenkin muistutti, että Suomella on reunaehdot.

– Yhteiseen velanottoon Suomi ei ole sitoutunut eikä tule sitä hyväksymään ja talouspolitiikasta jokainen maa vastaa itse. Mutta me haluamme etsiä ratkaisuja tilanteeseen, koska tämä tilanne ei johdu minkään maan talouspolitiikasta, Kulmuni sanoi.

Tämän tarkemmin Suomen kantaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni ei tänään kommentoinut Suomen kantoja Ylelle.

Suomi on valmis joustamaan

Ylen useista lähteistä saamien tietojen mukaan Suomi on ehdoton vain yhdessä asiassa: yhteistä velkaa Suomi ei halua. Kaikissa muissa ehdotuksissa Suomi on valmis toimimaan joustavasti. Suomi ei aio olla ylin änkyröijä, virkamieslähde kuvaa Ylelle.

Ylelle arvioidaan pitkään Suomen EU-linjaa seuranneista lähteistä, että Suomi toimii rakentavammin kuin ennen eikä ole enää linnoittautunut äärimmäisen tiukkaan talouslinjaan. Linja on muuttunut esimerkiksi Saksan johdolla toimineen Hansa-ryhmän ajasta, jossa Suomi toimi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

Euroryhmän pöydällä on kolme elementtiä, joiden avulla on tarkoitus auttaa jäsenmaiden taloutta. Ylen tietojen mukaan niistä pystyttäneen sopimaan ja nämä kaikki käyvät myös Suomelle, tietyin ehdoin.

Suomen reunaehdot ovat väljiä

Helpoin palikka on Euroopan investointipankin takaus, jota voitaisiin tarjota yrityksille. Tämä käy myös Suomelle.

Toinen pala on Euroopan vakausmekanismi EVM. Euromaiden aiemmin kokoamasta yli 400 miljardin rahastosta voitaisiin lainata rahaa euromaille. Laina olisi ehdollista.

Ylelle kerrotaan, että Saksa ja Ranska olisivat päässeet yhteisymmärrykseen ehdoista, jotka sopinevat muillekin jäsenmaille, myös Suomelle.

Tähän asti Suomi on pitänyt kiinni siitä, että vakausmekanismista voidaan koronakriisissä maksaa tukea terveydenhoitoon liittyviin menoihin. Tämän ehdon sisällä Suomi on nyt valmis tulkitsemaan väljästi, mitkä menot täyttävät ehdon.

Työttömyysvakuutusrahastokin kelpaa – pienin tarkennuksin

Kolmantena elementtinä euromaiden pöydällä on työttömyysvakuutusrahasto SURE. Noin 100 miljardin rahastosta euromaat voisivat maksaa tukea työllisyyden lisäämiseksi. Jäsenmaat takaisivat oman osuutensa rahastosta.

Suomen takausvastuu olisi reilut 400 miljoonaa euroa. Suomi haluaa, että asia valmistellaan tarkemmin ja niin, että takausvastuut eivät missään tilanteessa kasva suunnitellusta. Näillä tarkennuksilla Suomi olisi valmis hyväksymään yhteisen työttömyysvakuutusrahaston.

Jos SURE otetaan käyttöön, Suomen osalta asian ratkaisee eduskunta.

Suomi ei näe mitään tarvetta koronabondeille

Mahdollinen neljäs elementti on kiistanalainen. Italia ja Ranska haluavat, että koronakriisin takia euromaat ottaisivat käyttöön yhteiset bondit. Ne olisivat käytännössä yhteistä velkaa.

Enemmistö euromaista ei halua bondeja tai mitään vastaavaa järjestelyä. Italia taas on tähän asti ollut vaatimuksessaan ehdoton.

Bondit ovat Suomelle edelleen kynnyskysymys. Eduskunta on linjannut, että yhteisvastuullista velkaa ei lisätä eikä maiden vastuuta omasta talouspolitiikastaan pidä kumota.

Bondien vastustamiselle Suomi löytää useita perusteluita. Virkamieslähteistä sanotaan, että on vaikeaa nähdä, miksi yhteiselle velalle olisi tarvetta tai mitä hyötyä siitä olisi. Toisin kuin eurokriisin aikana, kaikki maat saavat edelleen halpakorkoista lainaa.

Eurokriisin traumat pyrkivät pintaan

Suomi tuli eurokriisin vuosina tunnetuksi tiukasta asenteestaan, jonka mukaan jokainen maa vastaa omasta taloudestaan ja omasta velastaan.

Suomi perustaa edelleen kantansa näihin eurokriisin ajan linjauksiin. Perustuslakivaliokunnan mukaan Suomen pitää katsoa vastuitaan kokonaisuutena ja varmistaa, että Suomi pystyy selviytymään vastuistaan.

Vaikka Suomikin toimii nyt joustavammin kuin aiemmin, se näyttäytyy kuitenkin osana Hollannin ja Itävallan tiukkalinjalaisten blokkia, joka vastustaa yhteisvastuuta.

Rankimmin koronavirus on kohdellut tähän mennessä Italiaa, Espanjaa ja Ranskaa. Yhteensä kymmeniä tuhansia ihmisiä on menehtynyt ja tiukat liikkumisrajoitukset ovat pysäyttäneet talouden.

Italia ja Espanja olivat myös eurokriisin aikaan taloudellisesti ahtaalla. Koronakriisin asetelma muistuttaa eurokriisin ajan jakolinjoista.

Suomalaiset virkamieslähteet eivät silti pidä tilannetta niin vakavana kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä. Koronakriisistä ei ole tulossa uutta eurokriisiä, virkamieslähteet arvioivat kokouksen alla.

Lue myös:

"Tämä on suurin testi sille, säilyykö EU vai ei – Suomen pitää lopettaa eurobondien vastustaminen", sanoo valtion talouspolitiikan vahtikoira

Valtiovarainministeri Kulmuni euroryhmän kokouksesta: Suomi ei kannata yhteistä velanottoa – hallitus jatkaa kehysneuvotteluja Säätytalolla

Euromaat ovat perimmäisten kysymysten äärellä – onko parempi taistella yksin vai yhdessä koronaa vastaan?

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.