Pätkätyöläinen hyppäsi kaupan kassalta sikalatyöntekijäksi – "Eniten pelkäsin hajua ja pistämistä"

Kaupan- ja ravintola-alan pätkätöitä tehnyt Katja Känsäkoski menetti ison osan töistään koronakriisin takia. Onnekkaan sattuman ansiosta töitä löytyi naapuripaikkakunnan sikalasta.

maatilat
Katja Känsäkoski seisoo sikalan karsinan edessä
Katja Känsäkosken kaupan alan työt ovat vaihtuneet nyt lähes kokonaan sikalatöihin. "Pari päivää piti miettiä", pätkätyöläinen tunnustaa. Anne Elhaimer / Yle

Seinäjokelainen Katja Känsäkoski (42)on elättänyt itseään ja perhettään pitkään pätkätöillä. Palkka on tullut etenkin kaupan- ja ravintola-alan töistä sekä esimerkiksi keikoista henkilökohtaisena avustajana.

Koronaviruspandemia vei suuren osan töistä rajusti ja yhtäkkiä. Pudotus oli rankka siitäkin huolimatta, että Känsäkoski oli jo valmiiksi tottunut vuoratyöläisen epävarmaan toimeentuloon.

– Ravintolapuolen keikat peruttiin ja alkoi näkyä merkkejä, että myös kaupalla joudutaan siirtämään omia työntekijöitä niihin tehtäviin, joita minä olin tehnyt, kertoo ruokakaupan kassalla työskennellyt Känsäkoski.

Eniten harmia aiheutti kesäksi Koskenkorvan Trahteeriin sovittujen ravintola-ja tapahtuma-alan töiden peruuntuminen.

Työnantaja ei kuitenkaan halunnut jättää kesätyöntekijäänsä tyhjän päälle: Onnekkaan sattuman ansiota hänen juttukumppanikseen sattui tuttu sikalayrittäjä, joka kärsi vastaavasti työvoimapulasta.

Näin kesätyönantaja päätyi vinkkaamaan sikalatöistä edelleen Känsäkoskelle.

– Kyllä piti hetken miettiä. Mutta tulin käymään ja totesin, että täällä on rento ja kiva työporukka, joten ehkä selviän tästäkin hommasta! Känsäkoski heläyttää.

Lue seuraavaksi: Lähtisitkö sinä pätkätyön tarpeessa maatöihin? Ainakin 10 000 suomalaista pitäisi saada kiireesti töihin viljelmille, ja täkynä voi olla palkka työttömyystuen päälle

"Ominaishajuun kestää tottua"

Ihan kylmiltään Känsäkoski ei sikalaan lähtenyt, sillä hänellä on taskussaan maatalouden perustutkinto. Tosin kokemukset olivat lehmien parista navetasta ja opiskeluaikaisia.

Sioista Känsäkoskella ei ollut juuri minkäänlaista kokemusta, lemmikkipossuja lukuunottamatta. Ero tuotantomielessä kasvatettavan ja lemmikkisian välillä on kuitenkin suuri.

Muutaman päivän jälkeen työt sujuvat jo kuin ammattilaiselta. Mitä reipas ja työtä pelkäämätön pätkätyöläinen sitten sikalatöissä oikein pelkäsi?

– Sikalassa on ominaishaju, johon kestää vähän aikaa tottua. Ja eniten pelotti pistäminen, koska tiesin, että possuja joudutaan lääkitsemään, Känsäkoski tunnustaa vähän nolona.

Pikkusikoja karsinassa
Pikkupossut odottavat valojen syttymisen jälkeen jo ruokaa ilmajokelaisen Sikana Oy:n sikalassa.Anne Elhaimer / Yle

Jännityksen laukaisi osittain jo yrityksen nimi, Sikana Oy, joka nosti hymyn huulille. Pistämiseenkin Känsäkoski tutustui jo heti ensimmäisenä työpäivänään.

– Puhetta on ollut, että jos minusta tähän on, loppuvuoteen asti olisi säännöllistä työtä tarjolla.

Sen verran reilua meno yrittäjien kesken on, että jos tilanne kesällä muuttuu, sikalayrittäjä on luvannut lainata työntekijäänsä myös ravintola-alan alkuperäisiin töihin.

Valot päälle ja hommiin

Katja Känsäkosken aamu numero kolme alkaa aamukahveilla työkavereiden kanssa. Haalareiden pukemisen jälkeen hän nappaa mukaansa lääkevaunun, jossa on muun muassa erivärisiä spraymaaleja.

Osastolla numero 12 on vielä hiljaista, mutta kun Känsäkoski rätkäisee valot päälle, pikkupossut alkavat kammeta karsinoissa itseään uuteen aamuun röhkimisen säestyksellä.

Ensimmäisenä tehtävänä on tarkkailla possujen vointia ja merkitä maalilla mahdollisesti lääkitystä tarvitsevat. Lisäksi pitää katsoa, ettei ruokinnan jälkeen kukaan jää nälkäiseksi.

Hyvän perehdytyksen ansiosta Känsäkoski on jo alkuvaiheessa eläimiin tottunut ja myös possut häneen. Uusi työ on jälleen kerran tuonut itsevarmuutta ja tiedon siitä, että aina voi oppia uutta.

– Aina on uskallettava lähteä uuteen suuntaan. Koska vakituisia töitä ei ole ollut tarjolla, olen hypännyt lyhytkestoisiin tai vuokratyön kautta lyhyellä varoituksella useisiin kohteisiin, hän tuumaa.

Uuden työkokemuksen jälkeen Katja Känsäkoski toivookin, että mahdollisimman moni tarttuisi poikkeusoloissa myös maatilan töihin.

– Se olisi silmiä avaava kokemus ja nostaisi kunnioitusta myös maatilan töitä kohtaan. Palkallisesti tämä ei ehkä ole arvostetuimpia töitä, mutta näin näkee, mistä ja miten se ruoka sinne kaupan hyllyille päätyy.

Lue seuraavaksi:

Kausityövoiman tarve kartoitetaan Etelä-Pohjanmaalla – yrityksiä pyydetään ilmoittamaan TE-toimistoon

Rajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Katso täältä koronavirustiedot Suomesta ja ulkomailta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus